USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

GAÜN'de renkli 'Nevruz'

GAÜN'de renkli 'Nevruz'
21-03-2016 11:32
Gaziantep

Gaziantep Üniversite’nde düzenlenen Nevruz etkinlikleri renkli görüntülere sahne oldu. Protokolün örste demir dövdüğü etkinlikte, üniversitenin Afrikalı siyahi öğrencilerinin halayı ise objektiflere farklı kareler olarak yansıdı. Etkinlikte konuşan GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun; öğrencileri PKK, IŞID, Paralel Yapı başta olmak üzere terör örgütlerinin tuzağına düşmemeleri konusunda uyardı.

SİYAHİ ÖĞRENCİLERDEN RENKLİ GÖRÜNTÜLER
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Atatürk Kültür Merkezi Park Alanı’ndaki etkinliğe Vali Yardımcısı Uğur Aladağ, Emniyet Müdürü Erhan Gülveren, Jandarma Alay Komutanı Albay Şeref Çakmak, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, üniversite yöneticileri,  akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Etkinlik alanında yakılan ateşin üstünden atlayan protokol mensupları, daha sonra örste demir dövdü. GAÜN Devlet Konservatuarı Halk Oyunları ekiplerinin gösterisi sırasında ise renkli görüntüler yaşandı. Ateş etrafında protokol mensupları öğrencilerle birlikte halay çekti. Halay çeken öğrenciler arasındaki Afrika ülkelerinden gelen siyahi kız öğrenciler ilgi odağı oldu. Etkinlikte konuşan Gaziantep Vali Yardımcısı Uğur Aladağ,  Nevruz’un birlik, düzenlik, barış ve kardeşliğin, ölüme karşı da hayatı destekleyen, vesile olan bir güzel gün olduğiunu belirtirken, “Nevruz, hayat sevinci, insanlığın ve tabiatın canlandığı bir gün. Dolayısıyla hayat sevincini, hayatın güzelliğini temsil eden birgün. Tüm Türk dünyasının ve komşu toplulukların, milletlerin, halkların Nevruz Bayramı’nı kutluyorum” dedi.

REKTÖR’DEN PKK, IŞID, PARALEL YAPI UYARISI
GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun ise, Bahar’ın gelişini müjdeleyen, yeniden hayata başlamanın, yeniden bir dirilişin simgesi olan Nevruz Bayramı’nın halkların kardeşliğini tesis eden ilmiklerden önemli bir tanesi olduğunu belirterek şöyle dedi: “Çünkü ortak kutlanan bu değerler, tıpkı dini bayramlarımız gibi kucaklaşmayı, kenetlenmeyi sağlıyor, Her türlü terör örgütünü kim olursa olsun PKK, IŞİD, Paralel terör örgütü. Hepsini şiddetle kınıyoruz. Bunların birbirini besleyerek ülkemizi kana bulamak ve ülkemizin batıdaki veya doğudaki görüntüsünü etkilemek ve bir şekilde ülkemizi aşağıya doğru çekmek için bir çaba içerisinde olduğunu görüyoruz. Sizlerden, öğrencilerimden ricam buna meydan vermeyelim. Biz inadına bu ülkede insanca, kardeşçe, dostça yaşamak istiyoruz. Müreffeh bir Türkiye’de sevgiyle kucaklaşmış olarak yaşamak istiyoruz. Bu cümleden olarak her türlü eylemde, güzellikte birlikteyiz. İlim, sosyal bazı duyarlılıklar, insanlara yardım birlikteyiz. Eğlence, kutlama, bayram birlikteyiz. Acılarımız, paylaşarak birlikteyiz. Ama birbirimizle sımsıkı bağlanarak bu ülkeyi ayakta tutarız.”

TÜRK DÜNYASINDA NEVRUZ PANELİ
Nevruz Bayramı etkinlikleri çerçevesinde Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen Türk Dünyası’nda Nevruz konulu panelde konuşan Yrd. Doç. Dr. Mehmet Erol, “Nevruz ister ayini, dini ritüele dayansın, isterse din dışı bir ritüele dayansın takvime bağlı bir kültür veya folklor olayı olarak toplumu, belli değerler üzerinde birleştiren bir etkiye sahiptir. Her ne kadar en eski zamanlarından beri Türkler tarafından kutlanıyor olsa da Nevruz, çeşitli toplumlarda kendi kültürünün derinliklerindeki bir olayı kaynak göstererek, kültür değerleriyle özdeşleştirip sembolleştirerek bayram niteliğinde kutlanılan gündür” dedi. Nevruz’un Azerbaycan halkının etno-kültüründe kendine özgü yeri olan en büyük bayram olduğunu söyleyen Azerbaycanlı Parvana Ahmadova, Nevruz’u bir bayram olarak baharın gelmesi nedeniyle geniş çapta kutlandığını ve sevinçli bir olaya kışın bitmesine ve baharın gelişine bağlandığını belirtti. Kırgızistanlı Arsen Adnaev ise, “Nevruzda fakir fukaraya yardım edilmesi de önemli geleneklerin başında gelmektedir. Nevruz günleri boyunca sportif ve folklorik oyunlar sergilenmektedir” şeklinde konuştu. Türkmenlerin Nevruz’un coşkuyla kutlanmasına büyük önem verdiklerini ifade eden Yulduz Mededova da, “Yurt genelinde büyük konserler, eğlenceler, halk oyunu gösterileri düzenlenir. Nevruz törenlerinin yapıldığı yerlerde, yaylalarda ‘ak-öy’ yani ak çadırlar kurulur ve 20 Mart gecesinden başlayarak Nevruz eğlenceleri bu çadırlarda ve çadırların çevresinde düzenlenir” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
''ZAYIFLAMANIN TADI HİÇBİR YEMEKTE YOKTUR''
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler