RAMAZAN BAYRAMI

Fatih Çeliktürk

3 yıl önce

Burukta olsak bir Ramazan bayramına daha erişmenin mutluluğunu ve sevincini  yaşıyoruz.Geleneklerini hala yaşatmaya devam eden bizler pandeminin gölgesinde de olsa bayrama dair ne varsa yaşatmaya devam ediyoruz.

Bir klasik haline gelmiş olan bayramdan birkaç gün  önce evlerde temizlik yapılır.Gaziantep’in olmazsa olması sabah kahvaltıda yenile yuvalama,köylü kahkesi,fıstıklı kurabiye  gibi yöresel yemekler bol miktarda hazırlanır. Ev halkı yeni ve temiz kıyafetlerini giyip süslenirler.Erkekler hep beraber bayram namazı kılmaya gidip eş dost ve komşularla ilk bayramlaşmalarını yaparlar. Namazdan sonra cemaat, gruplar halinde mezarlık ziyaretine gider ve dua eder. Böylece bayram başlamış olur

Çok önceki dönemlerde bayram günü cambazlık, oğlak kapmaca ve at yarışı gibi çeşitli eğlenceler yapılır,çocuklar için salıncak ve çark-ı felek  gibi eğlenceler de hazırlanırmış.Şimdi ne yazık ki günümüzde eğlenceler yerlerini farklı etkinliklere bıraktılar.

Ramazan Bayramı Hicri Takvime göre Şevval ayının birinci günü başlar. Hicri Takvimde dokuzuncu ay, Ramazan ayı olup İslam dinine inanan kişilerin beş temel şartından biri olan oruç farizalarını yerine getirdikleri aydır. Ramazan Bayramı, oruç vazifesini eda etmenin şerefine kutlanan bir bayramdır. Ramazan Bayramı arifesinde şehrin her yerinde hazırlıklar yapılır.

Ramazan Bayramı üç gün sürmekle birlikte; aileler kendi durumlarına göre bu süreyi uzatabilirler. Bayram süresince herkes birbiri ile bayramlaşır ve büyüklerinde araya girmesiyle küs,dargın olanlar birbirleriyle bayramlaşarak husumeti aradan kaldırırlar.

Sevdiklerimizden uzakta buruk bir bayramı karşılarken yine de bizleri bu günlere kavuşturan Rabbimize şükürler olsun.Umarız en kısa sürede hep birlikte  bu musibetten kurtulup sonraki bayramlara sevdiklerimizle birlikte girmenin mutluluğunu yaşarız.

Sofranız afiyetli, paranız bereketli, kararlarınız isabetli, yuvanız muhabbetli, kalbiniz merhametli, bedeniniz sıhhatli, yüzünüz mutlu, Ramazanbayramınız kutlu olsun.

YAZARIN DİĞER YAZILARI