USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Röportajlar

ERKEN MÜDAHALE HAYAT KURTARIR

ERKEN MÜDAHALE HAYAT KURTARIR
26-12-2022 12:18
Gaziantep

“Hakimiyet Gazetesi olarak, Duyu Bütünleme Merkezi “PEDİA  Akademi” yi ziyarette bulunduk. Pedia Akademi’nin kurucusu, Eğitim Uzmanı Neslihan Karapınar ile siz okuyucularımız için Pedia Akademi de duyu bütünleme terapisi, bireysel özel eğitim dersleri, dislektik çocuk eğitimi, danışmanlık, zeka yetenek testi ve oyun terapisi gibi çocuk gelişimindeki önemli alanlarda yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgiler aldık.”

Sizi tanıyabilir miyiz?

--- Ben Neslihan Karapınar 1981 Kilis doğumluyum. İki çocuk annesiyim. 2004 yılın da Celal Bayar Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği bölümünden mezun oldum. Özel Sanko Okullarında sınıf öğretmeni olarak görev yaptım. 2008-2018 yılları arasında rehabilitasyon merkezi kuruculuğu ve zihinsel engelliler sınıf öğretmeni olarak görev yaptım. 2015 yılında Gaziantep Üniversitesi’nde yüksek lisansa başlayıp tezimi dislektik çocuklar üzerine yazdım. Bu alanda tez yazan, az çalışan eğitmenlerden birisiyim. Daha sonra bütün dünya da geçerliliği olan Türkçeye de çevrilmiş olan “Pass Prep” eğitiminin Türkiye deki 15 eğitimcisinden birisi olarak 2018 yılında Pedia Akademiyi kurdum ve alanlarında deneyimli ekibimle birlikte dislektik çocuklara eğitim hizmeti vermeye devam ediyoruz..

Farkındalığı da olan Pedia Akademiyi Gazianteplilerle  buluşturmak fikri nasıl oluştu?

--- Özel Sanko Okullarında öğretmenlik yaptığım süreçte öğrenme güçlüğü çeken, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar dikkatimi çekiyordu. Ayrıca akranlarını eğitimde yakalamakta zorluk yaşayan bu özellikteki çocuklara  eğitimciler olarak ders saatleri dışında ek dersler veriyorduk. Bende hep şöyle bir düşünce tarzı etkindi ki; bu tarz öğrenim sıkıntısı çeken çocuklar, akranlarından farklı olarak  daha başka şekillerde, bireysel ilgi ile  öğrenebiliyorlar. Farklı alanlarda da eğitim almayı de hedefleyerek 2008 yılında bakanlığın açtığı eğitim programıyla zihinsel engelliler öğretmeni oldum. On yıllık rehabilitasyon tecrübemle şunu gördüm ki zihinsel engelli çocuklarla çalışamıyorum. Çünkü onlar için çok daha ağır ve farklı eğitimler gerekiyor. Onlar için rehabilitasyon merkezleri var. Benim hedef kitlem zihinsel engelli olmayan çocuklara hitap eden ama gelişiminde birebir destek isteyen çocuklara donanımlı bir yer olmalıydı. Geldiklerinde rahatsız olmamalı ve yine kendileri gibi sağlıklı çocuklarla karşılaşmaları gerekiyordu. Bu düşünceyle yola çıkıp Pedia Akademiyi kurdum. Çocuğun hayatının başında karşılaştığı problemi çözüp, akranları seviyesine getirip okul hayatına başlamasına ya da okul hayatını desteklemeyi amaç ediniyorum.

İçeriğiniz de tam olarak hangi eğitimler var?

--- Öncelikle 0-18 yaş aralığında ki çocuklara birebir eğitim ve danışmanlık desteği veren bir kurumuz;
    •    Dikkat Eksikliği                                                      •  Öğrenme Güçlüğü Çeken Çocuklar                       
    •    Hiperaktive                                                            •  Akranlarıyla iletişim kuramama
    •    Dil ve Konuşma Bozukluğu                                 •  Güvenli Bağlanma  
    •    Dürtüsellik                                                             •  Ekran Bağımlılığı
    •    Uyaran Eksikliği                                                    •  Yeme Bozukluğu
    •    Otizm                                                                     •   Uyku Problemleri
    •    A tipik otizm                                                         •   Akıl ve Zeka Oyunları
    •    Gelişim Geriliği                                                     •   Satranç
    •    Yaygın Gelişimsel Bozukluklar                           •   Asperger
    •    Dislektik çocuklar                                                •   Oyun Terapisi  



Rehabilitasyon merkezleriyle karıştırıldığınız oluyor mu?

--- Öncelikle biz rehabilitasyon merkezi değiliz. Zihinsel ve bedensel engelli çocuklarla çalışmıyoruz. Müracaat eden danışanlarımız için herhangi bir raporlandırma istemiyoruz. Çocuğun buraya gelebilmek için rapor ve tanı alması gerekmiyor. Tamamen özel bir kurumuz. Veli kendi isteğiyle geliyor, çocuğun kurumumuza ulaşımını kendi imkanlarıyla sağlıyor. 45 dakikalık seans içerisinde çocuğun ihtiyacı ne ise o desteği uzman eğitimcilerimiz birebir olarak alıyor. Özel klinik gibi de düşünebilirsiniz. Seansın sonunda veli ödemesini yapıp ayrılıyor.

Aileler çocuklarındaki sorunların varlığını nasıl tespit edebilir? Hangi aşama da ya da problemde size başvurabilir? Belli bir yaş aralığı var mı? Geç kalmamak adına hangi dönemde eğitime başlanılmalı ?

--- Kesinlikle 0-3 yaş birinci dönem çok kıymetlidir bizim için. Sonra ki kritik dönem 3-6 yaş okul öncesi 2. Kritik dönem ve okul hayatının başladığı 6-12 yaş bizim için kıymetlidir. Bu süreçte aileler çocuklarını iyi gözlemleyip çocuğun yaş özelliklerine uygun gelişim göstermede zorluk yaşamaya başladığı ilk anda başvurmaları gerekiyor. Erken tanı, erken müdahale hayat kurtarır.

Doktorlarımızdan size yönlendirmeler oluyor mu?

--- Evet özellikle çocuk psikiyatrileri ve çocuk doktorları fark ettikleri; tanımladıkları problemlerin ilaçsız ya da ilaca destek olarak; birebir özel eğitim dersleri ile çocuğun yaşadığı problemi ortadan kaldırmak için kurumumuza yönlendirme yapmaktadırlar. Bizim için çocuğu takip eden doktorla işbirliği, gelişim takibi ve doktor kontrollerinde çalışmalarımızı anlatan kapalı zarfla gönderilen raporlandırma süreci çocuğun gelişimine artı değer katmaktadır.

Pandemi sonrası oluşan toplumsal sorunlarda çocuklar nasıl etkilendiler ?

--- Özellikle pandemi döneminde evlere kapanmayla birlikte pandemi çocuğuyuz diye gelen velilerimiz oldu. Teknoloji bağımlılığıyla birlikte konuşma geriliği, dikkat eksikliği ve enerjinin atılamamasıyla hiperaktivite, dürtüsellik, gelişim geriliği sorunları da artmaya başladı. Sosyal ortamda deneyim oluşturamayan çocuklarda uyaran eksikliği, takılan maskeden dolayı çocuklar dudak hareketlerimizi görüp taklit edemediler. Dil ve konuşma problemleri çokça yaşanır oldu. Özellikle okulların başladığı dönemde akademik süreci online götürmekte çocuklarda bilgi eksikliğine neden oldu.

Özel bir eğitim kurumusunuz ve herhangi bir sosyal güvenlik kurumuyla anlaşmanız da yok. Size danışmak isteyen velilerimizi bilgilendirmek adına ücretlerinizle ilgili bilgi verir misiniz ?

