USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Çadırda mı yaşayalım?

20-05-2016

Suriye’de iç savaş, Esed-Esad, Işid-PYD, ÖSO derken Kilis’e yönelik günlerce düzenlenen roket saldırıları derken yaşadığımız süreç içinden çıkılmaz bir durum aldı. “Kardeşiz” naraları atılırken, kardeşlik kuralları çerçevesinde misafir ettiğimiz Suriyeliler şimdi başımıza bela oldu. Bakın Suriyeli göçmenler gelmezden önce Gaziantep’te en lüks dairenin kirası bin lirayı geçmezdi, 2 milyona yaklaşan nüfusuna rağmen aşağı yukarı herkes birbirini tanır severdi, yolda yürüdüğünüz yerde birileri kalkıp sizden para istemezdi, para vermeseniz kafanıza çökmezdi…

Kilis’in nüfusunu 2’ye katlayan Suriyeliler, Gaziantep’te bu sayıyı önlem alınmasa sanıyorum birkaç yıl içerisinde katlar. Toplumun hemen hemen her kesiminde Suriyelilerden kaynaklı şikayetler duyuyoruz. Bu şikayetleri sanıyorum bu kentin idarecileri ve ortak aklın önderleri de duyuyorlardır. Zira artarak yaşanan sorunlar artık can sıkmaya başladı. Bir arkadaşım 1 haftadır kiralık ev arıyor. Ne kadar komik bir durum ki; uyanıklıkta Suriyelileri sollayan Gaziantepliler kiralık ev konusunda harikalar. Arkadaşım ev sahibini arıyor, “Alo iyi günler beyefendi, kiralık eviniz varmış 3 oda fiyatını öğrenebilir miyim?” diye. Arkadaşım ev sahibinden aldığı cevap ise oldukça şaşırtıcı, “Evet evim kiralık. Evim Çağdaş Mahallesi’nde 3 oda ve sobalı. Evin aylık kira bedeli 750 lira. 2 aylık peşin alıyoruz ve bu arada 1500 lirada depozito alıyoruz. Tabi evi tutmak istiyorsanız biraz acele edin. Bu akşam saatlerine kadar aramasanız evi başka birisine daha göstereceğim.” Ev sahibinin ağzından dökülen bu nameler kentte yaşayanlar olarak ne kadar fırsatçı ve ne kadar uyanık geçindiğimizi ortaya koyuyor.

 

EV ARAYANLARA ÖNEMLİ NOT!

Binevler Mahallesi’nde 3+1 evin kira bedeli 1200 lira,

Kolejtepe Mahallesi’nde 2+1 evin kira bedeli 900 lira,

Güneş Mahallesi’nde 2 odalı evin kira bedeli 700 lira,

Yukarıbayır Mahallesi’nde 3 odalı evin kira bedeli 550 lira,

Mevlana Mahallesi’nde 3 odalı evin kira bedeli 550 lira,

Karşıyaka Mahallesi’nde 3 oda sobalı evin kira bedeli 600 lira…

 

EVET, MEZARLIKLAR “YAŞAM” MERKEZİ OLDU

Büyüyen ve bir o kadarda ‘marka’ iddiasını ileri boyutlara taşıyan Gaziantep’te mezarlık alanlarında çağ atladık. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin mezarlık alanlarının tamamından sorumlu başkan yardımcısı Mehmet Durdu Yetkinşekerci, “Mezarlık yaşam alanı olacak” diyerek tarihe geçen bir cümleye imza atarak, belediyenin mezarlık alanlarına ne kadar duyarlı olduğunu açıkça dile getirmiş oldu. Akabinde-detayında Yetkinşekerci, Asri Mezarlıkta çevre düzenleme, yeni havuzlar, yeni oturma alanları ve üzerine kafeteryalar organize etti. Bu organizasyonda başarılı olan başta Yetkinşekerci olmak üzere, Mezarlıklar Müdürüne, müdürlük görevlilerine, imamlara, gassallara, mezar eşicilerine, cenaze taşıyıcılarına ve mezarlıkları koruyan tüm güvenlik görevlilerine ayrı ayrı teşekkürü borç bilmek gerekir.

 

BİR EMEKLİ NASIL SOYULUR?

TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, "Yeni dönemde, başta emekli vatandaşlarımız olmak üzere 250 lira taksitle ve 240 ay vade ile alt gelir grubuna yönelik konutlarımızı arz edeceğiz" dedi. Bunun üzerine harekete geçen bazı “aç gözlü” emekli dernekleri “bize üye olmadan bu imkandan faydalanamazsınız” diyerek her emekli üye kaydından 20 lirayı cebe indirdi. Gaziantep’te sadece bir işçi emeklileri derneğine bu süre zarfında 3 binden fazla başvuru yapıldı. Gözünü 3-5 kuruş emekli maaşı ile geçinmeye çalışan mazlumun cebine diken bu açgözlüler kısa sürede kasalarını doldurdular. Kendisi Ak soyadı Melek olan bir emekli derneği başkanına sordum, “Sayın başkan bu iş nasıl oluyor”? Aldığım cevap çok komikti, “Derneğimizin çalışmaları çok iyi olduğu için binlerce emeklimiz kısa sürede bize üye oldular.

 

ZEUGMA MOZAİK MÜZESİ VE HAKİMİYET GAZETESİ

Dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, eski Tekel alanında ısrarla akaryakıt istasyonu ve farklı ticari alanlar oluşturmak istedi. Şehitkamil ilçesinin akaryakıt ve ticari işletmelerin dışında eski Tekel alanında bir çocuk ve doğum hastanesi yapılması gerektiği yönünde kamuoyunun sesine kulak veren Hakimiyet Gazetesi, o dönem eski Tekel alanı tapusunda “kamu yararı dışında proje yapılamaz” ibaresini yayınladı. Bu haber üzerine dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, ticari projelerden vazgeçmek zorunda kaldı. Hakimiyet Gazetesi’nin bu haberine çok ‘sinirlenen’ Güzelbey güzel bir projeye imza atarak bu alana dünyanın en büyük Mozaik Müzesini kurdu. Her yıl on binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Zeugma Mozaik Müzesi kent tanıtımında önemli bir rol üstlendi. Geçtiğimiz günlerde Gaziantep Bakırcılar Odasını ziyaretimde İstanbul’dan gelen bir turist kafilesiyle karşılaştım. Zeugma bölgesinde daha önceleri önemli araştırmalar gerçekleştiren bir üniversite öğrencisi, “Mozaik Müzesi’nin kurulmasında bir yerel gazetenin etkili olduğunu duydum doğru mu? Diye sordu. Evet, doğru diye cevap verdim ve tebessüm ettim. Öğrenciye “O gazete Hakimiyet Gazetesi” dedim. Kamu adına önemli bir görevi yerine getiren Hakimiyet’in bu başarısının binlerce kilometre ötelerden konuşulması insanı gururlandırıyor.

 

VIZZZZZZZ…..

Kısa kollu tişörtler gardolaplara girmeye başladı. Sıcak hava karşısında serin alanlara olan talep artmaya başladı. Akdeniz bölgesinde denize bile girilmeye başlanıldı. Soğuk kış günlerini geride bıraktığımız bu günlerde her şey güzel, sadece sinekler dışında. Sivrisinekle mücadelenin ilk aşamasını kapsayan lavra üretme merkezlerinin ilaçlanması ardından ise rutin ilaçlama çalışmalarıyla sona erer. Şimdi ilaçlamada yetkili olan Büyükşehir Belediyesi’nin lavrayla nasıl mücadele ettiğini merak ediyorum. Zira daha Mayıs ayında karasinek, sivrisinek, at sineği, öküz sineği birde kulağının dibinde vızıldayan adam sineğiyle dans eder olduk. Geçmiş yıllarda anakent belediyesiyle ortak ilaçlama çalışmalarını sürdüren ilçe belediyelerinin elinde ki yetki alınınca ortaya bu vaziyet çıktı. Mayıs ayında yaşadığımız bu eziyet bununla kalmayacak... Haziran, kara Temmuz ve Ağustos... Koskoca 4 ay... Kim nasıl dayanır bilemem ama şu gerçek ki; bu işe bir çözüm bulunamasa her platformda Büyükşehir Belediyesi yetkililerini yad edeceğim... İlaçlama ekiplerini her gördükçe yetkililere, “Siz gerçekten ilaçlamamı yapıyorsunuz? Yoksa su mu sıkıyorsunuz?” diye sormaya devam edeceğim. Bu kentte bu kadar vızıldayana tahammül etmeye çalışıyorken birde kanatlılarıyla bizleri uğraştırmayın sayın başkan ve çok sevgili yardımcıları...

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?