USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Manşet

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “ÇÖZÜM İÇİN VARIZ”

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, bu yıl 22. düzenlenen Uluslararası GAPSHOES Fuarının açılış töreninde önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, çek yasasıyla ilgili olarak yeni yasal düzenleme için çalışmalara start vereceklerini anlattı

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “ÇÖZÜM İÇİN VARIZ”
16-12-2015 14:30
Gaziantep

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, bu yıl 22. düzenlenen Uluslararası GAPSHOES Fuarının açılış töreninde önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, çek yasasıyla ilgili olarak yeni yasal düzenleme için çalışmalara start vereceklerini anlattı.

Akort Fuarcılık tarafından bu yıl 22’ncisi düzenlenen Uluslararası Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Fuarı (GAPSHOES), Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in katılımı ile kapılarını ziyaretçilere açtı. Törenin açılış konuşmasını yapan Ayakkabıcılar Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Buğur’un çek yasasından kaynaklı olarak çek ve senetlerin zamanında hatta bazı zamanlarda hiç ödenmediğini anlattı. Buğur, bu konuda hükümetin yeni yasa çalışması başlatması gerektiğini dile getirdi. Buğur’un bu sözleri karşısında Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Bu sorunu biz masaya yatıracağız. Bizler çözüm için varız. Siz gelirsiniz, bazen biz geliriz. Her görüşmede yaşanan sorunlara ilişkin muhakkak çözüm önerilerimiz olacaktır” diye konuştu. 

“AB ÜLKELERİ TÜRKİYE’YE İLGİ GÖSTERİYOR”

Avrupa Birliği'nin ilk kez Türkiye'ye bu kadar yakın ilgi gösterdiğini anlatan Şimşek, "Ben ilk defa Brüksel’de Türkiye’ye yönelik bu kadar pozitif bir atmosfer gördüm. İnanılmaz bir ilgi, inanılmaz bir alaka vardı. Çünkü, Avrupa artık Türkiye ile güçlü olmak istiyor. Benim edindiğim izlenim bu. Türkiye ile birlikte daha güçlü olacağına inanıyor. Olay sadece Suriyeli göçmen meselesi değil. O, işin bir boyutu. Avrupa hakikaten giderek, küresel ekonomide ağırlığını doğuya kaptıran bir bölge. Avrupa’ya yakın olup da, güçlü dinamizmi olan, geleceği parlak olan nadir ülkelerden bir tanesi, aslında tek ülke Türkiye’dir. Bu nedenle batıyla önümüzdeki dönemde ekonomik anlamdaki entegrasyon daha da gelişecek daha da derinleşecek. Gelecek sene ise vize serbestisiyle birlikte gerçek anlamda, malların ve malları götürenlerin serbest dolaşımı sağlanmış olacaktır" diye konuştu.

ASYA VE AFRİKA ÖNERİSİ

Batı ile ilgili sıcak ilişkilere rağmen Ortadoğu'da ve Afrika'da ise Türkiye'nin kontrolü dışında yaşanan sorunlar olduğuna da dikkat çeken Şimşek, üretici ve yatırımcılara Asya ve Afrika ülkelerine yönelmeyi önerdi. Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Bizim geleneksel pazarların artık ötesine geçmemiz gerekiyor. Bu fuarda sergilenecek ürünler, daha ayakkabı ve benzerdi ürünler anlamında konuşuyorum. Avrupa’da piyasası biraz toparlanabilir. Bizim en büyük pazarlarımızdan bir tanesi Almanya, İtalya ve İngiltere. Avrupa’da bir toparlanma var, bu iyi haber. Ama bizim geleneksel ve en önemli pazarlarımızdan, Irak’ta, Rusya’da, kısmen Suudi Arabistan’da birtakım sıkıntılar var. Bizim bu durumda rekabet koşulları yoğun olsa bile Asya’yı yeniden keşfetmemiz gerekiyor. Tabi ki batıyla ekonomik alandaki entegrasyonu genişleteceğiz. Fakat önümüzdeki dönemde özellikle Hindistan ve Çin gibi Endonezya gibi Uzak doğudaki ülkelere bizim ağırlık vermemiz gerekiyor" ifadelerine yer verdi.
Özellikle Asya'da yoğun rekabet nedeniyle Türk üretici ve yatırımcıların bu ülkelere açılma taraftarı olmadığını ifade eden Şimşek, "Çok büyük tüketici kitlesi var. Korkmamak lazım. Pazar büyük, orada rekabet yoğun. Avrupa’ya mal satan firmalarımız, oraya da mal satabilir noktaya geleceğine inanıyorum. Çünkü bu iş bir miktar gelir,işçilik,bir anlamda arge, dizayn ve kaliteli üretim gerektiriyor. Biz bunu başarabiliriz" diye konuştu.

BÜYÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ FİRMALARA DESTEK MÜJDESİ

Şimşek, iş dünyasının önünü açmak için büyük ve orta ölçekli firmalara yeni desteklerin geleceğini müjdeledi. Rusya ve Irak gibi ülkelerde yaşanan sıkıntılarda iş dünyasının zarar görmemesi için ciddi tedbirlerin de alınmaya başlandığını belirten Şimşek, "Biz iş aleminin önünü açmak için buradayız. Önümüzdeki dönemde, reformları yaparak, iş ortamını iyileştirerek, var olan sıkıntıları gidererek, Avrupa ile ilişkileri daha da güçlendirerek, yakın coğrafyanın sıkıntılarını hep birlikte açacağız. Daha önce küresel kriz sonrasında 7-8 yıllık bir durgunluk süreci yaşandı Avrupa’da. Biz onu Ortadoğu ve Afrika’ya açılarak, aştık. Şimdi Ortadoğu ve Afrika’da kısmen belli noktalarda bizim kontrolümüz dışında olumsuzluklar var. Biz bunu aşarız. Avrupa’nın toparlanıyor olması olumlu. Ama bu yakın pazarların ötesinde, bizim erişebileceğimiz ulaşabileceğimiz pazarlar var. Bunun için gerekli destek mekanizmalarını oluşturup gerekli tedbirleri alacağız. Bu sektör önemli bir sektör. Bundan dolayı önemli tedbirler aldık. Bu tedbirler de olumlu yansıdı. 20 bine yakın eğilimi farklı üretici olduğunu söylediler, Türkiye’de. Ve 250 bine yakın da çalışanımız var. Eminim aldığımız o tedbirlerle daha ileriye gitmiştir. Esas tedbir bu sektörümüzü, özellikle tasarım noktasında, ARGE noktasında, üretim noktasında daha güçlü bir şekilde desteklememizdir. Çünkü o, kalıcı destek olur. O nedenle yakında inşallah özellikle büyük ve orta ölçekli firmalarda, 10 kişiye kadar tasarımcı çalıştıranlara biz çok güçlü destekler getireceğiz. Yani şuanda büyük firmalara, ARGE anlamında verdiğimiz desteği biz tasarım desteğine dönüştürüyoruz. Tasarısı hazır. Eminim en öncelikli müzakere edilecek konulardan bir tanesi budur. Böylece esaslı bir şekilde sektörün önünü açmak, destek vermek istiyoruz. Tabi ki sorunlar olacak. Ben buraya geleceğim, sizler Ankara’ya geleceksiniz. O konuda en ufak bir tereddüt olmasın, her zaman bekliyoruz sizi. Açık ve net olarak söyleyeyim. Önümüzdeki dönemde Türkiye’nin temellerinin sağlam olduğu, yapacağımız reformlarla bunun daha da pekişeceği ortaya çıkacaktır" diye konuştu.

“EMİN ADIMLARLA YÜRÜYORUZ”

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu Gaziantep'in fuarlar şehri olma yolunda emin ve kararlı bir şekilde ilerlediklerini, açılışını yapacakları fuarın da bu yolculukta önemli bir adım olduğunu söyledi. Gaziantep’in, ayakkabı üretiminde ve ihracatında önemli merkez olduğuna işaret eden Konukoğlu, Gaziantep’ten yapılan ayakkabı ihracatının son 5 yılda 2,5 kat arttığını, 2010 yılında 46 milyon dolar olan ihracatının 2014 yılı sonunda 107 milyon dolara yükseldiğini bildirdi. Türkiye’nin ayakkabı ithalat rakamının yüksek düzeyde bulunduğuna dikkati çeken Konukoğlu, "Geçen yıl ithal ayakkabıya getirilen ek vergi, yerli sanayicinin rahat nefes almasını sağladı. Ek vergi sonucunda, ithalat bir miktar geriledi. Sektörü ithal ürün tekelinden kurtarmak ve uluslararası rekabet gücünü artırmak için yerli üreticiye devlet desteklerinin devam etmesini diliyoruz. Önümüz açılırsa, dünyanın her tarafına ayakkabı satabiliriz’’ dedi.

FUARA KİMLER KATILDI?

Gaziantep Sanayi Odası (GSO), Gaziantep Kunduracılar Odası, Türkiye Umum Ayakkabıcılar Odası ve KOSGEB destekleriyle, Akort Fuarcılık tarafından Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi’nde organize edilen GAPSHOES’a,  270 firma ve 750 marka katıldı. Görkemli bir törenle ziyaretçilere kapılarını açan GAPSHOES’ın açılış törenine Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, Ak Parti Gaziantep Milletvekili Adayı Hakan Tanrıöver ile çok sayıda davetli katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
''ZAYIFLAMANIN TADI HİÇBİR YEMEKTE YOKTUR''
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler