USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

YKS’YE HAZIRLIKTA SINAV STRATEJİLERİ VE ÖĞRENCİ VELİ İLŞKİLERİ

10-10-2022

Her yıl 3 milyondan fazla öğrenci üniversiteli olmak için sınavlara giriyor. Parası olanalar kurslarda ve özel ders ile eksiklerini tamamlamaya çalışırken durumu iyi olmayıp kursa ve özel derse verecek parası olmayan öğrenciler kendi başlarına çevrelerinden aldıkları kullanılmış kitaplarla ve Youtube kanallarıyla süreci yönetmeye çalışıyor maalesef burada da fırsat eşitliği yok. Bu, yazımda YKS sınav sürecinde öğrencilerin ne yapması gerektiğini alanında uzman kurumsal bir okulda Rehberlik koordinatörü olarak görev yapan Okan hocama sordum.

""
. YKS sınav sistemi hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?
Üniversiteye öğrenci seçmek için yapılan Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından 1974 yılından beri yapılan sınavdır. 12.sınıf ve mezun öğrencilerden her yıl yaklaşık üç milyon öğrenci sınava girmektedir. Her yıl haziran ayının ikinci haftasında Temel Yeterlilik Testi sınavı (9 ve 10.sınıf konuları) ve Alan Yeterlilik Testi sınavı (11 ve 12.sınıf konuları) olmak üzere iki sınav şeklinde uygulanmaktadır. TYT sınavında 40 Türkçe 40 matematik 20 Sosyal Bilimler 20 Fen Bilimleri olmak üzere toplam 120 soru sorulmaktadır. AYT dediğimiz Alan Yeterlilik Sınavında ise 40 Matematik,40 Edebiyat Sosyal Bilimler 1, 40 Sosyal Bilimler 2, 40 Fen Bilimleri sorularından oluşan testi kendi alanlarına göre çözmeleri gerekiyor.

. Öğrencilerin sınav kaygısını azaltmak için neler önerirsiniz?

Öğrencilerin sınava hazırlık sürecinde iç disiplinlerini oluşturarak sınava hazırlanmaları ve sürekli pozitif düşünerek süreci yönetmeleri gerekmektedir.

. Sınav sisteminin değişeceği ile ilgili söylemler hakkında ne düşünüyorsunuz?

Sınavın uygulama şekli yıllarca pek çok kez değişikliğe uğradı. Ancak sınav lise müfredatını kapsadığı için sınavın şekli değişse de sınav içeriği değişmeyecektir. Önümüzdeki en az beş yıl içerisinde bir değişiklik olacağını öngörmüyorum.

. Baraj puanın kalkması ne gibi sonuçlar doğurdu?

Baraj puanının kalkması ile birlikte özel üniversitelerin kontenjanları dolmaya başladı. Puanı düşük de olsa öğrencilerin üniversiteli olma ihtimali yükselmiş oldu.

. TYT sürecinde bir değişiklik olacak mı?

Temel Yeterlilik Testi süresinde son yıllarda değişiklik yapıldı. Şu an 120 soruya 165 dakika uygulamasının devam edeceğini düşünüyorum.

. Öğrenciler daha çok hangi mesleklere yönelmeli iş imkânı fazla olan meslekler hakkında bilgi verir misiniz?

2022 üniversite yerleştirme sonuçlarında yazılım ve bilgisayar mühendisliği puanlarında yükseliş yaşandı. Yazılım ve Bilgisayar Mühendisliklerine olan ilgi ilerleyen yıllarda daha da artacaktır.

. Öğrenciler sınava hazırlık sürecinde nasıl bir çalışma stratejisi izlemeli?

Öğrenciler öncelikle zaman planlaması yaparak eksik olduğu konuları belirleyip çalışmaya başlamalılar, bol deneme çözmeliler, hatta çözdükleri denemeleri belirli bir süre geçtikten sonra tekrar çözmeliler, yanlış yaptıkları soruların analizlerini mutlaka yapmalılar. En önemlisi motivasyonlarını sürekli yüksek tutmalılar.

. Sosyal dersleri sona bırakmak doğru mu?

Temel Yeterlilik Testinde her soru için puanlama eşittir. Sene başında bütün derslere çalışmaya başlamak en doğrusu.

Son olarak velilere söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Veliler bu süreçte çocuklarını sürekli desteklesinler. Onlarla ilgilendiklerini çocuklarına hissettirsinler. Sınavların bir araç olduğunu sınav kazanılsın veya kazanılmasın çocuklarının devamlı yanlarında olduklarını söyleyerek onlara güven aşılasınlar. Belirli bir mesleği öğrenciye empoze etmeye çalışmasınlar…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?