USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Konukoğlu "Afrika'da inanılmaz fırsat var"

Konukoğlu
19-10-2015 07:13
Gaziantep

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, Gaziantep Havaalanı Islah Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) bütün kuruluş işlemlerinin bittiğini ve onay için ilgili bakanlığa gönderildiğini, yönetim kurulunun belirlendiğini, bakanlık onayı gelince işe başlayacaklarını söyledi.

 

Konukoğlu, GSO Meclis Toplantısı’nda konuşmasına başlarken, ülkemizde son günlerde artan terör olaylarını bir kez daha lanetleyerek, ‘’Terör, ülkemizin baş belası. Ama, birlik beraberliğimizi koruduğumuz müddetçe bizi yıldıramayacaklardır. Terörü de elbirliği ile aşacağımız noktasında en ufak tereddütlümüz yok. Biz birlikte güçlüyüz. Şehitlerimiz dolayısıyla milletimizin başı sağ olsun. İnşallah böyle acıları bir daha yaşamayız’’ dedi.

Konukoğlu, 1 Kasım’da yapılacak seçimlerin de ülkemize huzur getirmesini, birlik beraberliğimizi pekiştirmesini diledi.

Kent sanayisindeki gelişmeleri değerlendiren Konukoğlu, Gaziantep Havaalanı Islah OSB bütün kuruluş işlemlerinin bittiğini, Valilik onayından sonra Bakanlığa gönderdiklerini bildirdi. Konukoğlu, ‘’Seçimden önce oranın kuruluşu gelir. Yönetim Kurulu belirlendi. Bakanlık onayı gelir gelmez, işe başlayacaklar. Onlara da şimdiden hayırlı uğurlu olsun, başarılar diliyorum’’ diye konuştu.

Gaziantep’in Eylül ayı ihracatının paritenin yanı sıra, bayram tatilinin de etkisiyle azaldığını anımsatan Konukoğlu, devamla şunları kaydetti:

‘’Bayram öncesinde ihracat artı yönde seyir izliyordu. Ancak önemli bölümü bayram tatili kaynaklı işgücü kaybı, ihracattaki artış temposunu aşağı çekti. Bu yıl 1-22 Eylül tarihleri arasında ihracatımızda yüzde 1,6 oranında artış vardı, fakat araya bayram girince maalesef eksi 17 ile tamamladık. İhracatın gelişimini hafta hafta kontrol ediyoruz. Ekim ayında şu ana kadar baktığımız zaman 1-18 Ekim arasında ihracatımızda yüzde 10,9 oranında bir artış var. İnşallah bu artışı devam ettiririz, yılsonunda en azından geçen yılın ufak da olsa üzerine çıkarak ihracatımızı gerçekleştirmiş oluruz.

Ağustos ayında 5’inci sıraya yükseldiğimizde çok mutlu olmuştuk. Ama şu anda altıncılığımızı koruyoruz. Ankara ile aramızdaki makas gittikçe kapanıyor, Ankara’da yıl bazında yüzde 13 oranında düşüş var, Gaziantep’te ise yüzde 5,4 oranında. Zaten en fazla ihracat yapan ilk 10 ile baktığımız zaman en az düşüşü yine Gaziantep başardı.’’

 

-‘’AFRİKA BÜYÜK PAZAR, GİTMEYEN SEKTÖRLER VARSA KAPISINI ÇALSIN’’-

 

İhraç edilen imalat sanayi ürünlerinin dağılımından bahseden Konukoğlu, burada dikkat çeken sektörlerden birisinin ayakkabıcılık olduğunu açıklayarak, ‘’Ayakkabıcılık sektörü ihracatı son dönemde her ay biraz daha yukarı doğru tırmanıyor. Şu ada imalat sanayi ürünleri içerisinde yüzde 2 payı yakalamış durumda. Tebrik ediyorum’’ diye konuştu.

Konukoğlu, Gaziantep’ten yapılan ihracatın ülke gruplarına dağılımını incelerken Afrika pazarındaki gelişime işaret ederek, ‘’Bundan önceki aylarda Afrika yavaş yavaş eksiye dönmüştü. Ama tekrar şimdi toparlama dönemine girdi, inşallah bunu sürdürülebilir hale getiririz. Ocak-Eylül 2015 döneminde Afrika ülkelerine ihracatımız yüzde 9 artış gösterdi. Afrika çok geniş bir pazar, bundan faydalanmalıyız. Eğer gitmeyen sektörlerimiz varsa lütfen Afrika’nın kapısını çalın, Afrika’da ekmek herkese var’’ diyerek, potansiyeline vurgu yaptı.

Konukoğlu, bu yıl dokuz ayda bildirge veren işyeri sayısında yüzde 4,1 ve sigortalı çalışan sayısında yüzde 4,8 artış olduğunu da bildirdi.

 

-TOPÇUOĞLU: ‘’ANTEP ÇALIŞMASINA DEVAM EDİYOR’’-

 

Meclis Başkanı Mustafa Topçuoğlu da bugün GSO Meclis Toplantısı’na konuk olarak katılacak olan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in şehir dışında başka bir programı çıktığı için toplantıya gelemediğini duyurdu.

Ülkemizin çeşitli yerlerinde terör olaylarında şehit olan askerlere, polislere ve vatandaşlara rahmet dileyen Topçuoğlu, ‘’Terör olaylarının bir an önce bitmesini Cenabı Allah’tan niyaz ediyoruz ve terörü lanetliyoruz. Hepimizin başı sağ olsun’’ dedi.

İhracattaki düşüşü değerlendirirken paritenin etkisine işaret eden Topçuoğlu, ‘’Antep çalışmasına devam ediyor. Emtia fiyatlarındaki düşüşten dolayı kilogram veya üretim bazında bizim çok kaybımız yok. Şirketlerle birebir görüştüğümüzde rakamlarda düşme var, ama kapasite kullanımlarındaki düşüş çok daha az. Bu önemli bir nokta’’ sözlerine yer verdi.

Şirketlere, Afrika pazarına odaklanmaları tavsiyesinde bulunan Topçuoğlu, ‘’1992-1993’lerde Doğu Bloğu ülkelerinde, Türk Devletlerinde ivme neyse aynısını Afrika’da yakalamamız mümkün. Orada iyi çalışırsak çok büyük başarılar elde edebiliriz. Orada tek rakibimiz Çin. Fakat bizler maliyet, hizmet, kalite olarak Çin’den iyi olduğumuz için bütün Afrika’da inanılmaz bir fırsat var’’ ifadelerini kullandı.

1 Kasım seçimleri ile ülkemizde istikrarın oluşacağı bir döneme girilmesini dileyen Topçuoğlu, Gaziantep Havaalanı Islah OSB’nin kuruluş sürecinde büyük emeği olan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile Havaalanı OSB Müteşebbis Kurulu Başkanı Ahmet Bozoğlu’na teşekkür ederek, sözlerini tamamladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
''ZAYIFLAMANIN TADI HİÇBİR YEMEKTE YOKTUR''
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler