USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Mobil

AK Partili Erdoğan, muhalefete ders verdi

AK Partili Erdoğan, muhalefete ders verdi
02-06-2016 06:13
Gaziantep

Ak Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan Elektrik Piyasası Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı hakkında TBMM’de yapmış olduğu konuşmada Muhalefete adeta ders verdi.  Yerli kaynakların kullanımının artırılmasının amaçlandığı bu kanun ile enerjide çeşitlilik artırılacak. Türkiye Enerjide Üreten Ülke haline gelecek.

Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Ak Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, "312 sıra sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı hakkında şahsım adına söz almış bulunmaktayım. Bu vesileyle yüce Meclisi saygıyla selamlıyorum. Değerli arkadaşlar, tabii, bugün burada gördüğümüz kanun tasarısı 2014 yılında da görüşülmüş ve kadük duruma düşmüş. Tabii, bu süreç içerisinde bu kanuna çok büyük ihtiyaçlar var. Sadece bu kanun, kayıp kaçağın minimize edilmesi değil ama bunun dışında çok önemli maddeleri içeriyor. Biraz buraları da görmek lazım diye düşünüyorum. Tabii, bunların birkaçını sayacak olursak, dünyada gelişen yenilenebilir enerji teknolojilerinin ülkemizde de kullanımı ve yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır. Yine, ülkemizde, yenilenebilir enerji alanında kullanılan aksamların önemli bir bölümü, biliyorsunuz, ithal edilmekte. Yerli tüzel kişilere destek vererek bunların yerli üretimini sağlama yönünde adımlar atılacaktır. Yine, üretim tesislerinde kullanılan aksamların yerli imkânlarla üretilmesi hedeflenmektedir.
Yine, bu kanunla, tüzel kişilerin ön lisans döneminde herhangi bir şekilde pay devri yapamayacağı hususu düzenlenmiştir. Üretim tesisinin kurulacağı saha üzerinde uygun rüzgâr veya güneş ölçümü bulunmasının zorunlu olduğu belirtilmekte bu kanunla. Ön lisans başvurularında, istenen ölçümlerden kaynaklanan zamansal ve maddi kayıpların önlenmesi amaçlanmakta yine bu kanunla. Yerli kömür yakıtlı elektrik üretim tesislerinin teşvik edilmesi amacıyla elektrik alımının öncelikle bu tesislerden yapılması düzenlenmiştir. Yine, kömür tabakalarının içerisinde bulunan metan gazının doğal gaz olarak ekonomiye kazandırılması hedeflenmektedir. Yine, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü yurt dışında faaliyet gösterecek yerli firmalara danışmanlık yapacaktır. Maden tedarikinde bağımlılığın, verimliliğin artırılması konusunda MTA yeniden yapılandırılacaktır. Milletlerarası yükümlülüklerimizi zamanında ve tam olarak yerine getirmek amacıyla Kıyı Kanunu hükümlerine istisna getirilmektedir. Nükleer santrallerin lisansına ilişkin izin, ruhsat ve lisanslarının alınması yeniden düzenlenecektir. EDAŞ, TEMSAN ve organize sanayi bölgeleri gibi tüzel kişilere verilen elektrik desteği projelerinin onaylanması sürecinde oluşan karışıklığı gidermek için ilgili kanunda düzenlemeye gidilmiştir. Yerli kaynakların kullanımının artırılması öngörülmüştür. Mevcut kömür rezervlerinin, madenlerin ruhsatları düzenlenecektir. Büyük sahaların rezerv kaybına neden olmadan elektrik üretimine yönelik bölünmesi üretiminin devamını sağlayacaktır. Bürokratik işlemlerin kısaltılarak hızlandırılması amaçlanmıştır. Yine, doğal gaz arz güvenliğinin sağlanabilmesi için ulusal topraklarda depolanacak doğal gaz miktarının artırılması amaçlanmıştır. LPG dağıtıcı lisans iptallerine sebebiyet veren kokulandırma hususundaki sorunun çözümlenmesi amaçlanmıştır. Yenilenebilir enerji kaynak çeşidinin artırılması hedeflenmektedir. 

Yine, burada biraz önce Cumhuriyet Halk Partisinde sözcü bir arkadaşımız çok ağır bir ithamda bulundu, dedi ki: "Nükleer enerji bir vatana ihanettir." yanılmıyorsam. Burada kayıtlara geçti, "Ülkeye ihanettir." dedi.
Şimdi, arkadaşlar, bu kadar ağır ifadeleri kullanmak sizce doğru mu? Ne kadar doğru? Bugün Avrupa Birliğinin merkezi, NATO'nun merkezi Brüksel'in tam ortasında nükleer santral var.
 Ama işte bak, doğru değil, kapatma yok. Şu anda dünyada 442 adet nükleer reaktör faaliyette ve hepsi de çalışıyor. Siz neden bahsediyorsunuz? Enerjide çeşitlemeye gidilirken, enerji arzında çeşitlemeye gidilirken siz Türkiye'nin bugüne kadar yapmadığını yapacağı noktada… Bugün on yılda biz 2,5 kat fazla enerji tüketmişiz. Bunu kimden alacağız? Üretmedikten sonra ne yapacağız?
Şimdi, yine bakıyoruz rakamlara. Bu 442 reaktörün yarısı Fransa, Amerika, Rusya, Çin'de; dünyanın en büyükleri. Yani bunlar vatana ihanet mi ettiler şimdi?
Ama bakın, Kazım Bey, eskisi yenisi var mı? Yeni teknolojiyle beraber gidildiğini siz çok iyi biliyorsunuz. Siz şunu da biliyorsunuz: Enerjide, nükleer santralde partnerlerin iyi seçilmesi gerektiğini bilmiyor musunuz? Nükleer santralde, yine, gelişmiş teknolojilere göre adım atılmasını bilmiyor musunuz, Komisyonda bunları onaylamadınız mı? Onun için siz burada laf almayıp… İhanet lafını geri iade ediyorum o arkadaşa, bu lafı geri alsın. (AK PARTİ sıralarından alkışlar) Burası ihanet kürsüsü değil, burası Türkiye Büyük Millet Meclisi.
Durup dururken nereden çıkarıyorsunuz bunu? Bir tarafta vatandaşın bir tarafı namuslu-namussuz, bir tarafta vatan haini. Bakan işleyişle ilgili iki laf etti diye de kıyamet kopuyor. O da bu Parlamentonun üyesi değil mi, o da seçilerek gelmedi mi? Değerli arkadaşlar, yapmayın. Bakın, 442 adet nükleer tesis, nükleer reaktör, 4 ülkede 66 tane nükleer reaktör de inşa hâlinde. Siz kapatmaktan bahsediyorsunuz, yeni inşalar var. Yine, bunun yanında toplam 164 tanesinin de inşası planlanıyor.  Yine, 66 tanesinin bittiğini düşünürsek 500 nükleer reaktör var ve arkadaşlar, bakın, Türkiye'de 1 tane bile yok, sadece 2 tane planlanıyor ve biz Akkuyu'nun örneğini Rusya'da gittik, gördük.
Bakın, partnerler üzerine tartışın, teknoloji üzerine tartışın ama ihanetle suçlamayın, lütfen, gözünüzü seveyim sizin.
Fransa'ya baktığımız zaman Fransa'nın elektrik üretiminin yüzde 74'ü nükleerden elde ediliyor hâlen bugün. Neden bahsediyorsunuz? Amerika'da yüzde 19'u, Almanya'da yüzde 15'i. "2020'de hepsini kapatıyor." Şimdi, zannediyoruz ki Almanya reaktörleri kapatıyor, hayır. Devrini dolduranlarla ilgili çalışma yapıyor, onları kapatıyor, nereden kapatıyor? Yeni teknolojiyle ilgili çalışma başlattı Almanya.
Arkadaşlar, denetim ve güvenlik konusunda bir eleştiriyi konuşabiliriz, tartışmaya açabiliriz. Ancak Türkiye'nin attığı her adımda da "istemezük"ü yapmayın. Bakın, birileri biliyorsunuz üçüncü havalimanını da istemedi, biri üçüncü köprüyü de istemedi, biri Marmaray'ı da istemedi. Bu yıllardır var bu ülkede. Yenilikçi hareketler, girişimci hareketler, geliştirici hareketler, Türkiye'nin ne zaman kalkınma, büyüme trendi başladıysa birileri önüne takoz koyuyor. Bari bunu siz yapmayın, siz bu Parlamentonun üyelerisiniz. Hep beraber bu memleketin insanlarıyız. Ülkemizin kalkınma noktasında lütfen ihanet çemberlerine hep birlikte dur diyelim, birlikte diyelim. Bakın ben sizi itham etmiyorum ama gelin beraber yürüyelim bu yollarda" şeklinde konuştu.
    

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
''ZAYIFLAMANIN TADI HİÇBİR YEMEKTE YOKTUR''
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler