USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Akciğer enfeksiyonlarına dikkat!

Özel Gaziantep Sevgi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. A. Füsun Ülger, kış aylarında sıkça rastlanan Akciğer Enfeksiyonları, Akut Bronşit ve zatürre hastalıkları hakkında bilgiler vererek, önemli uyarılarda bulundu.

Akciğer enfeksiyonlarına dikkat!
18-11-2015 11:45
Gaziantep

Doç. Dr. A. Füsun Ülger, Akut bronşit hastalığının üst solunum yollarının viral enfeksiyonlarından sonra ya da soğuk algınlığından sonra ortaya çıktığını belirterek, “Bronşit, bronş adı verilen havayollarında salgı artması ve diğer değişiklikler ile ortaya çıkan iltihabıdır. En sık rastlanan tipleri akut ve kroniktir. Akut bronşit havayollarının salgı zarlarının yangısıdır. Akut bronşit çoğunlukla bakterilere bağlı olarak ortaya çıkar. Genellikle hafif, aktiviteyi az kısıtlayıcı şekilde seyreder ve tamamen geçer. Akut bronşit üst solunum yollarının viral enfeksiyonlarından sonra ya da soğuk algınlığından sonra ortaya çıkar. Kronik sinüzit ve/veya allerjisi olan hastalarda da görünür. Pnömoni, bronşitten sonra ortaya çıkabilen bir komplikasyondur” diye konuştu.

Özel Gaziantep Sevgi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. A. Füsun Ülger, Akut Bronşit in belirtileri, tedavisi, bulaşma yolları ve zatürre ile ilgili şu uyarılarda bulundu:

AKUT BRONŞİT İN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Burun akıntısı, fenalık hissi, titreme, hafif ateş, kas ağrısı, boğaz ağrısı, başlangıçta kuru öksürük, daha sonraları balgam çıkarma olarak görülür.

AKUT BRONŞİTİN TEDAVİSİ

Hastanın yaşı, genel sağlık durumu ile tıbbi özgeçmişi, Hastanın ilaçlara karşı toleransı, Akut bronşitin hastada mevcut olan diğer hastalıklar üzerine olabilecek etkisi göz önüne alınmalıdır. Akut bronşit çoğunlukla virüs enfeksiyonlarına bağlı oluştuğundan, antibiyotik tedavisi genellikle gereksizdir. Ancak altta yatan hastalıkların olduğu bazı durumlarda (şeker hastalığı, kronik kalp ve akciğer hastalıkları, bağışıklık sistemini baskılayan hastalıklar ve ilaç kullanımı) antibiyotik kullanımı gerekebilir. Kullanılan tedaviler destek tedavisidir. Bunlar, ateş düşürücü, ağrı kesiciler, öksürük şurupları, sıvı alımının arttırılmasıdır. Gerekirse havayolunu açıcı tedaviler de eklenmelidir.

PNÖMONİ (ZATÜRRE)

Pnömoni (Zatürre), akciğer dokusunda meydana gelen iltihaplanma sonucu oluşan, daha çok küçük çocuklar ile yaşlılarda, kronik bir rahatsızlık sahibi olan kişilerde daha ağır bir şekilde seyreden ve zaman zaman ölümle sonuçlanabilen ateşli bir hastalıktır. Hastalığın yaygın olarak görüldüğü aylar kış aylarıdır, hastalık kendisini, akciğerde bulunana hava keseciğinin iltihaplanması sonucu, oksijen alış verişini yerine getiremeyerek gösterir. Zatürre nedenleri akciğerlerde iltihaplanmaya neden olan virüs, bakteri veya mantar gibi mikroorganizmalardır. Zatürre’ye yol açan otuzun üzerinde mikroorganizma türü bilinmektedir.

BULAŞMA YOLLARI

Pnömoni yakın temas ile bulaşabilen bir hastalıktır. 1-2 metrelik mesafeden yakın temas kurulması halinde bulaşabilir. Hastalığın sağlıklı kişilere bulaşması, öksürük, aksırık ya da hasta kişilerin konuşması sırasında havaya yayılan damlacıkların doğrudan solunması yoluyla gerçekleşir. Pnömoniye neden olan bakteriler, yakın temas sonucu solunumla beraber vücuda alınır. Üst solunum yollarında, burun ve ağzın birleştiği yerde yerleşip çoğalırlar. Burada gruplar halinde yer alırlar. Kalabalık yerler, kapalı alanlar, insanların toplu halde yaşadığı okullar, askeriye ve yurtlar pnömoninin bulaşma olasılığının fazla olduğu yerlerdir. Salgın şeklinde ortaya çıkabilir fakat soğuk algınlığı kadar bulaşıcı değildir. Bulaşması için en uygun ortam bir arada yaşayan ailedir. Özellikle küçük çocuklar arasında yaygındır. Alkol, uyuşturucu maddeler, sigara ve kötü hayat şartları, ağır geçen grip hastalığı pnömoniye ortam hazırlayan etmenlerdir. Genellikle kızamık, boğmaca, grip, difteri, suçiçeği, tifo ve çeşitli bakteri enfeksiyonları ya da vücudu aşırı ölçüde zayıf düşüren hastalıkların seyri sırasında ortaya çıkar.

HASTALIĞIN EN SIK GÖRÜLEN BELİRTİLERİ:

Üşüme ve titreme ile yükselen ateş, sarı veya yeşil renkte balgam çıkartmak, göğüs ağrısı, kuru ve hırıltılı öksürük, soluk alındığı zaman sırta çivi batırılıyormuşçasına duyulan ağrı hissi, şiddetli baş ağrısı, yorgunluk, solunum hareketleri ve öksürüğe bağlı olarak şiddetlenen göğüs ağrısı, yaygın vücut ve kemik ağrısı ve halsizliktir

TEDAVİSİ

Antibiyotikler, yatak istirahatı, ateş düşürücüler, öksürük kesici ilaçlar, oksijen alınması, su kaybını karşılayacak ölçüde sıvı alınması, bol vitaminli ve yüksek kalorili diyet, hastanın çok iyi beslenmesidir. dengeli düzenli beslenmek, aşı yaptırmak, sigara içmemek, alkol alımından kaçınmak, vitamin ve mineralleri düzenli almak gibi önlemler, hastalığın ortaya çıkmasında koruyucu bir etkiye sahiptir.

KİMLER ZATÜRRE (PNÖMONİ) AŞISI YAPTIRMALIDIR?

Kardiyovasküler hastalığı olanlar, kronik akciğer hastalığı bulunanlar, diyabet hastaları, alkolikler, karaciğer sirozu olanlar, beyin-omurilik sıvısı kaçağı olanlar, dalağı işlev görmeyen veya alınmış hastalar, hodgkin hastaları, lenfomalı hastalar, multipl miyeloma vakaları, kronik böbrek yetmezliği olanlar, nefrotik sendrom vakaları, organ nakledilenler, kemoterapi ve/veya radyoterapi görenler, aıds’li hastalar, huzurevlerinde yaşayanlar, 65 yaşın üzerindeki herkes.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
''ZAYIFLAMANIN TADI HİÇBİR YEMEKTE YOKTUR''
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler