USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Çıraktan dünyalı Güzelbey'e selam (1)

14-10-2021

Kentin yakın tarihine şöyle bir bakıyorum da yönetim kademelerinde kimler gelmiş, kimler gitmiş... Belediye başkanları, bürokratlar, siyasetçiler... Yakın tarih dediğim şöyle 20 yıla yakın falan... Ak Parti iktidarıyla birlikte yerel yönetimlerde iş başına gelen isimlerden kentte kalan bir Metin Özkarslı diğeri ise Ömer Can olmuş... 20 yılın tamamını masaya yatırsanız sadece Büyükşehir Belediyesinin eski Başkanlarından Asım Güzelbey, ekibi, siyasi anlayışı her yönüyle Kanada'nın bir köyüne açılacak kütüphaneyi doldurur...

Bende bu nedenle sayın eski başkanın dönemine ilişkin bazı gündem maddelerini yeniden kamuoyuyla paylaşayım dedim...

1- SÜPER ARSA

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin geçmiş yıllarda kamuoyunda Süper Arsa olarak bilinen yaklaşık 120 bin metrekarelik arsa için o dönem yaptığı imar değişikliği ve iş insanı Eyüp Göymen’e ait arsada 700 bin TL’lik bağış karşılığı yapılan imar değişiklikleri için soruşturma izni vermeyen İçişleri Bakanlığı’nın kararı Danıştay 1. Dairesi tarafından oy birliği ile kaldırılmıştı. O dönem Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, zamanın Genel Sekreteri Mehmet Akdoğan, bir belediye personeli ve 21 meclis üyesi için soruşturma açılmasının önündeki engel kaldırılmış oldu ve haklarında soruşturma başlatılmıştı.
Danıştay birinci dairesinin 5 üyesi de oy birliği ile İçişleri Bakanlığı’nın soruşturma izni vermeyen kararını kaldırmış ve soruşturmayla ilgili ilk adımlar atılmıştı. Danıştay yine o dönem aynı şekilde Binevler’de bulunan ve imarda lise alanı olarak görülen 11 bin 329 metrekarelik alanın 700 bin TL’lik bağış karşılığında imar değişikliği ile ticari alana çevrilmesi konusunda da İçişleri Bakanlığı’nın soruşturma izni verilmemesi yönündeki kararını iptal etti. 5 Hakim’den oluşan Danıştay Birinci Dairesi bu kararları oybirliği ile alırken iki üyenin dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından atandığı öğrenildi.
Kamuoyunu çok uzun bir süre meşgul eden ‘Süper Arsa’ ve 700 bin’ TL’lik bağış çeki yine gündemde ki yerini aylarca korudu. İskenderunlu işadamı Nuri Uysen tarafından hissedarlarından toplam 14 milyon TL’ye satın alınarak birkaç gün sonra Lüksemburg merkezli PD Three firmasına iddiaya göre imar değişikliği garantisi verilerek 87,5 milyon TL’ye satılan Güvenevler Mahallesi’ndeki arazi için yapılan imar değişiklikleri mahkemeden dönmüş mahkemenin belediye yetkilileri hakkında istediği soruşturma izni de İçişleri Bakanlığı tarafından reddedilmişti.

BİRKAÇ GÜNDE YÜKSEK TİCARİ ÇIKAR

Danıştay Süper Arsa ile ilgili kararında imar değişikliği sonucu birkaç gün içinde yüksek miktarda çıkar sağlandığına vurgu yaparken haksız menfaat elde edildiği ve bunun da soruşturulması gerektiğine işaret edilmişti.
Danıştay, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, dönemin Genel Sekreteri Mehmet Akdoğan, dönemin Bilgi İşlem Daire Başkanı olan Yavuz Selim Ay ve 21 Belediye Meclis üyesi hakkında imar planlarında değişiklik yaparak işadamlarına menfaat sağladıkları iddiasıyla soruşturma açılmasına hükmetti. Danıştay 1. Dairesi, şüpheliler hakkında İçişleri Bakanlığı tarafından ön incelemede birçoğunun ifadesine bile başvurulmadığını da tespit etti. Mahkeme, dönemin İçişleri Bakanları Beşir Atalay, Osman Güneş ve Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın 2010 ve 2011 yıllarına ait soruşturma izni verilmemesine yönelik kararlarını kaldırdı. Şüpheliler, hakkındaki soruşturma iki iddia üzerine yürütüldü.

İDDİA 1

Güvenevler Mahallesi’ndeki 120 dönümlük “Antep Fıstığı Geliştirme Sahası” işadamı Nuri Üysen tarafından sahiplerinden 14 milyon liraya satın alındıktan 3 gün sonra, imar değişikliği garantisi verilerek alışveriş merkezleri kuran Lüksemburg’lu bir firmaya 87.5 milyon liraya satılması yoluyla işadamına haksız menfaat sağlamak.

İDDİA 2

Binevler Mahallesi’ndeki imar planında “öğretim alanı” olarak görülen 11 bin 329 metrekarelik taşınmazın bir bölümünün ticaret alanına dönüştürüleceği yönünde taahhütte bulunmak ve protokole bağlanan bu taahhüt gereğince 700 bin TL’lik bağış karşılığında plan değişikliğini gerçekleştirmek suretiyle işadamı Eyüp Göymen’e haksız menfaat sağlamak.
SAĞLIKLA KALIN

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?