USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Çadırda mı yaşayalım?

05-07-2018

İç savaş, Esed-Esad, Işid-PYD, ÖSO derken kendi sorunlarımızı unuttuk. Bakın Suriyeli sığınmacılar gelmezden önce Gaziantep’te en lüks dairenin kirası bin lirayı geçmezdi, 2,5 milyona yaklaşan nüfusuna rağmen aşağı yukarı herkes birbirini tanır severdi, yolda yürüdüğünüz yerde birileri kalkıp sizden para istemezdi, para vermeseniz kafanıza çökmezdi.
Kilis’in nüfusunu 2’ye katlayan Suriyeliler, Gaziantep’te bu sayıyı önlem alınmasa sanıyorum birkaç yıl içerisinde katlar. Toplumun hemen hemen her kesiminde Suriyelilerden kaynaklı şikayetler duyuyoruz. Bu şikayetleri sanıyorum bu kentin idarecileri ve ortak aklın önderleri de duyuyorlardır. Zira artarak yaşanan sorunlar artık can sıkmaya başladı. Bir arkadaşım 1 haftadır kiralık ev arıyor. Ne kadar komik bir durum ki; uyanıklıkta Suriyelileri sollayan Gaziantepliler kiralık ev konusunda harikalar. Arkadaşım ev sahibini arıyor, “Alo iyi günler beyefendi, kiralık eviniz varmış 3 oda fiyatını öğrenebilir miyim?” diye. Arkadaşım ev sahibinden aldığı cevap ise oldukça şaşırtıcı, “Evet evim kiralık. Evim Çağdaş Mahallesi’nde 3 oda ve sobalı. Evin aylık kira bedeli 750 lira. 2 aylık peşin alıyoruz ve bu arada 1500 lirada depozito alıyoruz. Tabi evi tutmak istiyorsanız biraz acele edin. Bu akşam saatlerine kadar aramasanız evi başka birisine daha göstereceğim.” Ev sahibinin ağzından dökülen bu nameler kentte yaşayanlar olarak ne kadar fırsatçı ve ne kadar uyanık geçindiğimizi ortaya koyuyor.

Bazı şeyler vardır mesela uyanıklık. Bazen merak ediyorum bu kentte en uyanık adam kim diye. Aslında biliyorum kentin ileri gelen uyanıklarını ama son 5 yıldır ev sahiplerinin uyanıklıklarına hayran kaldım. Onların bu durumu kentin iler gelen uyanıklarını bile geçti. Kendilerine gıpta ile bakıyorum. Hani 300 lira kira bedeli olan eve birden 700 veya 800 lira diyorlar ya.

KİRALIK EV ARAYANLARA ÖNEMLİ NOT

Binevler Mahallesi’nde 3+1 evin kira bedeli 1200 lira,
Kolejtepe Mahallesi’nde 2+1 evin kira bedeli 1100 lira,
Güneş Mahallesi’nde 2 odalı evin kira bedeli 750 lira,
Yukarıbayır Mahallesi’nde 3 odalı evin kira bedeli 650 lira,
Mevlana Mahallesi’nde 3 odalı evin kira bedeli 550 lira,
Karşıyaka Mahallesi’nde 3 da sobalı evin kira bedeli 700 lira…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?