USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

GAZDAŞ güvenli ve tasarruflu doğal gaz kullanımına dikkat çekiyor

GAZDAŞ, en temiz, çevreci ve ekonomik ısınma kaynağı olan doğal gazın güvenle kullanımı konusunda vatandaşları bilgilendiriyor.

GAZDAŞ güvenli ve tasarruflu doğal gaz kullanımına dikkat çekiyor
04-02-2016 08:29
Gaziantep

GAZDAŞ, en temiz, çevreci ve ekonomik ısınma kaynağı olan doğal gazın güvenle kullanımı konusunda vatandaşları bilgilendiriyor. Doğal gaz dağıtımında tüm güvenlik standartlarını titizlikle uyguladıklarını belirten GAZDAŞ Gaziantep Bölge Müdürü Muzaffer Yalçın, “Ancak bu konuda vatandaşlarımıza da büyük sorumluluk düşüyor. Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı baca sisteminin sızdırmaz olmasına dikkat edilmesi ve çekiş gücünün korunması için yıllık düzenli kontrol ve bakımlarının ihmal edilmemesi çok önemli” diye konuştu.

Kilis ve Nizip’in de dahil olduğu Gaziantep bölgesinde 250 bin farklı noktaya doğal gaz hizmeti sunan GAZDAŞ, güvenlik unsurlarını önceliklerinin ilk sırasına yerleştiriyor. Doğal gaz dağıtımını uluslararası güvenlik standartlarına uygun şekilde gerçekleştirdiklerini belirten GAZDAŞ Gaziantep Bölge Müdürü Muzaffer Yalçın, vatandaşları dikkat edilmesi noktalar konusunda uyardı. Son günlerde farklı şehirlerde ihmal, usulsüz doğal gaz kullanımı ve düzgün baca kontrolünün yaptırılmamasından kaynaklanan üzücü kazalar yaşandığına dikkat çeken Yalçın, Gaziantep’te bu gibi durumlarla karşılaşılmaması için vatandaşlara dikkat etmeleri gereken konular hakkında bilgi verdi.

Güvenli kullanım prosedürlerine uyulmalı

Yalçın, “GAZDAŞ olarak, doğal gazı vatandaşlarımıza güvenli şekilde ulaştırabilmek için tüm güvenlik standartlarını titizlikle uyguluyoruz. Ancak, bu konuda vatandaşlarımıza da büyük sorumluluk düşüyor. Doğal gaz hava ile birleşerek yandığı için, ortamda yeterli miktarda hava olması gerekiyor. Bu nedenle ortama oksijen sağlayan menfezler, her ne sebeple olursa olsun iptal edilmemeli veya işlevsiz hale getirilmemelidir. Yetersiz hava nedeniyle gerçekleşen eksik yanma, karbonmonoksit gazının oluşumuna yol açmaktadır. Karbonmonoksit de, tam yanmış gazlardan ağır olduğu için bacadan kolaylıkla atılamamaktadır. Bacada biriken ve zaman zaman bacadaki sorunlar nedeniyle yaşam alanına sızabilen karbonmonoksit gazı da, zehirleyici olduğu için insan hayatını tehdit edebilmektedir. Bu tehdidin önlenmesi için baca sisteminin sızdırmaz olmasına dikkat edilmesi ve çekiş gücünün korunması için yıllık düzenli kontroller ve bakımların ihmal edilmemesi çok önemli” dedi.

Kullanılan diğer tüm cihazlar için bu hassasiyetin gösterilmesi gerektiğini ifade eden Yalçın, “Vatandaşlarımız şofben, kombi, soba gibi bacalı cihazların kullanım prosedürlerine mutlaka uymalı. Cihazların periyodik bakımını ve temizliğini yaptırmalı. Bu cihazların ortak bacaya değil, müstakil bacaya bağlanması da büyük önem taşıyor” şeklinde konuştu.

“Yüksek yakıt giderlerinden kurtulmanın yolu doğal gazdan geçiyor”

Doğal gazın güvenli olduğu kadar en ekonomik ısınma kaynağı olduğunu belirten Yalçın, 130 metrekarelik bir konutun ısınma, mutfak ve sıcak su ihtiyaçlarını karşılaması yapacağı harcamaları buna örnek olarak gösterdi: “130 metrekarelik bir konutta, ısınma ihtiyacının karşılanabilmesi için 2 ton kömür, mutfak ve sıcak su ihtiyaçlarının karşılanabilmesi içinse ayda 2 tüp kullanılması gerekiyor. Bunun toplam yıllık gideri 2 bin 220 TL’ye ulaşmaktadır. Fakat doğal gaz kullanılması durumunda bu miktarın bin 408 TL'ye düşürülmesi mümkün. Yüksek yakıt giderlerinden kurtulmanın yolu doğal gazdan geçiyor.”

Doğal gazın 130 metrekarelik bir dairede ısınma, mutfak ve sıcak su ihtiyaçları için kullanımında katı yakıta göre yüzde 36 tasarruf sağladığını belirten Yalçın, “Sadece mutfağınızda doğal gaz kullandığınızda yıllık ortalama fatura tutarınız 150 TL olacaktır. Bu da pişirme ve sıcak su maliyetlerinizde 4 kata varan bir tasarruf demektir. Ayrıca ısınmaya sadece kış döneminde katı yakıt ile ısınmaya yıl boyunca ödenen tutarlar ile karşılaştırıldığında doğal gaz hala en ekonomik yakıt olma özelliğini koruyor. En soğuk yıllarda bile en fazla 6 ay kaloriferlerin yandığı şehrimiz için düşünüldüğünde, ısınmaya yıllık ayrılan bütçe harcaması doğal gaz kullanımına geçildiğinde yıl boyunca katı yakıt ödemelerinize göre daha uygun. Doğal gaz sayesinde ısınma giderlerinizin yıl boyunca bütçeniz üzerinde bir yük olmaktan kurtulduğunu göreceksiniz.” dedi.

Yalçın, “Solunan havanın kalitesini yükseltmek için Gaziantep halkını doğal gaz kullanmaya davet ediyoruz. Kullanımı kolay, çevreci ve temiz bir yakıt olan doğal gazı yaygınlaştırmak, sosyal sorumluluk görevi” diye belirtti.

Doğal gaz 120’den fazla yeni mahallede

550 bin noktaya doğal gaz hizmetinin sunulabileceği Gaziantep bölgesinde 2008’den bu yana dağıtım hizmeti sunan GAZDAŞ, her eve doğal gazın sunulabilmesi için yapılanma çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. GAZDAŞ 2015 yılında 120’den fazla mahalleye daha doğal gaz hizmeti sunmaya başladı. 2015 yılında doğal gaz kullanmaya başlayan mahalleler şu şekilde: Çakmak, Çağlayan, Hacı Baba, Eyüp Sultan, Hasırcıoğlu, Karşıyaka, Eydibaba, Yeşilova, Hürriyet, Kayaönü, Zeytinli, Mücahitler, Ulus, Fatih, Güvenevler, Şehir Gösteren, Batıkent, Sarıgüllük, Değirmiçem, Boyno, Özgürlük, Pir Sultan, 8 Şubat, Selimiye, Mevlana, Karacaoğlan, Kocatepe, Yunus Emre, Nurtepe, Aydıntepe, Göztepe, Dülük Baba, Merveşehir Onat Kutlar, Karaca Ahmet, Aydınlar, Belkıs, Atakent, Gazikent, Burak, Beykent, Nuripazarbaşı, Güneş, Bülbülzade, Karataş, Şahintepe, Güneykent, Yeditepe, 75.yıl, Çağdaş, Yeşilevler, Deniz, 23 Nisan, Konak, 60.yıl, Mimar Sinan, İstiklal, Beyazlar, Onur, Ulaş, Kıbrıs, Kurban Baba, Çamlıca, Savcılı, Sakarya, Kozanlı, Bey, Akyol, Alleben, Karatarla, Öğretmenevleri, Hoşgör, Gümüştekin, Binevler, Fidanlık, Akkent, Yamaçtepe, Osmangazi, Sanayi, Seyrantepe, İncilikaya, Selahattin Eyyübi, 29 Ekim, Yeni, Güzelyurt, Göllüce, Karaoğlan, Çıksorut, Perilikaya, Serinevler, Barak, Narlıtepe, Fırat, Ocaklar, Kocaoğlan, Üçoklar, Barış, Ünaldı, Türkmenler, Karayılan, 25 Aralık, Karagöz, Çukur, Şahinbey, Suyabatmaz, Kozluca, Ulucanlar, İsmet Paşa, Kurtuluş, Saçaklı, Özdemir Bey, Cemal Gürsel, İnönü, Cengiz Topel, Beydilli, Vatan, Akdere, Güzelvadi, Dumlupınar, Karataş, Şahintepe, Küçük Kızılhisar, Yeşilkent.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
''ZAYIFLAMANIN TADI HİÇBİR YEMEKTE YOKTUR''
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler