USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Mobil

‘Gaziantep ile özel ilgileniyoruz’

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Gaziantep’in büyümeye ve ihracatını artırmaya devam etmesinin takdir edilecek bir performans olduğunu belirterek, ‘’Kalkınma Bakanlığı olarak Gaziantep ile özel olarak ilgileniyoruz. Bizim için örnek bir şehir’’ dedi.

‘Gaziantep ile özel ilgileniyoruz’
11-12-2015 10:31
Gaziantep

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Gaziantep’in büyümeye ve ihracatını artırmaya devam etmesinin takdir edilecek bir performans olduğunu belirterek, ‘’Kalkınma Bakanlığı olarak Gaziantep ile özel olarak ilgileniyoruz. Bizim için örnek bir şehir’’ dedi. Toplantıda konuşan Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu da konuşmasında, enerjinin ülkelerin ekonomik ve sosyal gelişiminde önemli bir etken olduğunu ifade ederek, içinde bulunduğumuz coğrafyada devam eden savaşların temelinde de enerji bulunduğuna vurgu yaptı.

ENERJİ KAYNAKLARININ KULLANIMI MASAYA YATIRILDI

Kalkınma Bakanlığı, GAP İdaresi, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliği ile yürütülen ‘’GAP Bölgesi’nde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımının ve Enerji Verimliliğinin Arttırılması Projesi’’ kapsamında uygulanacak olan, ‘’Sanayide Enerji Verimliliğinin Arttırılması Pilot Uygulamaları Mali Destek Programı” Gaziantep Grand Hotel’de düzenlenen toplantıyla tanıtıldı. Toplantıya katılan Bakan Yılmaz, konuşmasında, GAP'ın sürdürülebilir kalkınma kavramını tam olarak karşılayan çok boyutlu bir programı dönüştüğünü ifade ederek, ‘’Yaşanabilir şehirleri, sanayisi, tarımı, turizmi, insan odaklı ve sürdürülebilir kalkınmanın modeli olarak GAP’ı uygulamamız ve dünyaya tanıtmamız son derece önemli’’ dedi. Kalkınan ülkelerin, enerjiye daha fazla ihtiyaç duyduğuna işaret eden Yılmaz, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak için yerli kaynaklara, yenilenebilir enerji kaynaklarına ve enerjiyi verimli kullanmaya daha fazla önem vermesi gerektiğini söyledi. Yılmaz, ‘’En ucuz enerji, verimli kullanılan enerjidir. İsraftan kaçınmalıyız. Bunu yaptığımız zaman bir taşla birkaç kuş vuruyoruz. Ülkemizin enerjiye bağımlılığını azaltıyor, hava kirliliğini önlüyor, sanayinin rekabet gücünü artırmış oluyorsunuz. Hükümetin açıkladığı 25 Dönüşüm Programından birisi de enerji verimliliğidir. GAP bölgesinin de bu konuda öncü rol oynaması çok önemlidir’’ diye konuştu.

‘’Küresel krizde şunu gördük; sanayisi güçlü olan ülkeler çok daha dayanıklı’’ diyen Yılmaz, sanayide yeni bir hamleye ihtiyaç olduğunu kaydetti.

‘’GAZİANTEP’İN PERFORMANSI, BİZLERE UMUT VERİYOR’’

Bakan, Gaziantep’in sanayi odağı ve girişimci odağı bir şehir olduğuna vurgu yaparak, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘’Gaziantep, Türkiye için önemli bir ilimiz. Organize Sanayi Bölgesinde, birçok ilden daha fazla enerji tüketiliyor. Kalkınma Bakanlığı olarak, Gaziantep ile özel olarak ilgileniyoruz. Bizim için örnek bir şehirdir, Türkiye’nin çok olumlu bir tecrübesidir. Bunu çok iyi anlamamız, desteklememiz ve ülkemize yaymamız lazım. Etrafındaki ülkelerde birçok sorun yaşanırken, Gaziantep’in büyümeye devam etmesi, ihracatını artırmaya devam etmesi hepimizin takdir etmesi gereken çok önemli performans. Bu, geleceğe dönük olarak bizlere umut veriyor.’’

KONUKOĞLU: ‘’ENERJİ VERİMLİLİĞİNİ ARTIRMALIYIZ’’

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu da konuşmasında, enerjinin ülkelerin ekonomik ve sosyal gelişiminde önemli bir etken olduğunu ifade ederek, içinde bulunduğumuz coğrafyada devam eden savaşların temelinde de enerji bulunduğuna vurgu yaptı.

Türkiye’nin, dünyada doğalgaz ve elektrik talebinin Çin’den sonra en fazla arttığı ikinci ülke konumunda bulunduğuna işaret eden Konukoğlu, enerjide ise büyük ölçüde dışa bağımlı olduğumuzu, Türkiye’nin son 10 yılda enerji ithalatına 425 milyar dolar ödediğine dikkati çekti.

Konukoğlu, ‘’Enerji verimliliği alanında iyileştirmeler yapmak, sürdürülebilir kalkınma açısından da önemli. Enerji verimliliğini artırarak; hem sanayicimizin rekabet gücünü artırabiliriz, hem de ülkemizin dış ticaret dengesine olumlu katkı yapabiliriz’’ diye konuştu.

Gaziantep’in, büyük bir sanayi ve üretim üssü olduğunu belirten Adil Konukoğlu, kent sanayisinin elektrik tüketiminin son 10 yılda 2,5 kat arttığını, 2023 hedefleri doğrultusunda gelecekte enerji ihtiyaçlarının daha fazla olacağını söyledi.

Sanayicilere enerjide verimliliği artırmak suretiyle girdi maliyetlerini düşürmesini, daha az enerji kullanan makinalara hızla geçmesini, katma değeri yüksek sektörlere yönelmelerini, tasarrufa önem vermelerini tavsiye eden Konukoğlu, tüm işletmelerin, merkezi Gaziantep’te bulunan ‘’Enerji Verimliliği Danışma Kuluçka Merkezi’’nin faaliyetlerinden yararlanmasını istedi.

Konukoğlu, ayrıca Gaziantep OSB’deki fabrikaların çatısının güneş enerjisi panelleri ile donatılarak büyük tasarruf sağlanacağını belirtirken, bu konudaki yatırımlara Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından destek talep etti.

MALİ DESTEK PROGRAMI

2016 yılında GAP Bölgesindeki bütün illeri kapsayacak olan “Sanayide Enerji Verimliliğinin Arttırılması Pilot Uygulamaları Mali Destek Programı”, GAP İdaresi ile İpekyolu, Karacadağ ve Dicle Kalkınma Ajansları işbirliği ve eşgüdümü ile uygulanacak.

Toplam bütçesi 9 milyon TL olan Program ile bölgede üretim yapan sanayi işletmelerinde enerji verimliliği konusunda farkındalığın arttırılarak, enerji verimliliğine yönelik tedbirlerin belirlenmesi ve uygulanması amaçlanıyor.

Toplantıya, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Milletvekilleri Nejat Koçer ve Mehmet Erdoğan, GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Bülent Özkan, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Daimi Temsilci Yardımcısı Matilda Dimovska da katıldı.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
''ZAYIFLAMANIN TADI HİÇBİR YEMEKTE YOKTUR''
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler