DÜNYAMIZI ÖLDÜRÜYORUZ

Fatih Çeliktürk

3 yıl önce

Kaplumbağaya sormuşlar: "Buradan karşı köye ne kadar zamanda gidersin?.."Kaplumbağa cevap vermiş: "Yağmuru, çamuru, rüzgarı, inişleri, yokuşları hesap ettim...Üç günlük yol ama ben altı günde giderim..."Altı gün geçmiş...Ama kaplumbağa karşı köye gelememiş... Aramışlar taramışlar, yolun yarısında bulmuşlar kaplumbağayı..."️Hayrola?.." demişler..."Üç günlük yolu altı günde bile gelemedin?.."Kaplumbağa cevap vermiş:"️Sormayın arkadaş!..Yağmuru, çamuru, inişi,yokuşu hesap ettim de,kötü insanları hesap edemedim.Ne zaman hızla ilerlemeye başlasam tutup ters çevirdiler..."

Günümüzde insan eylemleriyle doğal çevrenin hızla yok olmaya başladığı olumsuz bir süreç yaşanmaktadır. Doğal kaynakların aşırı tüketimi, tahribi ve kirletilmesi yanında nüfusun artışı ve başka pek çok faktör çevreyle ilişkili sorunları beraberinde getirmektedir. Ayrıca insan için doğal kaynaklara erişmede yaşanan adaletsizlikler çevresel sorunların karmaşık yapısını daha da çözülemez bir hale getirmektedir. Bugün artık dünyanın herhangi bir yerinde ortaya çıkan bir çevre sorununun sadece o yeri ve o yerin insanlarını değil,bütün insanlığı ilgilendirmekte.

Sağlıklı ve temiz bir çevrede yaşamak insanın en temel haklarından biridir. Ne yazık ki, artan nüfus artışı, doğal kaynakların kötü kullanılması, plansız endüstrileşme gibi etkenler çevre kirliliğine sebep olmakta ve insanoğlu en temel hakkından mahrum kalmaktadır.

Çevre kirliliği yüzünden 17. yy’dan bu yana en az 112 memeli hayvan ve 94 kuş türünün soyu tükenmiştir. Çevre kirliliğinin azalmaması durumunda birçok hayvan türü de soylarının tükenmesi tehlikesiyle karşı karşıyadır. İnsanların fiziksel ve psikolojik durumunu da olumsuz yönde etkileyen çevre kirliliğinin önüne geçilememesi durumunda, insanlığın yok olması da kaçınılmaz olacaktır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI