USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

TURİZMDE FARK YARATIYORUZ

Tarihi ve kültürel dokusuyla Gaziantep son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oldu

TURİZMDE FARK YARATIYORUZ
17-10-2018 11:59
Gaziantep

Şehrimiz doğal ve kültürel zenginlikleriyle Türkiye’nin en şanslı illerinden biri olarak, yerli ve yabancı turistlerin adeta ilgi odağı olma özelliğine sahip.

Tatil denilince akla genelde denize kıyısı olan şehirlerin gelmesine rağmen gezi amaçlı yapılan tüm seyahatlerde doğal zenginlik ve kültürel özelliklerin yoğun olması özelliği turistlerin aklına ilk gelen şeyler.

Gastronominin başkenti olan şehrimiz ise başta yaklaşık 5 bir yıllık geçmişi olan kalesi, Zeugma Mozaik Müzesi, Dünyanın en büyük Hayvanat Bahçelerinden birinin olması ve diğer tarihi eserleriyle turistler için tam bir cennet.

Tüm bu özelliklerinin yanı sıra Türkiye’nin büyük bir kesimi kışlık kuruluk ve salça ihtiyacını da şehrimizden temin ettiği için, hem ziyaret edip Gaziantep’i daha yakından tanıma şansının olduğu gibi yiyecek ihtiyaçlarının da temin edilmesi açısından büyük bir fırsat.

İNSANLAR NE DÜŞÜNÜYOR

Hakimiyet Gazetesi olarak sahaya indik ve her kesimden görüş alarak insanların gezi amaçlı yaptıkları seyahatlerde neleri aradıklarını ve dikkat ettiklerini araştırdık.

NERGİS DURU

Bizde tatil denince akla hemen deniz ve kum gelir. Oysa bir köy ya da yaylada da çok güzel tatil yapılabilir bence.

Amacım tatil değil de gezip görmekse gitmek istediğim yerde aradığım özellikler çok farklıdır.

İkliminden tutun da tarihi yerleri, yemekleri, gelenekleri, geceleri,alışveriş merkezleri, otellerine varana dek her şeyi araştırırım. Gideceğim şehirden tanıdıklarım varsa onlardan da bilgi toplarım. Şehirde rehber bulabilir miyim, turizm ofisi var mı araştırırım. Çünkü tarihi yerleri gezerken bilgilenmeyi çok severim. Rehber bulursam, gideceğim şehirde zaten rehberin yol göstericiliği ile hareket etmek çok güzel olacaktır.
 
HÜLYA URCUN

Bana göre bir yere yapılan yolculuklarda önem verdiğim şeylerin başında O şehrin tarihi ve yaşanmış dokusu gelir. Örneğin benim çocukluğumun gençliğimin geçtiği doğduğum, yaşadığım, aşık olduğum, sevdiğim evlendiğim, tüm sevdiklerimi kaybettiğim şimdilerde nefes aldığım şehre gidelim. Bir yerin yaşanmışlıkları ve orada hissedilenler olmadan bu şehir sadece otoban cadde ve sokaktan ibaret gelir bana.

Neden mi benim için yaşanmışlıklar önemli. Kendinizden lütfen empati yapın bir evin içinde anneniz babanız çocuklarınız, kendi çocuğunuz yaşamış o evin yaşanmışlığı nasıl bir duygudur, bir şehirde benim için de aynı şekilde böyledir acıları tatlıları sevinçleri tüm yaşanan şeyler o şehre güzellik katar aksi takdirde taş yığınları asfalt ve betondan başka geriye hiçbir şey kalmaz diye onun için diyorum.

ZERRİN NERGİS

Geçen sene kızım TEOG sınavında Türkiye birincisi oldu. Ona ödül olarak istediği bir şehre tatile götüreceğimi söyledim bir il belirlemesini istedim. Onunla birlikte başladık araştırmaya. Neleri mi araştırdık?

Türkiye de bir şehri gezmeyi düşünsek önce tarihi eserlerini, doğa harikalarını, müzeleri vs ilk sırada. Sonra ulaşım, konaklama tabi benim gibi orta halli birine maddi boyutunu da düşünürüm. Benim çizdiğim yol haritası böyle.

SÜREYYA SAĞLAM KABACI

Türkiye şehirler arası seyahat etmek için birçok alternatifi olan bir ülke. Tüm şehirlere otobüsle ulaşmak mümkün. Sanırım aktif çalışan havalimanı sayısı ellinin üzerinde. Yurdumuzun dört bir yanı demir ağlarla çevrili. Deniz yolu ulaşımı da mevcut. O yüzden çok şanslı olduğumuzu düşünüyorum. Seyahati iş mi yoksa turistik mi yapıyorum? Bu da seçimlerimde etkili olur. Çünkü gezmek bir kültürdür. Tutku ister. Artık bundan sonra iş, gideceğiniz şehrin size olan uzaklığını ve o şehirde kullanılan ulaşım yollarını öğrenmeye kalıyor. En kısa zaman diliminde nasıl ulaşabilirim diye düşünmenin yanında ekonomik olmasını da isteriz. İstemek bedava. Özellikle hava yolu ulaşımı çok pahalıya mal oluyor. Bu yüzden karayolunu tercih etme ihtimali yüksek.

Zamanın çok hızlı aktığı bir çağda her şey için vaktimiz kısıtlı. Aklıma bir şehre gitmeyi koymuşsam oraya en kısa zamanda erişmeyi istiyorum. Yolda geçirdiğim zamana ise vaktimi çaldığı için hırsız gözüyle bakıyorum. Yorulmadan yolculuk yapmak önemli bir detay. Aksi halde yorgun bir savaşçı gibi şehrin ortasında kalmak hiç arzu edilen bir durum değil.

Gittiğim şehirlerde hava kararınca insanların birden caddelerden, sokaklardan kaybolması beni hep ürkütmüştür. Bahsettiğim gece hayatı, disko-bar olması falan değil. Kadın erkek, çoluk çocuk herkesin geç saatlere kadar dışarıda olduğu şehirleri daha çok seviyorum. Sanıyorum bu bana güven veriyor. Işıl ışıl parlayan, hareketli yerler her zaman beni cezp etmiştir. O kalabalığa karışmak ruhuma iyi geliyor. Hele ki el sanatları yapılan bir çarşısı oldu mu değmeyin keyfime. Bu bir telkari işleyen insanı seyretmekte olabilir, bir bakır ustasının bakır külçelerini çekiçlemesi de...

Şairin dediği gibi "Hayat kısa. Kuşlar uçuyor."

ALİ BAYKAL

Türkiye'de bir şehre gezmeye gitmek için karar verirken, tarihi ve doğal güzellikler seçim yapmamızda önem taşır. Bunun yanında o şehirde ne kadar rahat giyinip, gezip, davranabileceğimiz de, en az diğerleri kadar önem taşır.

Yazın gideceğimiz bir şehirde şortla gezmemiz olanaksızsa, oraya uyum sağlamak pahasına gitmeyi düşünmem.

Bir ramazan günü oruç tutmamış olmam sorun olacaksa, o şehre gitmeyi düşünmem.

Genelde sosyal demokrat belediye başkanlarının görev yaptığı şehirlere giderken psikolojik olarak bir rahatlık hissediyorum.

Benim yaşam biçimime müdahale anlamına gelen tüm uygulamalar beni geriyor.

Bütün bunların dışında gideceğim şehrin temizliği de benim için çok önemlidir...
 
MEHMET YILMAZ SAKAR

Ben hemen hemen ülkemin her yerini gerek iş gerek tatil sebebi ile gezdim ikamet ettim.
Ben bir şehre gideceğim zaman herkes gibi araştırma yapıyorum olmazsa olmazlarım gezilecek, görülecek yani göze ve gönle hitap edecek yerlerin bol olması, tabiat ve deniz.
Diğer olmazsa olmaz mideye hitap eden ürünlerin bol olması.
 
NAZLI HAKTAN

Türkiye'nin bir şehrine seyahat etmeyi düşündüğümde, en başta gelen kriterim farklı doğa güzelliği, enteresan yapıları yerleşim şekli ile kültür, sanat, tarih hazinesi özellikleri bulundurmasıdır...
O şehir bende tanımadığım yaşam şekillerini, farklı ibadetleri, gelenek görenekleri, yöresel dili ve kıyafetleri, kendine has mutfağı ile konuk etmelidir. İlgiyle katılmak istediğim doğa spor ve aktivitelerinin turistlerin ihtiyaçlarına göre tasarlanmış olması, tarihi yapıları arasında geçmişe seyahat ederken, o yılları teneffüs etmek bilgilenmek beklentilerim arasındadır...
O şehrin ilk kurulmasından bugüne kadar tarihi hikayesini, sahip olduğu kültürel ve sanatsal mirası, şehrin açık ve kapalı müzelerinde halka açık alanlarında görmek isterim.
Aynı zamanda o şehrin günümüz gelişmişliği ve geçmişini harmanlayan yapısı ile iyi eğitimli insanların konukseverliğinde o şehri tanımak isterim. Olmazsa olmazım o şehirde ulaşım imkanlarının yeterli olmasıdır.
Gezmeyi görmeyi düşündüğüm şehrin temizlik ve şehir düzeninin yerleşmiş olmasını önemsiyorum. Ulaşım ve konaklama imkanlarının ekonomik ve pratik olup olmadığını gitmeden araştırırım.
Gideceğim şehirde, geçmişe sadık kalarak, mirasının özünü bozmadan yenilendiği görmekle, beni değişik yaşamların içinde konuk etmesi fazlasıyla cezbeder...
 HABER//AYSU YIKMIŞ

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
''ZAYIFLAMANIN TADI HİÇBİR YEMEKTE YOKTUR''
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler