USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

HAFTAYA BAKIŞ- HAYAT PAHALILIĞI VE KAYNAMAYAN KAZANLAR

31-05-2021

Koronavirüsle mücadelede kısıtlamaların, tedbirlerin ve aşılama hızının bir nebze daha yükselmesiyle haftalar sonra vaka ve vefat sayılarında çok ciddi düşüşler gördük. 1 Haziran itibariyle normalleşme adımları atılacak ve haftalardır sadece paket servis ve gel-al şeklinde hizmet veren onbinlerce lokanta, kafe, kıraathane, pastane esnafı müşteri kabul etmeye başlayacak. Son 1 yıldır zaten zor günler geçiren Türkiye ekonomisi yüzünden sallantıda olan milyonlarca esnafın gözü kulağı Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanacak olan kabine toplantısının çıkacak kararlarda.

ENFLASYON HAD SAFHADA, ALIM GÜCÜ YERLERDE

Uzun bir zamandır Türk Lirası, döviz cinsinden diğer para birimlerine karşı değer kaybetmeye devam ediyor.Bununla birlikte özellikle demir, plastik, kağıt ve bunların türevlerine ait olan birçok kalemde hammadde sıkıntısı yüzünden birim maliyetlerde fahiş bir artış yaşanıyor, bu da otomatik olarak birçok sektörü etkisi altına alıyor. Gıda fiyatları deseniz almış başını gitmiş. Ayçiçek yağı, süt ve süt ürünleri, hububat zam üstüne zam yiyor. Gelir dağılımı eşitsizliğinde uçurum gitgide daha da derinleşiyor. Bir sanayi ve ticaret şehri olan Gaziantep’te de işçiyle, işveren arasındaki çekişme elbette daha da büyüyor. Artık kazanlar dolmakta, ocaklar yanmakta zorlanıyor. Bununla birlikte elbette olumlu adımlar da atılıyor. Birçok sektörde esnafa  3000 ve 5000 TL’lik hibe desteği verilmesine karar verildi ve başvurular alınmaya başladı. Eğer gerçekten belirlenen iş kollarında hizmet veren esnaflara daha farklı kriterler aranmayıp zorlaştırılmadan ödemeler yapılırsa zorda olan esnafa bir nefes desteği olacaktır.

NOHUT DÜRÜMÜ MECLİS KÜRSÜSÜNDE

Artan pahalılığa karşı bir tepki de HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul’dan geldi, HDP’li Toğrul gündem dışı söz alarak meclis kürsüsünden artan gıda fiyatlarına tepki olarak; ‘Gaziantep’te nohut dürümü bile 9 TL oldu’ diyerek tepkisini gösterdi. Bu söylemi Gaziantep’te birçok sosyal medya kullanıcı tarafından mizahi olarak paylaşılsa da, gitgide artan pahalılığın ne derece ciddi olduğunu gösteriyor aslında.

ŞAMPİYON BAŞKAN, ŞAMPİYON ŞEHİR

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Fatma Şahin geçtiğimiz günlerde Türkiye’de bir ilk olarak OECD’nin ‘Şampiyon Belediye Başkanları’ koalisyonuna katılmak üzere Fransa’nın başkenti Paris’e davet edildi. Orada diğer ülkelerin belediye başkanlarına ve OECD yetkililerine yeni projeleriyle de ilgili sunum yapan başkan Şahin, büyük bir övgüyle karşılaştı. Bu başarının verdiği gururla Ankara’da ‘Şampiyon Başkan, Şampiyon Şehir’ temali bir resepsiyon düzenlendi ve resepsiyona Vali Davut Gül, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Eski Başbakanlardan Binali Yıldırım gibi önemli isimler de katıldı. Ben de herşeyden önce bir Gaziantep’li olarak Gaziantep’e bir çivi çakandan Allah razı olsun düşüncesiyle kendisine teşekkür ediyorum.Gaziantep’in ismi hep en yukarılara layıktır.

GAZİANTEP FK’DA YENİ YÖNETİM KURULDU

Gaziantep FK çalkantılı bir lig sonunda geçtiğimiz günlerde yeni başkan ve yönetimiyle buluştu. Mevcut başkan Mehmet Büyükekşi görevi eski as başkanlardan Cevdet Akınal’a devretti. Yeni yönetimde çeşitli düzeylerde birçok isme yer verildi. Cevdet bey’e ve yeni yönetimine başarılar diliyor artık Gaziantep’i temsil eden tek süper lig ekibi Gaziantep FK’nın hakettiği yerlerde olmasını diliyorum.

Haftaya görüşmek üzere, hoşçakalın.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?