USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Manşet

BEKLENTİ ‘ÖZGÜR’ BİR SURİYE

BEKLENTİ ‘ÖZGÜR’ BİR SURİYE
05-08-2016 11:35
Gaziantep

 Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak Gaziantep’teki Sivil Toplum Kuruluşlarıyla bir araya geldi. 15 Temmuz darbe girişimi ve Türkiye’deki Suriyeli mültecilerin son durumunun tartışıldığı toplantıda konuşan Kaynak, “Suriyeli kardeşlerimizin kendi topraklarına, insan hakları ve özgürlüklerinin yaşandığı bir Suriye’ye dönmeleri için diplomasi çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak bir dizi ziyaretlerde bulunmak için Gaziantep’e geldi. Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, AK Parti Gaziantep Milletvekilleri, belediye başkanları ve Sivil toplum kuruluşlarıyla bir otelde düzenlenen toplantıya katılan Kaynak, ilk olarak 15 Temmuz darbe girişimini daha sonrada Türkiye ve Gaziantep’te bulunan Suriyeli sığınmacıların sorunlarını konuştu.

YERLİKAYA: “ALLAH RIZASI İÇİN PAYLAŞIYORUZ”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, “Bu güne kadar Suriyeli kardeşlerimiz için yaptıklarımızın daha iyisini yaparak devam edeceğiz” diyerek şunları söyledi. “15 Temmuz akşamı daha önceki darbe girişimlerine benzemeyen bir darbe girişimi yaşandı. Milletimizin cesareti ve kararlılığıyla bu darbe girişimini atlattık. Biz bu teşebbüsü lanetliyorum. Aziz milletimizin kahramanlığından dolayı şükranlarımızı ifade ediyoruz. Hem aziz milletimiz hem de Gazi şehrimiz gerçekten tarihe geçecek ve nesiller boyu aktarılacak bir mücadele gösterdi. Bu gün Başbakan yardımcımızla ve Sivil Toplum Kuruluşlarıyla buluşma sebebimiz Gazi şehrimiz ve Türkiye’deki Suriyeli muhacir kardeşlerimiz. Gaziantep’te 350 Bin muhacir var. 5 yıldan bu yana birlikte yaşıyoruz. Gaziantep’teki 5 kampımızda yaklaşık 47 Bin muhacir kardeşimiz barınıyor. Zor durumda olan Suriyeli kardeşlerimizi misafir etmen onlarla birlikte hayatı paylaşmayı zor buluyoruz, bunun üstesinden gelemleyiz diyen ülkeler var. Ama bizim Gazi şehrimiz yaklaşık 350 Bin Suriyeli muhacir kardeşimizle okullarımızı, hastanelerimizi, kamu ve yerel yönetimdeki birimleri Allah rızası için paylaşıyor. Bu güne kadar Suriyeli kardeşlerimiz için yaptıklarımızın daha iyisini yaparak devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: EN ACIMASIZ EN CANİ DARBE GİRİŞİMİ

Toplantıya katılan Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ise ilk olarak 15 Temmuz darbe girişimi hakkında konuştu. Kaynak, “Tarihin kaydettiği en acımasız en cani darbe girişimi” diyerek şöyle devam etti;

“15 Temmuz akşamı yaşanan hain darbeyi bir kez daha kınamak istiyorum. Aziz milletimize şükranlarımızı sunuyorum. Şehitlerimize rahmet yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum. Tarihin kaydettiği en acımasız en cani darbe girişimini tekrarlanmaması için de hükümet olarak önemli tedbirler aldığımızı söylemek istiyorum. 7 Ağustos günü Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, bütün siyasi partilerimiz genel başkanları, Genelkurmay Başkanımız ve kuvvet komutanları dahil bütün kamu üst düzey yetkililerinin katılacağı İstanbul Yeni Kapıda icra edeceği ‘Demokrasi ve Şehitler Mitingini yapıyoruz. Aynı şekilde 81 ilimizde aynı saatte yapacağımız bu mitingi 15 Temmuz akşamında olduğu gibi Türküyle, Kürdüyle, Alevisiyle, Sunnisiyle, kadınıyla, erkeğiyle 7 Ağustosta dim dik duruşumuzu bir kez daha göstermeye davet ediyorum” şeklinde konuştu.

KAYNAK: DİPLOMASİ ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeli sığınmacıların sorunları hakkında da konuşan Kaynak, Suriye halkının her zaman yanındayız diyerek şöyle devam etti. “2011 yılında bir diktatörün kendi halkını kendi milletinin üzerine bombalar yağdırmasıyla başlayan bir süreç, Suriye halkının yüzde 60’nın yerinden olmasına sebep oldu. Bombaların ayırmadığı genç, yaşlı, kadın, erkek can güvenliğini sağlamak için kendilerine yer arıyorlar. Şimdi aramızda bizim sınırlarımız içerisinde 2 milyon 750 bin Suriyeli kardeşimizi misafir ediyoruz. Suriye’de olaylar başladığında ilk olarak Gaziantep kapılarını açtı. Ben huzurlarınızda bu hususta emeği geçen bütün Gaziantepli kardeşlerimi minnetle saygıyla selamlıyorum. Suriye’de olaylar başladığında açık kapı politikası uygulayarak gelmek isteyen bütün Suriyeli kardeşlerimizi Türkiye’ye aldık. İlk olarak geçici barınma merkezleri kurduk ve ilk Suriyeli misafirlerimizi burada barındırdık. Yaklaşık 2 buçuk milyon Suriyeli de ülkemizin çeşitli yerlerinde bizlerle beraber huzur içerisinde yaşadı. Ama 5 yılı aşkın bir süredir burada bulunan Suriyeli kardeşlerimiz için bizim artık yeni şeyler konuşmamız gerektiğini biliyoruz. Ülkemizde barınan Suriyeli kardeşlerimizin 965 çocuğu var. Bunun ancak 310 binini eğite biliyoruz. Sayın Valimizin ifade ettiği gibi bütün kamu kurumlarımızda Suriyeli kardeşlerimizle paylaşıyoruz. 18 milyon Suriyeli hasta muayene etmişiz hastanelerimizde. Bizim temel felsefemiz şu. Suriyeli kardeşlerimizin hemen yarın kendi topraklarına dönmesi için insan hakları ve özgürlüklerinin yaşandığı bir Suriye’ye dönmeleri için diplomasi çalışmalarımıza devam ediyoruz. Suriye’de herkes canını, malını, nefsini muhafaza edecek şekilde yaşayacağı şartlar oluşturarak Suriye’ye dönsünler istiyoruz. Bu anlamda biz Türk halkı olarak ve Türk milleti olarak yine Suriyeli halkımız yanında olduğumuzu bir kez daha söylemek isterim” dedi.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
''ZAYIFLAMANIN TADI HİÇBİR YEMEKTE YOKTUR''
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler