MİNNETARIZ

Fatih Çeliktürk

3 yıl önce

Tarih boyunca Türk milleti savaşçı bir toplum olarak tarih sahnesindeki yerini korumuştur ve vatanına, bayrağına, bağımsızlığına sonuna kadar sahip çıkan bir toplumdur bu sebepten dolayı da geçmişten günümüze kadar diğer ülkeler gibi Türk milletinin de gerek Çanakkale Savaşında gerek Sarıkamış harekatında gerekse diğer bir çok savaşta vatan uğruna şehitleri olmuştur.

Milli Mücadele zamanında Türk milleti birbirine kenetlenerek kadın, erkek, genç, yaşlı eli silah tutan herkes orduda asker olarak gönüllü bir şekilde savaşmıştır. Kadınlar da tıpkı erkekler gibi kimi zaman evlerinde çocuklarına bakarken kimi zaman da cepheye silah ve mermi ya da askerlere yiyecek götürmüşlerdir yani adeta bir bütün olarak düşmana karşı kenetlenmiştir Türk milleti.

Evlerinde fazla ne varsa varı yoğu askerine veren, vatanı için canını ortaya koyan Türk milleti sayesinde vatanımız zor günler geçirse de bağımsızlığına kavuşmuştur.

19 Mayıs 1919, Milli Mücadele’nin fiilen başladığı tarihtir. 19 Mayıs bir başlangıçtır, fikir ve karar sahibi Atatürk’ün hedefine varan yolda ilk adımdır. Her yıl 19 Mayıs tarihinde kutlanan, Mustafa Kemal Atatürk’ün gençlere de armağan ettiği, Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin milli bayramı olan “Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı”Kurtuluş Savaşı’nın da başladığı gün olarak kabul edilir.

Ancak bu tarihe gelinen süreçte yaşananlar, aşılan zorluklar ve kazanılan başarının sırrı tarihsel bir gerçek olmasına rağmen ayrıntılı olarak bilinmiyor. Süreç, Son Osmanlı Padişahı Vahdettin, İngilizlerin Samsun’da olup bitenlerden dolayı hissettikleri huzursuzluğu çözmek adına Mustafa Kemal Paşa’yı yanına çağırmasıyla başladı. Daha kendisine gelen çağrıyı duyduğu andan itibaren bu görevin işgal altındaki Anadolu’nun zaferine bir işaret olarak algılayan Mustafa Kemal Paşa, yanına 18 kişilik heyet alarak, Samsun’a doğru yola çıkar.

19 Mayıs günü, Türk Milleti için önemli bir gündür. Özgürlüğe, bağımsızlığa ilk adım o gün atılmıştır. Kurtuluş savaşı, Mustafa Kemal Paşa’nın 19 Mayıs 1919 günü Samsun’a ayak basması ile başlamıştır. Mustafa Kemal, Samsun’a çıkışı ile tüm ülkeyi kurtaracak bir hareket başlatmıştır. Atatürk’ün milli birlik ve dayanışmayı gerçekleştirmek için çıktığı yolculuk milletin güçlenmesini sağlamıştır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI