USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Kentin ‘DOĞAN’dan sonra ki ‘ŞAHİN’ bakışı

06-10-2020

1994. O yıllar sevgili ağabeyim ve büyüğüm Gazeteci Abdullah Sabri Kocaman’ın yanında Metropol Gaziantep Gazetesi’nde büyük hayallerle muhabirliği mutfakta öğrenmeye başlamıştım. Siyah beyaz fotoğraf ve manuel fotoğraf makinesinin kıymetli olduğu yıllar. Cep telefonu yok, sabit hat telefona gelen faturalar ise oldukça pahalı. Daha o yıllarda benim diyen saha muhabirlerine 3-5 film verilirken bana set halinde verilirdi. Fotoğraf çekmeyi daha o yıllarda çok seviyordum ama okumasını ancak 8 yıl sonra öğrenmeye başladım. Ben bu kentte çok fotoğraf gördüm. Şehrin en ücra köşesinde, kentin can damarında ve yaşamın her alanında gördüklerim haber oldu, toplumsal tartışmalara konu oldu. Toplumsal habercilik anlayışında iyi bir mutfakta piştiğimi herkes bilir ve bundan da onur duyarım. Bugüne kadar çok sayıda vali, bürokrat ve siyasetçi gördük, tanıdık.

Gelelim işin özüne; sevgili ağabeyim Abdullah Sabri Kocaman’ın mutfağında işe başladığım yıllarda Belediye Başkanı Celal Doğan. Gaziantepspor’un kendi liginde değil Avrupa’da söz sahibi olma mücadelesi verdiği yıllar. Kentin alt yapısında verdiği mücadele, şehirde ortaya konan projeler ve Gaziantepspor’un gösterdiği başarı sayesinde Celal Doğan adı marka oldu. Doğan’ın ardından şu an hangi siyasi partide bilmiyorum ama Asım Güzelbey’in belediye başkanlığı dönemi. FUAR ALANI, TEKEL FABRİKA ALANI, TRAMVAY HATTI… Bu dönem resmen facia, belediye başkanı mevcut genel sekreterinin aracını iptal ediyor, genel sekreter belediye binasına ticari taksiyle gelip gidiyor. Başarılı olmasına rağmen görevden alınması için her türlü gayretin gösterildiği genel sekreterin yerine getirilen İzmirli beyefendi. O dönem kentin dokusu, ruhu her şeyiyle değişime uğradı. Tekel alanında akaryakıt istasyonu yapılması planlanırken HAKİMİYET’in haberleri sayesinde bugün orada dünyanın beğenisini kazanan bir müze kuruldu. Fuar alanında dikilen AVM ve oteller o bölgenin tüm değerlerini yitirmesine neden oldu. Bir kentin yakın tarihi Fuar alanı katliamıyla yok edildi. Tramvay sürecinde ise ucuza alınan vagonlara Eskişehir’de dünya para harcandı ve restore edildi. Giderayak yapılan arsa satışlarını anlatmak bile istemiyorum. Görev süresinin dolmasının ardından Güzelbey dünya turuna, çok savunduğu genel sekreteri ise İzmir marşıyla memleketine gitti.

Kentin ilk kadın milletvekili, iktidar partisinin kadın kolları genel başkanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Kurucu Bakanlığı ve Güzelbey’in ardından Gaziantep Belediye Başkanlığı görevine seçilen Fatma Şahin. Gaziantep’in 2050 yılına kadar içme suyu ihtiyacını karşılayacak 1 milyar liralık dev proje tamamlandı. Kahramanmaraş'ın Çağlayancerit ilçesine bağlı Düzbağ beldesinden doğan ve Fırat Nehri'nin bir kolu olan Göksu Çayı'nın suyunu Gaziantep'e akıtacak Düzbağ İçme Suyu Projesi gelecek nesillerin su ihtiyacını karşılayacak önemli ve devasa bir çalışma. Bakın bana göre Şahin’in bana göre en önemli projesi. Şahin ve ekibinin çalışmalar sayesinde kente gelen hibe kredilerle ortaya konan projeler şehrin gelecek yıllarda her alanda marka olacağına inanıyorum. Şahin’in belediye başkanlığı dönemi devam ediyor. Geçenlerde Gaziantep Belediyesinin Genel Sekreteri Sezer Cihan’la sohbet ettim. Sayın Cihan’ın gözlerinin içi gülüyor, kendisi bana Kore’den bulunan hibe krediyi anlattı. Bu ve benzer hibe krediler sayesinde önemli projelerin tamamlandığına dikkat çeken Cihan, Belediye Başkanı Fatma Şahin’in Ankara başta olmak üzere tüm bakanlıklarda Gaziantep’in için istediği her şeyi aldığını anlattı. Yani işin özü şu an Gaziantep için çalışan bir ekip var! Valisi, belediye başkanı, sanayicisi, bürokratı, üreten esnafı ve yaşayanlarıyla Gaziantep halen ortak akılla yönetiliyor.
Nereden nereye… Biraz nostalji biraz akılda kalanlar… Doğan’lı dönemden Şahin’li döneme kadar neler oldu neler… Hep söylerim kentin geçmişini bilmeyenler bugüne dair yorum yapamaz…
Kalın sağlıcakla…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?