USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Röportajlar

GAZİANTEP BAROSUNUN GELECEĞİNE ADAY!

Gaziantep Barosu Başkanı İskender Kahraman Hakimiyet Gazetesi’nin sorularını yanıtladı. Çalışmaları hakkında bilgi veren İskender Kahraman, Gaziantep Barosunu hak ettiği noktaya taşıyacaklarını anlattı.

GAZİANTEP BAROSUNUN GELECEĞİNE ADAY!
03-10-2018 12:45
Gaziantep

Gaziantep Barosuna kayıtlı avukatlar sandık başına gidiyor. 1.602 avukat, Baro yönetimini belirlemek için 6-7 Ekim günlerinde oy kullanacak. Baro seçimlerinde mevcut başkan İskender Kahraman yeniden seçilmesi halinde yeni dönemde yapacaklarını anlattı. Hakimiyet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Sabiha Kocaman ile Köşe Yazarı Yusuf Gözüküçük’ün sorularını yanıtlayan Kahraman, Gaziantep Barosunun otopark sorunundan yer sorununa kadar birçok konuda önemli açıklamalarda bulundu. Kahraman, Gaziantep Barosunun yeni hizmet binasının 3,5 milyon lira bedelle Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nden satın alındığını açıkladı.

Gaziantep Adliyesi önündeki otopark sorununun krize dönüştürülüp, söz konusu yerin sanki daha önceden Baro adına tahsis edilmiş gibi bir algı yaratılarak aleyhinde seçim kampanyaları düzenlendiğini de belirten Kahraman, “Böyle bir tahsisi ispat etsinler şu an görevi bırakırım. Ne daha evvel ne de benim dönemimde böyle bir tahsis olmamıştır” dedi.

Gaziantep Barosuna kayıtlı 1602 avukat önümüzdeki iki yıl için Gaziantep Barosunu temsil edecek yeni yönetimi seçmek için sandık başına gidiyor. 6-7 Ekim tarihlerinde kullanılacak oylar aynı zamanda Gaziantep’i Türkiye’de temsil edecek yönetimi de belirleyecek.

Geçtiğimiz yıllarda verdiği hizmet içi seminerlerle de Türkiye’ye örnek teşkil eden Gaziantep Barosunun, seçildiği takdirde yeni dönemde eğitim ve seminerlere daha da çok ağırlık vereceğini belirten başkan adayı İskender Kahraman, “Biz göreve geldikten bir hafta sonra 650 meslektaşımıza İç Hukuk konulu seminer vererek tarihin en büyük eğitimine imza attık” dedi.

“ADAY OLMASAYDIK BARO BAŞKANLIĞI KOLTUĞU BOŞ KALACAKTI”

Mevcut göreve çok zor bir dönemde geldiğini kaydeden İskender Kahraman, o dönemde ellerini taşın altına koyduklarını belirterek, "Hiç mütevazilik yapmayacağım. Herkes kaçarken biz aday olduk o dönemde. Aday olduğumda 15 Temmuz yeni olmuştu. Adliyede hakim ve savcı yok denecek kadar az iken, avukatların durumu belirsizken hatta tüm Türkiye'nin durumu belirsizken, kamu kurumlarında ciddi boşluklar ve güvensizlikler yaşanırken biz elimizi taşın altına koyduk ve zorlu süreci bilerek aday olduk. Biz aday olmasaydık baro başkanlığı koltuğu boş kalacaktı. Öyle bir süreçti ki kimsenin kimseye güvenmediği bir dönemdi”

“TÜRKİYE'NİN HER TARAFINDAN SES GETİRDİK”

İki yıllık görev süresinde komisyonlarla uyumlu çalıştıklarını ve birçok başarılı çalışmaya imza attıklarını belirten Kahraman, "2 yıllık görev süremizde Baro'nun hiçbir faaliyetini askıya almadık. Komisyon çalışmalarımıza destek verdik, bizzat katıldık hatta video çekimlerine bile katıldık. Çocuk Hakları Komisyonumuzla birlikte özellikle çocuk gelinler üzerine ciddi çalışmalar yürüttük. Kamuoyu oluşturduk. Türkiye'nin her tarafından ses getirdik. Destek veren odalara da teşekkür ederiz”

GAZİANTEP BAROSU'NA GENÇ YÖNETİM

Genç avukatlar için de projeler ürettiklerini ifade eden Kahraman, "Son 3-4 yıldır genç nüfusumuz artış gösterdi. Baroda şu anda ciddi oranda genç nüfus var. Bu konuda çeşitli çalışmalar yapmak artık zorunluluk haline geldi. Genç avukat arkadaşlar Baro yönetiminden ve ne yapıldığından bihaberler. 5 yılı doldurur doldurmaz yönetime aday olanlar var. Ancak hiçbir şeyden haberleri yok. 0-5 yıl arasında olan genç avukatlardan genç bir yönetim oluşturalım istiyoruz haricen. Resmi sıfatı olmayacak ama ayda en az bir kez disiplin dosyalarının görüşülmediği toplantılara iştirak etsinler istiyoruz. Organlarımızı tanısınlar, eğitim seminerlerine ön ayak olsunlar ve Baro daha da güçlensin. Yönetimi ise ilgili komisyonlar kendi içlerinden belirleyecek" diye konuştu. 

TAHSİS BELGESİNİ ÇIKARTSINLAR ADAYLIKTAN ÇEKİLECEĞİM

Gaziantep Adliyesi önündeki otopark krizine ve konuyla ilgili aleyhinde seçim kampanyaları düzenlendiğini kaydeden Kahraman, iddialı konuşarak aleyhinde kampanya yapanlara şu ifadelerle seslendi; "Bizim avukat otoparkı olarak kullandığımız alan Adalet Bakanlığı'nın yeri. Projede orası inşaat alanı olarak görünüyormuş. İhaleyi alan kişi yer tespiti yaptığını söyledi. Boş yer olarak göründüğünü ve avukat otoparkı yazmadığını belirtti. Bana 'Burayı kullanmazsam nereyi kullanacağım?' diye sordu. Hukuken haklıydı. Tahsisinin bize yapılmasını istedim hatadan dönülmesi için. Baroya kazandırmak için. Ama olmadı. Otopark sorunu vatandaşın da ciddi problemiydi. 'Bize tahsis edilen yer mütehit firmaya kaptırıldı' diyerek aleyhimde propaganda yapanlara diyorum ki, 'Bunu söyleyenler tahsis belgesini çıkarsınlar. O gün adaylıktan çekileceğim.' Oranın kullanımına dair Gaziantep Barosu'nun lehine bir belge eğer bize verilmişse ve ona rağmen biz başkasına kullandırmışsak bir daha başkan adayı olmam ve Baro'nun önünden bile geçmem. Önceki başkanlara bir şey diyemem. Onların da yapacağı bir şey yok."

 

“LİDER HEGEMONYASI BARO'DA OLMAZ”

Seçimde başkanlık koltuğuna tekrar oturması durumunda herkese eşit mesafede duracağını belirten Kahraman, mevcut başkanlık döneminde de aynı çizgide olduğunu vurguladı. "Kazansam da kaybetsem de gönlüm rahat" diyen Baro Başkanı İskender Kahraman, "Ben Gaziantep Barosuyla avukatları bir araya getirdim. Kazansam da kaybetsem de gönlüm rahat. Bize oy versin ya da vermesin talepleri kabul ettim. Demokrasinin gereği budur. Lider hegemonyası Baro'da uygulanmaz" ifadelerini kullandı.

“BARO KADINLAR İÇİN ÇALIŞTI”

Özellikle mağdur kadınlar konusunda ciddi çalışmalar yaptıklarını da belirten Kahraman şöyle konuştu; "Kadın Hakları Komisyonumuzla belediyelerin yaptığı halk eğitim yahut mahalle çalışmaları neticesinde gelen talepler üzerine destek verdik. Konuşmacı olarak da katıldık. Kadın cinayetleri dosyalarına müdahalelerimiz oldu. Baro adına davaları takip ediyoruz. Karakolda aile tehdidi alan kadınlara yardımlarımız oldu. Bazılarında başarılı olduk bazılarında olamadık. Başarısız olduklarımızın sebebi ise kadınların yardım talebimizi kabul etmemesi oldu."

“ÜÇ BUÇUK MİLYONLUK HİZMET BİNASI”

Gaziantep Barosu'na kazandıracağı yeni hizmet binası hakkında da bilgi veren Baro Başkanı, "2018'in Ocak ayından itibaren yer arayışlarına başlamıştık. 4 yer tespit ettik ve Barolar Birliği'ne bildirdik. Yer ise Çocuk Hastanesi'nin karşısındaki alan. Ağaç kesilmeyecek. Boş arazi. Belediye ile fiyat konusunda anlaşmaya varmaya çalıştık. Üç buçuk milyona anlaştık. Yönetim Kurulu kararı alındı. 1 Ekim'de askından indi. İmar durumu kesinleşti. Cuma gününe kadar da satış anlaşmasını imzalamayı düşünüyoruz" dedi. 

“MAĞDURLAR DÜŞÜNÜLMEDEN 'AF' GÜNDEME GETİRİLİYOR”

Son dönemde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin gündeme getirdiği hatta seçim Beyannamesi’nde de yer verdiği af konusunda da değinmeden geçmeyen Baro Başkanı Kahraman, af kararı alınırken mağdurların düşünülmediğinin özellikle altını çizdi. Kahraman af konusunu gündeme getirenlere, "Bir Baro Başkanı ve hukukçu olarak affın karşısında durmamızdan daha doğal bir şey yok. Af konusu Türkiye'de her 10 senede bir mağdurlar düşünülmeden gündeme getiriliyor. Her suçun bir mağduru vardır. Hırsızlık varsa bir yerde malı çalınan kişi mağdurdur. Mağdurun psikolojisini ve onda yaratacağı travma düşünülmeden komisyonlarda pazarlık yapıldı. Biz kesinlikle karşıyız. Cumhurbaşkanı, 'Devlet affederse devlete karşı işlenen suçu affeder. Kişiye karşı işlenen suçu kişi affeder.' Bu söz üzerine bu konunun gündemde bile olmaması lazım. Zaten uzlaşma müessesesi getirildi. Bu yeterli bir uygulama. Bu teklifi hazırlayan ve üzerinde duran MHP. İttifak ortağıyım diyerek toplumu ikileme sokmaya gerek yok. Bu teklifi sunan partinin bir an önce bundan vazgeçmesi gerekiyor. Zaten cumhurbaşkanın af yetkisi var. O zaman buyurun devlete karşı işlenen suçları affedin. Yine de olmaması gerekir. Ancak kişilere özel suçları gündeminizden çıkarın" diye seslendi.

“BASİT SUÇLARDA SURİYELİLER ÖN PLANDA”

Suriyeli göçmenlerin ağırlıklı olarak yaşadığı ve birçok suçta ön planda oldukları konusuna da Baro Başkanı olarak açıklık getiren Kahraman, "Suriyeliler Gaziantep'te gelmeden önce de suçların bir ayağında Suriyeli vardı sınır ticaretinden dolayı. Suriyeli unsuru bundan önce de dosyalarımızda vardı. O zaman dikkat çekmiyordu. Şimdi dikkat çekiyor. Suçların hepsi onlara ait değil. Ancak basit suçlarda Suriyeliler ön planda ama ağır suçlarda öyle değil" dedi.

“BARO BAŞKANI OLMAK, HEM DE GAZİANTEP BAROSUNA BAŞKAN OLMAK, BENİM İÇİN BÜYÜK BİR ONURDUR”

Daha önceki dönemlerde de yönetim kurulunda yer aldığını hatta 2016 yılındaki seçim öncesinde son altı ayda baronun tüm yükümlülüğünün kendi omuzlarında olduğunu ve bunu büyük bir onur ve zevkle yaptığını sözlerine ekleyen İskender Kahraman; “Baro Başkanı olmak, hele hele Türkiye’nin en saygın Barolarından olan Gaziantep Barosuna başkan olmak benim için büyük onur ve gururdur. Ben bu gururu henüz 37 yaşımda iken yaşadım. Bu seçimler için için yeniden aday olmam istendiğinde de aynı onur, gurur ve coşkuyu duydum” dedi.

SEÇİMLER 4 YA DA 5 YILDA BİR YAPILMALI

İskender Kahraman sözlerini şöyle tamamladı: “Yapmak istediklerimin yarısını yapamadım. Gaziantep Barosu duyarlı ve yaptığı işin bilincindedir. Hak ettiğine inandığı kişiye oy verir. Süreç keşke iki yıllık değil de dört ya da beş yıllık olsa. Seçilen kişinin projelerini yaşama geçirebilmesi için daha iyi olanak verir. Bu bağlamda koltuk benimsenmeden bir kişi sadece bir dönem bu işi yürüttükten sonra bir daha aday olmadan yeni nesillere yer açmalıdır.”

HABER//AYSU YIKMIŞ

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler