USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Röportajlar

"Gaziantep için daha yapacak çok işimiz var"

24-10-2015 07:42
Gaziantep

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep ile ilgili merak edilen birçok konuya açıklama getirdi. Başkan Şahin; metro, trafik sorunu, eğitim, Suriyeliler ve Mavi Kent konutlarında yaşanılan sorunlara değindi. Şahin, ayrıca Organize Sanayi Bölgesiyle ilgili birde müjde verdi. Son zamanlarda Işid’in Gaziantep’te hastanesinin bulunduğu iddialarına da açıklama getirdi.

Gaziantep’in ilk kadın bakanı.

Gaziantep’in ilk kadın belediye başkanı..

**

Milletimiz güçlü bir millet olmaya azmetmiştir. Bunun gereklerinden biri de kadınlarımızın her konuda yükselmelerini sağlamaktır. Bundan dolayı kadınlarımız ilim ve fen sahibi olacaklar ve erkeklerin geçtikleri bütün öğretim basamaklarından geçeceklerdir.

ATATÜRK

**

Göreve ilk geldiğinizde gözünüze çarpan ve seçim döneminde en fazla şikayet aldığınız konular nelerdi?

Fatma Şahin: Biz sorunları sıkı takip ederek, öncelik bekleyen sorunları üç ana grupta topladık. Trafik en göze çarpan, rahatsız edici bir sorundu. Malum hızla artan bir nüfusa sahibiz. İkincisi ise konut sorunuydu. Bir diğeri ise Suriye’li sığınmacılar ve beraberlerinde oluşan ciddi sorunlardı ve bunlarla ilgili olarak ta hızlı bir şekilde bir an önce radikal kararlar alınması gerekiyordu.

IMG_0690

Belediye başkanlığı görevini devir alır almaz vakit geçirmeden çalışmalarınıza başladınız. Önceden ekipman olarak ta hazırlık yaptınız mı?

Fatma Şahin: Ben Gaziantepliyim ve hep burada yaşadım. Eğitim süreçlerimde dışarıya gitsem de yine şehrime sık sık geliyordum. Ankara boyutunda da yapılması gerekenleri o zamanda yapmaya çalışıyorduk ve projeler yapıyorduk. Tabi sorunlarını da yakından takip edip mevcut belediye başkanlarıyla sık sık istişarelerde bulunuyorduk.

Seçim kampanyalarına başlamadan önce de bir analiz yaptırdık ve raporlar hazırlattık. Bütün bunları üst üste koyduğumuz da göreve gelir gelmez nereden başlayacağımızı bilerek hızlı bir şekilde vakit kaybetmeden çalışmalara başladık.

Trafik sorunumuz en bariz olanı ve içinden çıkılmazı. Siz ilk önce kavşaklardaki göbekleri kaldırarak genişletme çalışmalarına gittiniz.

Fatma Şahin: Evet göbekler ve “u” dönüşleri zaten ağır işleyen trafiği daha da aksatıyordu. İlk önce işe bu düzenlemeleri yaparak başladık.Trafik biraz olsun bir rahatlama gösterdi.

Halkımıza metro müjdesini de verdiniz .Tramvay bence yanlış bir projeydi. Metro çalışmaları ne zaman başlar?

Fatma Şahin: Öncelikle Ulaşım ve imar mastır planının ihalesini yapıyoruz. Bizim metroyla ilgili bakanlıktan izin alabilmemiz için bir saatteki yolcu taşıma kapasitesi 35 bin olması şeklinde bir gerekçe var. Metroya izin alabilmemiz için bakanlığın taleplerinin çalışmalarının yapılması gerekiyor.Yani parayla değil teknik sorunlarla alakalı. Bizde bu sayıyı hangi güzergahta sağlayabiliriz? sorusunun cevabını bize ulaşım mastır planı verecektir. Plan çıktığı zaman ulaştırma bakanına sunup çalışmalara başlayacağız. Mastır planının çıkabilmesi içinde en az bir yıl gerekli.

Eğer metro sistemi gelirse zaten ciddi park sorunu olan ilimizde araç sahipleri de büyük şehirlerde olduğu gibi aracını değil de toplu taşıma aracını tercih edecektir. O zamanda mastır planının istediği sayıya zaten ulaşılacaktır. Ama tramvayın ağırlığını biliyorsun .Şu an hiçbir cazipliği yok maalesef.

Fatma Şahin: Büyük kentlerde uydu kentler genelde şehrin dışında ve çok uzak mesafelerde olduğu için yakıttan tasarruf amaçlıda metro tercih ediliyor. Ama bizim ilimizde en uzak yerleşim yeri olan Karataş bile merkeze sadece 7-8 km uzaklıkta. Bu yüzden de insanlar araçlarını kullanmayı daha çok tercih ediyorlar. Öncelikle halkın toplu ulaşım araçları kullanma konusunda da bilinçlendirmek gerekiyor.

rop

Canımızı çok sıkan Suriyeliler meselesi var ve artık zaman zaman oluşturulan spekülasyonlar tansiyonu yükseltebiliyor. Mesela içme sularına zehir karıştırıldığı dedikodusu sanal alemde hızla yayıldı ve ilginç olanı da hastanelere zehirlenme başvuruları oldu.Siz bu konuda ne gibi çözümler düşünüyorsunuz?

Fatma Şahin: Bu konuda çok iyi hesaplanmış, stratejik planlar yapılması gerekiyor öncelikle. Devlete düşen farklı işler var. Yerele düşen ayrı işler var. Kamu oyuna sivil toplum kuruluşlarına düşen farklı farklı işler var. Biz şimdi devlete düşen işleri de takip ediyoruz. Aynı zamanda her iki toplum temsilcilerine de büyük işler düşüyor. Farklı kültürden oluşan iki toplumun bir arada yaşabilmesi için gereken çalışmaları hazırlayıp hükümet yetkililerine sunduk. Raporlar hazırladık.

Şehrin içinde bir şehir oluştu ve aynı kaynakları kullanıp aynı kaynakları tüketiyoruz. Tabi beraberinde maliyetlerimiz ve yükümüzde arttı. Biz bunarında raporlarını hazırlayıp ilgili bakanlığa sunuyoruz.

Suriyeli kanaat önderleri ve bizim ekibimizle bir çalışma gurubu kurduk. Çocuklarının kendi öğretmenlerinden eğitim alması, kendi doktorları tarafından tedavi edilmeleri şeklinde çalışmalar yapıyoruz.Yeni kampımız bitmek üzere ve merdiven, altı parklar gibi ilkel şartlarda yaşayanları oraya taşıyacağız.

Başkanım yalnız şöyle bir sıkıntıda var.Sizlerin büyük maddiyatlarla yaptığınız kamplarda yaşamak istemeyen be bunun için baş kaldıran Suriyeliler de çoğunlukta.Hatta bunlar parklarda yatıp dilencilik yapmayı kamplarda yaşamaya tercih ediyorlar..

Fatma Şahin: Başka bir ülkede yaşayanlar o ülkenin kurallarına uymak zorundalar. mesela Almanya ya işçi olarak giden vatandaşlarımız kendi kurallarını mı uyguluyorlar.Tabi ki de hayır.Kaldı ki bizler zor durumda olan bu insanlara hiçbir milletin cesaret yapamayacağı bir şeyi yaparak kapılarımız açıp ekmeğimizi paylaşıyoruz. Beğenmeyende istediği yere gitsin o zaman.

İŞID la ilgili sıkıntılar ve ortalarda dolaşan rahatsız edici fotolar bilgiler var.Şehrimizde yaşıyorlar,hastaneleri var..gibi.Siz söylentileri nasıl karşılıyorsunuz?

Fatma Şahin: Bu konuyla ilgili valiliğimizin kesin açıklamaları var. Asparagas haberler ortalarda dolaşıyor ve kesinlikle itibar etmemek lazım. Bize gelen bilgilerde de bu haberlerin kesinlikle yalan olduğu şekilde. Hatta ortalıkta dolaşan resimler burada dahi çekilmemiş. Emniyetimizde zaten bu konuda çok hassas davranıyorlar.

Özellikler hastaneyle ilgili spekülasyonlar var.Antep lisesinin arka tarafında bir binanın hastane olarak kullanıldığı, sonrasında da boşaltılmış şeklinde. Hatta CHP milletvekili Mehmet Beyin’de “bu söylentiler üzerine bende gittim evet var” şeklinde açıklamaları oldu..

Fatma Şahin: Bizde sizin gibi bir haber duyar duymaz derhal valilikle irtibata geçiyoruz ve sorguluyoruz hemen. Vali Beyin ve istihbarat birimlerimizin bilgileri benim için önemlidir. Çünkü resmi ve güvenilir ağızlardan gerçekleri öğreniyorsunuz. Belki sayın vekilimizde bu konuyla ilgili yanlış bilgilendirilmiştir.Biz zaten basını yakından takip ediyoruz.Çıkan her haberi hemen sorguluyoruz ve hepsi de kesinlikle yalan çıkıyor.

Eğitimle ilgili büyük sıkıntılar yaşayan ilimiz için belediye olarak ne gibi projeleriniz var?

Fatma Şahin: “Doğumdan ölüme biz insanların yaşamına dokunmak istiyoruz.”Okul öncesi eğitim ve özellikle çalışan annelerin çocuklarının eğitim ihtiyaçları çok önemli. Kendim de çalışan bir anne olarak bunun sıkıntılarını çok iyi biliyorum. Sosyal belediyecilik adına sosyal hizmet destek sistemimizi güçlendirelim dedik ve bir ay içerisinde beş yüz kadar okul öncesi çocuğumuza eğitim desteğini verdik.Okul öncesi eğitimde ne yazık ki Türkiye ortalamasının altındayız.Bu yüzden de bu alandaki çalışmalara öncelik vereceğiz.Eski okullarımıza yaz boyunca tadilatlar yaptık.Yapmaya da devam ediyoruz.Eğitimde milli eğitim bakanlığı var bizim işimiz değil demeden belediyecilik adına yapabileceklerimizin en iyisini yapmayı hedefliyoruz.

Çocuk meclisimizi kurduk. Burada çocuklarımız gelip kendi taleplerini dile getirebilecekleri ve kararlar alabilecekleri bir sistem. Kırk okuldan öğrencilerimiz var.

Küçük gelinler ilimizin başlıca sorunlarından bir tanesi.Benim görüştüğüm ailelerde genelde maddiyatsızlıkları bahane ediyorlar.Sizce bu sorun hangi yollarla çözülebilir?

Fatma Şahin: Kız çocuklarını okutmakta maddiyatı bahane etmeleri tamamen uydurma. Çünkü bizim özellikle okumak isteyen kızlarımıza daha fazla yardımlarımız var. Ayrıca bununla ilgili eğitim için yardım isteyenler belediyemize müracaat edip bizimle irtibatta kurabilirler.Kız çocuklarımızın okutulabilmesi için Sabancı Vakfının da bizlere destek sözleri var.Bununla ilgili çok ciddi projelerimiz var.

Kadına şiddet ve boşanmalar gittikçe artış gösteriyor.Bakanlıktan edindiğiniz tecrübelerle ilimizle ilgili çalışmalarınız var mı?

Fatma Şahin: Ne yaparsanız yapın öncelikle zihinlerin eğitilmesi gerekiyor. Biz bakanlığımız dönemimizde bununla ilgili ciddi çalışmalar yaptık. Aile mahkemesi mahkemesiyle ve sosyal hizmetler görevlilerinin birlikte hareket ederek güncelleyerek eğer çiftlerin boşanmalarına ciddi nedenler yoksa rehabilite edilerek boşanmaların önüne geçebilmek mümkün..Çünkü boşanan çiftlerin yüzde onu eski eşiyle tekrar evleniyor.

Siz ilimizin bu kadar sorununun yanında çevre illerde yetişmeye çalışıyorsunuz.Suruç ta ki sığınmacılar için eksik olan malzemeler bile Urfa dan önce size iletiliyor. Aslında bu birazda güven meselesi galiba.

Fatma Şahin: Zaten Urfa basını,” Fatma Şahin Halfeti ve Rum kaleyi sahiplendi elimizden aldı,bari orayı bize bıraksın “şeklinde şikayet ediyormuş. Bizim bir yeri sahiplenme gibi dertlerimiz yok. Gereken her yere hizmet götürmektir amacımız.Zaten Halfeti ye ilk vapurları da biz götürmüştük.

Gaziantep esnafı Suriyelilerin gelişi güzel işyeri açmasından çok rahatsız.Belediye olarak nasıl bir uygulama yapıyorsunuz?

Fatma Şahin: Zabıta ekiplerimizle son zamanlarda ciddi kapatmalar yaptık. Levhalar da ki Arapça isimlerde değişti.Ama şöyle bir sıkıntı var oda,gördüğünüz Suriyeli iş yerlerinin çoğunluğunda dükkan Antepli bir ortağın üzerine.Anlayacağınız esnaf esnafı korumuyor.Biz sadece kayıt dışı olanlara müdahale edebiliyoruz.Ama diğer türlü işyeri sahibi yüksek fiyata kiraya verip kendi üzerine iş yerini gösteriyorsa biz buna müdahale edemeyiz.

Mavi kent konutları sorunlu bir bölgemiz.Okulu,ulaşımı,marketi,güvenliği… Bana bununla ilgili muhatap bulamamaktan,sıkıntılarına çözüm bulacak yetkililere ulaşamamak şeklinde şikayetler geliyor.

Fatma Şahin: Biz oradaki araç sayılarımızı arttırdık. Ayrıca başkanımızla da görüşüp oradaki vatandaşlarımız sıkıntılarıyla yakından ilgileneceğiz.Hiç kimseyi mağdur etmek istemeyiz.Okulun yapımının devam ettiğini biliyorum.Konuyla yakından ilgileneceğim.

Konut Sorununun çözümüyle ilgili projelerinizde vardı. Malumunuz sıkıntıdan dolayı kiralarımızda yüksek.Buradan bizlere ne gibi müjdeler vereceksiniz?

Fatma Şahin: Organizenin orada işçilerimiz için uydu kent projemiz ve Oğuzeli yolunda uydu kentlerimizin müjdelerini verebiliriz.Bunların plan proje çalışmaları neredeyse bitmek üzere.Bir an önce biz de vatandaşlarımızın ev sahibi olmasını arzuluyoruz.

Bakanlık görevinden sonra oldukçada sorunları olan belediye başkanlığı görevini yürütmektesiniz. Artısı ve eksileri ile bir değerlendirme yaparsanız?

Fatma Şahin. Yerel yönetimler artık daha da güçlendi. Güçlenmeye de devam ediyor. Hizmetin her şeklinin de kutsallığına önemine inanırım.Belediyecilikte İnsanların sorunlarıyla daha içsel olarak muhatap oluyor ve çözümler buluyorsunuz.Mesaisi de daha yoğun.Ankara buraya göre daha soyut ve kağıtta.Burada çok hızlı bir şeklide karar hemen uygulayabilme şansınız var. Mesela bir ay önce yol yapımına karar verip sonrasında oradan geçerken duyduğunuz huzur gerçektende çok güzel.Hızlı karar alıp hızlı sonuca ulaşmak.Galiba asıl farkı da bu.

Kadının siyasetçi bu arenada işlerini nasıl yürütür? Halkın bakışı nasıl size göre?

Fatma Şahin: Siyasetin sermayesi insan ve büyük bir sabır istiyor.Biz kadınlarda bu daha fazla.Bir insanın yaşamına dokunmak ve onun sıkıntılarına çare olmanın ayrıca çok büyük keyfi var.Tabi ki kadında annelik güdüsü de olduğundan daha bir anaç yaklaşımda sergiliyor ve vatandaş bundan güven de duyabiliyor.İletişime daha açık oluyoruz.Vatandaş derdiyle dertleneni biliyor.

Bundan sonra siyasi hayatınız devam edecek mi?

Fatma Şahin: Hayat aslında çok kısa. Ben on beş yıl özel sektörde çalıştım. On iki yılda da yöneticilik yaptım siyasi anlamda. Çok tulu emeller üzerinde değil de günümüzde ne yapmamız gerekiyorsa onun yapmalıyız şeklinde düşünüyorum.Çok kısa dünya hayayı için uzun vadeli planlar yapmaya da gerek yok.Gelecek neler gösterir, bunu bizler çokta bilemeyiz.

Yeni imajınız güzel ve hanımların takip ettiği farklı bir konu. Siyasetçiler bu alanda da takip altındalar.Bu özellikle de bayansa.İmaj makeriniz değişmiş galiba…

Fatma Şahin:Saçlarımı kestirdim galiba biraz o farkındalık yaptı.Kendime çok zaman ayıramıyorum.Kendiliğinden bazı şeyler oluyor galiba, birazda bakımsızlıktan.Zaman istesem de ayıramıyorum,özel şeyler yapamıyorum..Ama halkın memnuniyeti de önemli tabi..Yeni saç stilimin beğenilmesine sevindim.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
İki Büyük Ailenin Birleştiği Muhteşem Düğün
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler