USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Mobil

EVLENMEK ÇOK ZOR!

EVLENMEK ÇOK ZOR!
17-05-2016 13:15
Gaziantep

Düğün sezonunun başlamasıyla birlikte hareketliliğin en çok yaşanması beklenilen düğün salonları, kuyumcular ve mobilya sektörünün temsilcileri yapamamaktan şikayetçiler. Kilis’te ve bölgede yaşanan gelişmelerin sezonun olumsuz bir şekilde başlamasına neden olduğuna dikkat çeken esnaf temsilcileri, ayrıca oğlunu veya kızını evlendirmek için plan yapan ailelerin ekonomik sıkıntılarla karşılaştıklarını söylediler.

Sezonun başlamasıyla birlikte iş yapabilme umudunu taşıdıklarını dile getiren esnaf temsilcileri, Gazianteplilerin düğün öncesi alış verişlerde zorlandıklarını dile getirerek, çok sayıda vatandaşın düğününü salon yerine sokak aralarında yaptıklarını dile getirdiler. Kuyumcular altın satışının durduğunu vatandaşların alım yerine yastık altında tuttukları altınları satmaya başladıklarını belirttiler. Kınadı, çeyizdi ve düğün derken aile bütçeleri ciddi şekilde etkilenmeye başladı. Bu nedenle düğünlerini ötelemek zorunda kalan onlarca aile ekonomik göstergelerin yarına oturmasını beklemeye başladı.

“HER ŞEYE RAĞMEN UMUTLUYUZ”
Kuyumcu esnafı Enver Babaoğlu, vatandaşın altın alımından çok satışa eğildiğine dikkat çekerek, “Kilis’te yaşanan olaylar ve peş peşe düşen füzelerden sonra Gaziantep’in durumunun ne olacağı halk tarafından bilinmediği için bir tedirginlik yaşanıyor.  Kuyumculara gelip altın alan yok ama altın satan çok. İnşallah beklentimiz iyi olur. İşimiz inşallaha maşallaha kaldı maalesef. Birde düğün sezonunun Ramazanlığa geldiği için Ramazan bayramından sonra şimdi iyi olmayan işlerimiz iyi olacak diye düşünüyorum.  Tabi altın fiyatları yükseldi diye düğünler iptal olacak diye bir şey yok. Düğüne 200 gram altın alacaklar 100 gram altın alır yine de düğününü yapar” şeklinde konuştu.

“İŞLERİMİZ KÖTÜYE GİDİYOR”
14 yıldır kına aksesuarı ve duak malzemeleri satan Mehmet Murat Dat işlerin kötü olduğunu söyledi.  Dat, Kilis’te düğününü iptal edenlerin olduğunu söyleyerek şöyle devam etti;
“Yaklaşık 14 yıldır bu sektörün içerisindeyim. Kına aksesuarları ve duak üzerine aktif olarak çalışıyoruz ama her geçen gün daha da berbat her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Özellikle geçen sezon ve bu sezon işler çok kötüye gitti. Bunları tetikleyen ise Doğuda yaşanan olaylar ve IŞİD eylemleri. Bundan dolayı şikayetçiyiz ve memnun değiliz esnaf olarak. Birde esnafın üzerine maliyesi, zabıtası geliyor. Vergisi, işçisi derken her geçen gün işler daha da kötüye gidiyor. Fiyatlarımız 3-4 yıldır aynı ancak ekonomik sıkıntı ve olayların vermiş olduğu korkuyla birlikte Başbakan’ın istifa etmesi bile ortalığı karıştırdı işlerimiz azaldı.  Biz satmaya korkmuyoruz ama millet almaya korkuyor. Kilis’te düğününü iptal edenler var. Düğün malzemesini almış hazırlıkları tamam olaylardan dolayı ve ekonomik krizden dolayı düğünler iptal oluyor” dedi.

“FİYATLAR 5 YILDIR AYNI AMA SATIŞ YOK”
Uzun yıllardır beyaz eşya satıcılığı yapan Kazım Üstündağ, piyasada gerçekten çok büyük bir sıkıntı olduğunu belirterek şunları söyledi;
“Tabi halkımızın bir kısmı Ramazan ayından önce çeyiz eşyalarını almak istediği için bir hareketlik var. Şuan en durgun sezonu yaşıyoruz ama asıl sezon Ramazan Bayramından sonra başlayacağını düşünüyorum. Bizim için en büyük kazanç ve satış 7. aydan sonra başlar. Bizde 7. ayı bekliyoruz. Piyasaya baktığımızda gerçekten bir sıkıntı var. Bunu kabul etmek lazım. Sıkıntıyla birlikte hepimiz aynı şeyi yaşıyoruz maalesef. Bakıyorsunuz dolar sürekli artıyor. Buna rağmen beyaz eşya fiyatı 5 yıl önceki fiyatla aynı. Sektörün durgun olmasında bir diğer önemli faktör ise biliyorsunuz Gaziantep’te fıstık ve tahıldan önemli bir gelir elde ediliyor. Bu sene yaşanan kuraklıktan dolayı çiftçilerde zor durumda. Ekonomi ayrı sorun buda ayrı bir sorun hepsi birbirini tetikliyor maalesef. Temennimiz inşallah iyi olur.”

“SOKAK DÜĞÜNLERİNDE ARTIŞ OLACAK”
Düğün salonu işletmecisi Mahmut Çelik,  vatandaşların düğünlerini salonların yerine sokak aralarında yapmaya başladıklarını belirtti.  Çelik, “Geçen yıllara göre sezon çok kötü.  İnsanlar en ucuza düğünü nasıl yaparım diye kara kara düşünüyor. Bu düşüncede insanları mahalle aralarında düğün yapmalarına neden oluyor. Geçen sene bu zamanlar hiç boş yerimiz yoktu şimdi işe hiç düğün yok boş oturuyoruz. Sadece benim için geçerli değil bütün salonlar için geçerli. Umudumuzu artık Ramazan Bayramından sonrasına bıraktık. İnşallah bayramdan sonra işler açılır. Ama bu gidişle de çok zor görünüyor.  Sebebine baktığımda ise bölgede yaşanan olaylar ve patlayan bombalar. İnsanlar korkuyor ve endişe içerisinde birde altın ve dövizdeki artış sezonu tamamıyla bitirmiş durumda diyebiliriz. Dileğimiz Türkiye’de huzur ve istikrar ortamı yeniden düzelir ve bizim işlerde açılır temennisindeyiz” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
''ZAYIFLAMANIN TADI HİÇBİR YEMEKTE YOKTUR''
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler