USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

HAFTAYA BAKIŞ – ŞU SÜREÇTE HAYATTA KALALIM YETER

05-04-2021

1 yılı aşkın süredir mücadele verdiğimiz koronavirüs salgınında bugün itibariyle en ağır tabloyu yaşıyoruz, gerek günlük vaka gerek günlük vefat sayısı, salgının başlangıcından biri en pik seviyesinde. Bundan daha önce yine bir haftaya bakışta üçüncü pik uyarısını yapmış, Gaziantep özelinde İl Sağlık Müdürü, Dr. Ümit Tiryaki’nin alınan önlemlere dair yaptığı açıklamasını yazmıştım. Bugün günlük vaka sayısında dünya sıralamasında dördüncü sırada bulunuyoruz. Fakat önümüzde bulunan ABD ve Brezilya gibi ülkelerin nüfus ve test sayısı oranına bakacak olursak, Türkiye’nin aslında vaka yoğunluğunun onlardan daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. Bugün günlük vaka sayısının 300 ile 350 bin arasında olduğu tahmin ediliyor ve 10 gün sonra Türkiye’nin sağlık sisteminde çok ağır bir tablo oluşturacağı söyleniyor.

TAM KAPANMA VE GÜNLÜK EN AZ 500.000 AŞILAMA ŞART

Son 5 gün içerisinde neredeyse vaka sayımız 30.000 seviyelerinden 45.000 seviyelerine yükseldi, yani 1 haftadan az bir süre içerisinde 15.000 bir artış var. Gaziantep dün paylaşılan haritada 1000’de/177 orana sahip. Hal böyleyken bugün çarşıya pazara indiğimizde hala maskesiz dolaşan insanları görüyoruz. Artık sözün bittiği yerdeyiz. Bugün Gaziantep’te kamu hastanelerini geçtim özel hastanelerde dahi yoğun bakım ünitelerinde yer yok. 10 gün sonra tablonun daha da vahim bir hal alacağı tahmin ediliyor. Bugün artık maskesiz gezmenin, çok elzem bir işimiz yoksa evden çıkmamamızın gerektiği bir zaman. Bir sözüm de aşı olmaktan kaçan, korkan, çekinen vatandaşlarımıza. Aşı toplumsal bağışıklığı kazanmamızı sağlayacak faktörlerden en önemlisi. Şehir efsaneleriyle, kulaktan duyma bilgilerle, dedikodularla aşıdan kaçmayalım, aşımızı vurulalım. Zaten aşılamada ülke olarak istenilen hızda ilerleyemiyoruz, buna ilaveten sırası gelip de aşı olmayan vatandaşlarımız da bu mücadelede bize olumsuz fayda sağlayacaktır. Eğer olumsuz tablo böyle seyrederse Ramazan ayında en az 10 günlük bir tam kapanma gelebilir, gelmelidir.

BAKIRCILAR ÇARŞISI ESNAFI DERTLİ

Kentin sembollerinden, turistik gezilerin ilk durağı Bakırcılar Çarşısı esnafı özellikle kış aylarında, çarşının üzerini kapatan ondulinlerin yıpranması ve dükkanların üst kısmında bulunan yağmur suyu oluklarının kırılması vr yağmur suyu lögarlarının yetersizliğinden dolayı perişan durumda. Son zamanlarda aşırı yağış alınan günlerde çarşının belirli noktalarında yürünemeyecek durumda bi su birikmesi hem görüntü açısından hem de tarihi dokunun prestiji açısından olumsuz bir görüntü veriyor.Başlatılan çalışmaların bir an önce tamamlanması gerekiyor.

GAZİANTEP’TE HIRSIZLIK PATLAMASI YAŞANIYOR

Gaziantep’te son aylarda çok yüksek oranda hırsızlık suçu işleniyor. Cezaların caydırıcı olmaması da bu suçu işleyen kişilerin korkmadan defalarca işlemesine mahal veriyor. Kenar mahalleleri geçtim kentin en işlek ve popüler caddeleri bile kısıtlama saatlerinin dışında bir sessiz,bir sakin ve ıssız. Bekçilik uygulamasının yeniden başlamasıyla geceleri biraz daha huzurlu oluruz demiştik ama son zamanlarda onlara da pek rastlamıyor gibiyiz. Son 1 yılda yüzlerce ev, işyeri, bağevi soyulmuş, yüzlerce araba çalınmış. Gelişmiş ülkelerin, gelişmiş kentlerinde en önemli kriter herşeyden önce can ve mal güvenliğidir.
Haftaya görüşmek üzere, tedbirlere uyalım, hayatta kalalım.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?