USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Kutnu kültürü yükseliyor

Kutnu kültürü yükseliyor
17-09-2015 07:51
Gaziantep

Kutnu Dokuma Kültürü’nün yükselmeye başladığını kaydeden Kutnu Kumaşı Dokuma ustası Kasım Kaygın, kutnu kültürünün bilinirliğinin arttığını kaydetti.

Gaziantep’in en eski dokuma kültürlerinden biri olan ‘Kutnu Kumaşı Dokuma Kültürü’ ‘nün son yıllarda yapılan tanıtım faaliyetleri ile birlikte bilinirliğinin arttığını belirten dokuma ustası Kasım Kaygın, Kutnu Kumaşı Dokuma Kültürünün yükselen bir değer olduğunu belirtti. Kutnu’nun eskiden beri imal edilen bir el yapımı kumaş olduğunu kaydeden Kaygın, “8 yıl önce Gaziantep’te Kutnu Kumaşı Dokumacılığı bitme noktasına geldi. Kutnu Kumaşı imal edenler ve satanların sayısı iyiden iyiye azalmıştı. Ben yakınlarımın mesleği olan bu işi 9 yıl önce adım attım. Bu 9 yılda çok sıkı çalışmalar yapmaya başladık” dedi.

“SATIŞ NOKTALARININ SAYISI ARTTIRILMALI”

Kutnu Kumaşı’nın tanıtımına ilişkin yaptıkları çalışmaların başarıya ulaştığını ifade eden Kaygın, “Mesleği bırakan imalatçılar, çalışmalarımız neticesinde yeniden mesleğe başladılar. Bazı vakıf ve dernekler Kutnu Kumaşı’nın tanıtımı noktasında çalışmalara başladılar. Kutnu Kumaşı satış yerlerinin sayısı iyiden iyiye azalmışken tanıtım çalışmaları neticesinde 14 satış noktası açıldı. Bence bu satış yerlerinin sayısı arttırılmalı” diye konuştu.

KUTNU KUMAŞININ TANITILMASINDA BÜYÜKŞEHİR VE GSO’NUN KATKILARI VAR

Daha önce Kültür Bakanlığı’na bağlı Kutnu Zanaatkârının sayısının bir olduğunu söyleyen Kaygın, “Şuanda Bakanlıkta 9 tane Kutnu Zanaatkârı bulunuyor. Son bir yıl içerisinde Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Kültür Daire Başkanı Hülya Yıldız’ın çabaları sonucu kutnu kumaşının tanıtılmasında önemli rol oynadılar. Bunların yanı sıra Gaziantep Sanayi Odası(GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu ve eşi Jülide Konukoğlu bu konuda maddi ve manevi destekte bulundular” dedi.

“KUTNU KUMAŞI DAHA ÇOK İLGİ GÖRÜYOR”

GSO tarafından Kutnu Kumaşı’nın Bölgesel İşareti ve Patenti’nin alındığını ifade eden Kaygın, “Gaziantep’in önemli kültür değerlerinden olan Kutnu Kumaşı’nın tanıtılmasında önemli etkisi oldu. Büyükşehir Belediyesi tarafından GASMEK’te Kutnu Kumaşı Dokuma kursu açacak. Bu sayede kalıcı Kutnu Dokumacılığının kalıcı olacağı kanaatindeyim. Kutnu Dokuma Kültürü’nün yaşatılmasında emeği geçen tüm herkese teşekkür ediyorum. Kutnu Kumaşı eskisine göre daha çok ilgi görüyor” diye konuştu.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
''ZAYIFLAMANIN TADI HİÇBİR YEMEKTE YOKTUR''
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler