USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Röportajlar

İNANÇ BAŞARIYI DOĞURAN EN BÜYÜK ETKENDİR

İNANÇ BAŞARIYI DOĞURAN EN BÜYÜK ETKENDİR
10-11-2022 09:19
Gaziantep

“Gaziantep’te bir ilk olan  ETKİ Danışmanlık Hızlı Okuma ve Anlama Kursunun kurucusu eğitimci ve iş kadını Hamide Tekin ile çok zevkli ve eğitici bir röportaj gerçekleştirdik. Bilişim teknolojilerinin gelişmesiyle dünya otuz yıla yakın bir süredir  bilgi çağını yaşadığımız zamanda bütün dünya olarak bilginin hız çağını yaşıyoruz. ETKİ Hızlı okuma kursları ile kendi deneyimlerini dünyanın en iyi Hızlı Okuma uygulamalarını dâhil ederek öğrenci ve yetişkinler için tasarlanan kurslarıyla yepyeni bir çığır açmakta olan Hamide Tekin ve ekibini yürekten kutluyoruz. Sosyal sorumluluk ve etkileşim faaliyetleri kapsamında Gaziantep’in başarılı STK’larından GAGİKAD üyesi de olan başarılı iş kadını  Hamide Tekin’i  ve başarılarını okurlarımıza tanıtmaktan mutluluk duyuyoruz.”

“ETKİ KURUMU ÇOCUKLARIN OKUDUKLARINI ANLAMASINA ÖNEM VERİYOR.
OKUMA BECERİSİNİ GELİŞTİRMEK İSTEYEN ÇOCUKLAR ETKİ’Yİ TERCİH EDER.”

Sizi tanıyabilir miyiz?

Ben Hamide Tekin. Gaziantepliyim. ETKİ Danışmanlık Hızlı Okuma ve Anlama Kursunun kurucusuyum. Gaziantep’te 4 yıldır bu işi yapıyorum. İstanbul da bu işi öğrendim ve Gaziantep’e geldim başladım. Gaziantep’in okuma kültürüne önem verdiğimiz için 2019 da kurumumuzu açtık. Kurum açıldıktan 3-4 ay sonra pandeminin başlaması bizleri yavaşlatsa da bugün aynı inanç ve güvenle eğitimlerimize devam ediyoruz.

Araştırmalarınıza göre Gaziantep’i okuma ve eğitim alanında nasıl buldunuz?

Diğer illere örnek olarak gösterilen marka bir kentin okuduğunu anlama da vasatın altında kalması bizleri çok üzdü. Böyle bir kentin okuduğunu anlama alanında da iddialı olması; hatta bu iddiasını hayata geçirmesi, eğitiyle Türkiye ve dünya ölçeğinde söz sahibi olması ve bilgi çağı ile bütünleşmesi gerekir. Çünkü hayatın her noktasında eğitim vazgeçilmez bir olgudur. Diye araştırmalarda ve çalışmalarda bulunduk. Öncelikle kurumumuzu ve hizmetlerimizi tanıtmaya çalıştık. Öğrencilere, okullara, kurumlara nasıl bir eğitim verdiğimizi anlatmaya çalıştık. Hızlı okuma anlama okuma becerisi, sosyal ve akademik becerilerini nasıl geliştire biliriz diye kurumumuzu tanıtmaya çalışıyoruz. Sorun olarak çocukların kitap okumayı sevmediklerini ve okuma kültürlerinin olmadığını tespit ettik. Böylelikle 2019 yılında ETKİ’yi kurarak, Gaziantep’in ‘’Okuma Kültürü’’ kazandırmaya özel önem veriyoruz.

Etki’nin amacı nedir?

Çocuklara okuma sevgisi aşılamak önceliğimizdir. Çünkü çocuklar sevmediği bir işi yaparken mutlu olamazlar. Öncelikle çocuğa okumayı sevdirmek ve daha sonra okuma alışkanlığı kazandırmak.

Anlayarak hızlı okumanın tarihçesi nedir?

Hızlı okuma tekniğinin gelişimi 1940 yıllara, İkinci Dünya Savaşına dayanıyor. İngiliz pilotları ve gözcüleri eğitmek amacıyla bulunmuş olsa da daha sonra Dünya da ve Türkiye de yaygın olarak kullanılan bir teknik haline gelmiştir.

ETKİ’de ne tür eğitimler veriliyor?

İki türlü eğitimimiz bulunmaktadır. İlk olarak Anlayarak Hızlı Okuma Eğitimi ve Okuma Geliştirme( Doğru okuma- Doğru anlama) eğitimi verilmektedir. Diğeri de  hızlı ve etkili okuma ile birlikte okuduğunu anlama ve sevme seanslarının uygulanmasıdır.

Eğitimlere hangi okul seviyesinden başlanmalı?

Birinci sınıf itibariyle okuma sıkıntısı yaşayan her öğrenciye başlanabilir. Bu problemleri bulup ortadan kaldırmak öğrenci hayatının kolaylaşmasını sağlar.

Bir örnekle açıklayabilir misiniz?

Mesela 1.sınıftaki bir çocuğun okuma yapması gereken 50 ya da 60 kelimedir. 2.sınıfta bu 60 ya da 70 olması lazım.3. Sınıfta 90 ya da 100 iken 4.sınıfta 100-120 olması gerekir, Ama aynı zamanda algıları da çok önemli. Çocuğun kaç kelime okuduğundan ziyade ne anladığı da önemlidir.3.sınıfa kadar bir çocuğun ne anladığını ziyade okumasına ve kelime sayısının artmasına bakmak lazım. Sonrasında ne anladın deriz. Çünkü 1. Sınıfta başlıyor çocuk okuma yazma öğreniyor bu sefer ne anladın hadi anlat diye boğuyoruz çocuğu. Aslında çocuk bu sefer ne okuduğundan ziyade ne anladığının derdine düşüyor. Yarım okuma, yarım anlama, yarım sonuç olmuş oluyor.

“Durmadığın sürece ne kadar yavaş gittiğin önemli değil”

Anlayarak Hızlı Okuma Eğitimi nedir ve kimler katılabilir?

Hızlı Okuma, mevcut okumanızın hızlandırılmış şekli değildir. Ondan yüzde yüz farklı bir okumadır. Mevcut okumanızda kelimeleri teker teker okur, içinizden seslendirirken, hızlı okumada kelimeleri ikili, üçlü gruplar halinde görür, tıpkı resim gibi seslendirmeden algılarız. İlkokul 4. Sınıf itibariyle başlamaktadır. Bu sınıfa geçip okuma ve anlama düzeyi, kelime haznesi gelişmiş öğrenciler anlayarak hızlı okuma eğitiminde faydalanabilir. Özellikle sınava hazırlanma sürecinde olan 7. Ve 8. Sınıflar *lgs ve 11. Ve 12. Sınıflar *yks için çok önemli bir eğitimdir. Akademik sınavlara hazırlananlar, iş insanları, sağlık, hukuk çalışanları, eğitim camiasında olanlar içindir.

Anlayarak Hızlı Okuma Eğitiminin önündeki en büyük engel nedir?

Başaramama ön yargısı ve ilerlemiş, katılaşmış iç sesle okuma ‘’ALIŞKANLIĞIIR.’’

Anlayarak Hızlı Okuma Eğitimi dikkat ve odaklanmayı artırır mı?

Anlayarak Hızlı Okuma Eğitimi bulunduğumuz seviyenin en üst seviyesinin çıkmanızı sağlar. Bunun sonucu olarak dikkat ve odaklanmanız maksimum düzeye ulaşır.

Anlayarak Hızlı Okuma Becerisi Eğitimle ne kadar artar?

Her bireyde farklılık olabilir, alınan eğitimle en az 2-4 kat artış gösterir. Bununla beraber de eğitimde başarı grafiği hızlanarak artar.

Sınav sistemlerimizin artık paragraf ağırlıklı olması okuma alışkanlığının önemini gösteriyor değil mi?

"OKUMA BECERİLERİ, AKADEMİK BAŞARININ TEMELİNİ OLUŞTURUR.’’

Hayatımızın büyük çoğunluğunu kapsayan eğitim dünyamızdaki en önemli aracımız okumaktır. Paragraf soruların odak noktası okuduğunu anlama becerisi, muhakeme etme, verilen öncül bilgileri yorumlamaya dayanıyor. Ezbere bilgi sorulmuyor, sadece okuma-anlama, muhakeme, yorumlama. Bunlar ise okuma alışkanlığını işaret ediyor. Okuma becerimizi zamanın gereğine göre güncelleyerek çok şey kazanırız.
Bir dakikada 150 sözcük okuyup, okuduğunun %70’ini anlayanla;Bir dakikada 300 sözcük okuyup, okuduğunun %70’ini anlayan bir öğrencinin, eğitim süreci aynı olmaz. Ya da 10 dk. da 10 soru çözen bir öğrenciyle;10 dk. da 30 soru çözebilen bir öğrenci aynı olamaz.
Dikkat, odaklanma, motivasyonla birlikte okuma süreçlerinin revize edilmesi çok önemlidir. Okuma becerilerimizi güncellemeye çok kısa bir zaman ayırarak çok büyük bir kazanım elde edebiliriz.

Okuma Geliştirme Eğitimi nedir ve kimlere verilir?

İlkokulda olup (bazen ortaokulda da) okuma becerisi yeterince gelişmemiş öğrencilerin okuma becerilerini geliştirmek amacıyla yapılan bin eğitimdir. Çocuğunuzun 4. Sınıfa okuma sorunlarını gidermeden geçmesine izin vermeyin. Okurken heceleyen, kelimeleri yuvarlayan, yutan, eksik, yanlış, atlayarak okuyan, nefes kontrolü yapamayan, okuma akıcılığı ve anlamlı okuma becerisi gelişmekte zorlanan öğrencilerimizin bu problemini kısa sürede giderme ve okumayı sevmelerini sağlam amacıyla yapılır. Eğer okuma hatası varsa muhakkak destek alınması lazım. Bu çok önemli ki okuyarak düzelmez. Ancak eğitimle müdahale gerektirir. Aksi takdirde okuma hataları daha çok pekişerek ilerler.

Okuma Geliştirme Eğitiminin kazanımları nelerdir?

Dikkat ve odaklanmayı artırır, doğru ve akıcı okumayı sağlar, anlamlı okuma gerçekleşir. Doğru okuma başlayınca öğrenci okuduğunu doğru anlar. Böylelikle Türkçe başta olmak üzere tüm derslerdeki başarı artar.

Etki kurumlarının farkındalığı nedir?

Öğrenmeyi öğretmek hem bireyi hem de toplumu başarıya götüren merdivenin ilk ve en önemli basamağıdır. Çocuğun okuma becerisinin tam gelişmesi eğitimin önemli bir parçasıdır. Etki Hızlı Okuma Kurumu yalnızca eğitim öğretimimiz değil, psikolojimizi, hayata bakışımız ve sosyal toplum içindeki, durumumuzu değiştirin. Öğrenciye okuma anlamında özgüven kazandırır ve motivasyonunu artırır.

“Başarı kararlılığın yeterince güçlü ise başarısızlık seni asla yakalayamaz”

Öğrencilerin takibini, geri dönüşümleri nasıl sağlıyorsunuz?

1. Kur ve 2. Kur olarak hareket ediyoruz. Her kurumuz iki ay sürüyor. Sınıflarımız 4-5 öğrenciden oluşuyor ve her öğrenciye göre program yapılıyor. Her hafta veli-öğrenci kurum görüşmesi sağlanıp öğrencinin detaylı bilgileri paylaşılıyor. Kuru bittikten sonra öğrencinin takibi aralıklarla kurum tarafından sağlanmaktadır.

Size farklı vizyonlarda çocuklarda getirildiği oluyor mu?

Onların eğitim şekilleri bizim alanımızda değil. Biz burada okuma sıkıntısı yaşayan, okuma problemi yaşayan bütün çocuklara çözüm bulmaya çalışıyoruz. Ağlayarak gelen davul çaldırarak giden velilerimiz oldu. Biz her zaman deriz hızlı okumak fark yaratır. Gaziantep de bu konsepte hizmet veren sadece biziz tek kurumuz. Sonrasında da yine farklı konseptler de birimler açıldı. Benim isteğim şudur ki hep bir arada olalım, beraber çözümler bulalım. Gaziantep’ in okuma kültürünü arttıralım. Kim destek isterse de her zaman yanındayız. Bize Maraş’tan, Urfa’dan, Kayseri’den, Diyarbakır’dan, Nizip’ten gelenler var.

Öğrenciler ETKİ’YE ne zaman gelinmeli?

Öğrencide okuma hataları (ekleme, çıkarma, yutma, yuvarlama vb..) varsa bir an önce başlamalıdır.
Öğrencinin okuması sınıf ortalamasının altında ise hemen başlamalısınız.
4.5.6.7.8.9.10.11.12. Sınıf öğrencileri, Sınavlarda başarı için doğru ve hızlı okumak, okuduklarını iyi anlamak ve sonuca bir an önce ulaşmak için başlamalısınız.
Çocuğunuzun dakikada kaç kelime okuyabildiğini ve okuduğunun ne kadarını anlayabildiğini ücretsiz hız algı testimize katılarak öğrenebilirsiniz.

Gaziantep için eğitim konusunda planınız nedir?

Gaziantep’in okuma anlamadaki düzeyini üst seviyelere çıkartmak, bütün çocuklara okuma sevgisi aşılamak. Sevgili öğrenciler, bizler misyon olarak ‘’En büyük yatırım insana yapılan yatırımdır.’’ yaklaşımı içerisindeyiz.
‘Kazandığımız her öğrenci, kazandığımız yarınlarımızdır.’

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler