USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

‘Seçim bize yaramıyor’

‘Seçim bize yaramıyor’
21-09-2015 11:31
Gaziantep

Gaziantepli onlarca matbaacı genel seçimlerde iş yapamamaktan şikayetçi. Matbaacılar, 1 Kasım’da gerçekleştirilecek olan milletvekilliği seçimlerini muhtarlık seçimleri ile kıyasladı. Matbaa esnafları, muhtarlık seçimleri döneminde yaptıkları işler ile genel seçimlerden on kat daha çok iş yaptıklarını belirterek siyasetçilerden destek beklediklerini vurguladı.

SİYASİ PARTİLERE SESLENDİLER

Onlarca milletvekili adayı seçim arenasında boy göstermek için sahaya inecek. Başvurular tamamlandı. Sırada seçim çalışmalarında kullanılacak olan promosyon ürünleri, parti bayrakları ve broşürler var. Matbaacılık işleri ile meşgul olan onlarca esnaf vekillere seslendiler. Esnaflar her adayın kendi yerel esnafını kalkındırması gerektiğini söyledi. Vekillerin seçim çalışmalarında büyük ajansların ve matbaacıların işin içine girmesi küçük esnafı zor duruma düşürüyor. Esnaflar siyasetçilerden yardım bekliyor.

“SEÇİM ATMOSFERİNE UMUTSUZ GİRİYORUZ”

Genel seçimlerde reklam ajanslarının bütün seçim işlerini aldığını ve küçük matbaacıları hiçe saydığını belirten Gaziantep Matbaacılar Odası Başkanı Ökkeş Sönmezoğlu, “Yakın bir süre içinde tekrardan seçime gidiyoruz ancak matbaacı esnafı seçimlere yine her zaman olduğu gibi umutsuz gidiyor. Genel seçimlerde seçim promosyon çalışmaları büyük ajanslar tarafından yürütülüyor. Ajanslar da küçük matbaacı esnafa bir şey bırakmıyor. Bu zamana dek zaten genel seçimlerde yerel matbaacılar bir şey kazanamadı. Matbaacıların az da olsa ancak yerel seçimlerde iş yapıyor. Genel seçimlerde ajanslar var olduğu sürece küçük matbaa esnafına iş düşmez. Düşse bile çok az iş düşer. Küçük esnafın desteklenmesi gerekiyor. Sezonluk işler olmasa matbaacılar kapıya kilit vurup gidecek” dedi.

“BIRAKIN YERELDE İŞ YAPALIM”

Partilerin genel merkez odaklı çalıştıklarını ve tüm işlerin merkez tarafından karar verilen iş yerlerine verildiğini dile getiren matbaa esnafı Enver Yarıcı, “Yerel seçimlerle genel seçimler arasında fark var. Ancak bu fark iyi yönde değil kötü yönde. Yerel seçimler matbaacı esnaflar için daha iyi. Genel seçimlerde hiç iş yapmıyoruz desek yeridir. Genel seçimlerde partiler genel merkez ile anlaşma yapıyor. Partiler anlaştığı büyük matbaalar aracılığı ile işlerini yaptırıyor. Genel seçimlerde sadece küçük esnaf Gaziantep için oy pusulası basıyor. Bunca matbaacı için de oy pusulası yetersiz. Muhtarlık seçimleri bile matbaacılar için daha kazançlı” açıklamalarına yer verdi .

Küçük matbaacıların sezonluk işler sayesinde ayakta kalabildiğini ve kısa süre içinde çoğu matbaa esnafının zarar edeceğini açıklayan matbaa esnafı Salman Şiringül, “Matbaacılar genel seçimler zamanında para kazanamıyor. Bu küçük esnafların yerel esnafların unutulması demektir. Küçük matbaacılar sezonluk işler sayesinde ayakta kalabiliyor. Sezonluk işler yani düğün davetiyeleri, yılbaşı zamanında takvimler, kalemler, promosyonlar olmasa matbaacılar ayakta duramaz. Genel seçimlerde esnafa daha çok iş düşmeli aslında ama tam tersi oluyor. Partiler sürekli genel merkezli çalışıyor. İl bazında matbaa işi veren çıksa da büyük matbaalar işleri hemen alıyor” dedi.

Gaziantep’te birkaç yıl içinde onlarca matbaacı esnafının işyeri kapatacak duruma geleceğini söyleyen matbaa esnafı Mustafa Karabaş, “Gaziantep’te matbaacılık bitme noktasında. Şehrimizde bu işten para kazanan birkaç matbaa var. Önümüzdeki birkaç yıl içinde şehrimizde onlarca matbaacı işyeri kapatacaktır. Gaziantep matbaacıları can çekişiyor. Genel seçimler zamanında küçük esnafın desteklenmesi gerekiyor. Onca seçim hazırlığı olmasına rağmen bundan küçük esnaf yararlanamıyor. Ya ajans kökenli çalışıyor partiler ya da Ankara merkezli. Küçük matbaacılar genel seçimlerde bir lira dahi kazanamıyor” ifadelerinde bulundu.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
''ZAYIFLAMANIN TADI HİÇBİR YEMEKTE YOKTUR''
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler