USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

GELİŞMİŞ DEMOKRASİLER VE ÇİRKİN KAMU BİNALARI

13-01-2020

Benim defalarca yazdığım, itiraz dilekçesi hazırladığım Millet Bahçesi kapsamında valilik binasının yıkımıyla ilgili son noktayı Vali bey koydu.Yıkılacak dedi.Fakat gerekçe olarak kamuoyu vicdanını rahatlatacak çok da kapsamlı birşey söylemedi. Sadece Türkiye’deki en çirkin vilayet binaları bizim dedi. Sanıyorum Büyükşehir Belediyesi olayı tartışmaya kapatmak için son noktayı Vali beyin koymasını istedi.

Tabi burada takıldığımız nokta Sayın Valimizin ‘en çirkin valilik binası bizde’ söylemiydi.Ben de gerçekten öyle mi diye bir merak içerisine girdim ve kısa bir araştırma yaptım. Türkiye’nin önde gelen şehirlerinden Adana’nın valilik binasını arama motoruna yazdım ilk olarak,ne estetik, ne güzellik hiç birşey göremedim.Daha sonra 70 yıllık Malatya valilik binasının restorasyondan geçirildiğini öğrendim.Ne bir yeni bina arayışı ne de arzusu var. Sonra bir de Diyarbakır valilik binası nasıl diye ona baktım, en çirkin dediğimiz bizim valilik binamızdan kat be kat çirkin.Fotoğraflarını siz de görün diye yazıma ekliyorum. Demek ki öyle en çirkin valilik binası bizim falan değilmiş.

""

""

Sayın Valimiz göreve ilk başladığında ona hem hayırlı olsun ziyaretinde bulunmuş hem de kendisiyle kısa bir röportaj yapma şansına sahip olmuştum. Kendisinin devlet adamlığına diyecek laf yok, eğitim konusunda bu şehri nasıl ileriye taşırım diye mücadele edip duruyor, makamını vatandaşa sonuna dek açmış,Türkiye’de bir  ilk olarak ‘Açık Kapı’ uygulamasını Gaziantep’e kazandırdı.Fakat Sayın valim siz bu şehrin eksiklerini bizden daha iyi biliyorsunuz, işsizlik oranını, derslik ihtiyacını, yoksulluğu siz bizden daha iyi görüyorsunuz. Gelişmiş demokrasiler dediğimiz ülkelerde kamu binalarının çirkinliği mi önemlidir yoksa işlevlerimi siz daha iyi biliyorsunuz. Bizim bir Rus,bir İtalyan, bir Fransız mimarisi gibi gelişmiş mimari yapılarımız yok, Osmanlı’dan kalan Osmanlı mimarisine ait mirasımıza sahip çıkabilirsek bize o yetiyor. Peki bu vaziyette ortaya çıkacak güzel bina arayışımız nedir, en fazla ne olacaktır?

Biz gelişmiş demokrasi olma yolunda emin adımlarla ilerlediğimizi savunuyorsak, bahsi geçen demokrasilerin kamu yönetimlerinde artık binaların önemli olmadığını, e-kamu yönetimlere dönüldüğünü siz daha iyi biliyorsunuz. Lütfen Sayın valim,bu yıkımın gerekliliği konusunda kamuoyunu aydınlatınız, aksi takdirde biz buna ‘israf’ deyip geçeceğiz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?