--- Amacımız gerçekten daha çok çocuğa ulaşabilmek. Erken müdahale ile hayatlarının ilk yıllarında yaşadıkları pürüzleri ortadan kaldırıp, sağlıklı, mutlu ve farkındalığı yüksek bireyler olarak yetiştirmek. Bu nedenle de ücretlerimizi makul seviyelerde tutmaya çalışıp daha fazla çocuğumuza ulaşabilmek. Seans ücretlerimiz çok uygun 250 TL – 300 TL arasında değişkenlik göstermektedir.

En çok hangi kesim ve yaş aralığından talep oluyor?

--- 0-12 yaş aralığını daha çok talep ediyoruz. Ama önceliğimiz bilinçli ve eğitime önem veren aileler oluyor. Ve onlarla çalışıyoruz. Çocuğun yaş aralığının hiç önemi yok. Sadece erken müdahale dediğimiz bir kısım vardır. Biz aslında yola başlarken hep erken müdahale diye başladık. 0-6 yaş bizim için çok kıymetlidir.

Çalışmalarınızın içine aileleri ve çocuğun okulunu/kreşini de dahil ediyor musunuz?

--- Aile, çocuk eğitimi şeklinde eş zamanlı devam ediyoruz. Bu süreçte uzmanlarımız her seans sonunda velilerimizi bilgilendirme ve ödevlendirme yapıyorlar. Okul ve kreş iş birliği bizim olmazsa olmazımızdır. Mutlaka çocuğun devam ettiği kreş ve okuldaki eğitimcileriyle süreci birlikte takip ediyor ve yönlendirmeler de yapıyoruz. Okul ve kreşleri ziyaret edip çocuğu sınıf ortamında da gözlemliyoruz. Talep edilen okullarda eğitimcilere ve velilere yönelik seminerler veriyoruz.

Kurumunuzda kaç uzmanınız var ve alanları nelerdir?_

--- Uzmanlarımızın hepsi de dört yıllık alan mezunu olup üstüne yüksek lisans eğitimlerini de almışlardır. Amacımız multidisipliner çalışma ortamı; uzmanların bir arada olduğu programların birlikte hazırlandığı iş birliğiyle çocuğun daha hızlı geliştirebildikleri bir kurum olabilmektir.
    •    Disleksi pass prep eğitim uzmanı
    •    Performans ölçme ve değerlendirme uzmanı
    •    Fizyoterapist ( duyu bütünleme terapisti )
    •    Özel eğitim öğretmeni
    •    Çocuk gelişim uzmanı,
    •    Psikolojik danışman
    •    Dil ve konuşma terapisti
    •    Akıl ve zeka oyunları 2. Kademe satranç antrenörü uzmanlarımızla çalışıyoruz.

Şubeleriniz Var mı?

--- Bu bölgede Gaziantep, Kilis , Nizip olmak üzere 3 şube de hizmet veriyoruz. Nizip ve Kilis şubelerimiz de performans ölçme değerlendirme uzmanı Sevban Dönmez ile iş ortağıyız.
Sevban Dönmez; İstanbul Cerrahpaşa Pedogoji Anabilim dalından mezun Ankara tecrübeli mesleğinin 10. Yılında Gaziantep, Kilis ve Nizip teki çocuklara performans ölçme değerlendirmelerini yapan donanımlı bir uzmandır. Kilis şubemizi franchise sistemiyle işletmeci arkadaşlarla buluşturduk. Aynı zamanda, Dilara Yemişen ve Zeliha Polat iş ortaklarımızdır.

Mesajınız var mı?

----Pedia Akademi 5. Yılı 3 şubede başarı ile büyümeye devam ediyor. Yaptığımız işi, çocukları çok seviyoruz. Bu sektörde birçok şube ile tüm Türkiye’de olmayı diliyoruz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler