USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Manşet

ALMACI PAZARI ŞEN ŞAKRAK

ALMACI PAZARI ŞEN ŞAKRAK
09-08-2016 13:01
Gaziantep

Tarihi Almacı Pazarında gurbetçi hareketliliği esnafın yüzünü güldürdü. Bir yıldır gurbetçilerin gelmesini bekleyen esnaf önümüzdeki günlerde işlerin daha da iyi olacağını belirtiyor.

Gaziantep’in en eski pazarlarından biri olan tarihi Almacı Pazarı esnafının yüzünde güller açıyor. 1 hafta öncesine kadar işlerin durgun olduğunu vurgulayan esnaf bu hafta bekledikleri gurbetçilerin gelmeye başladığını önümüzdeki günlerde de hareketliğinin daha da artacağını söylediler.

“ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE DAHA İYİ OLACAK”

Yıllardır tarihi Almacı Pazarında esnaflık yapan Aydın Şenkaya, fiyatların geçen seneyle aynı olmasından dolayı gurbetçilerin yine kedilerini tercih ettiğini belirterek şunları söyledi: “Almacı Pazarı esnafı olarak bir yıldan bu yana bekliyoruz ve sonunda gurbetçilerimiz gelmeye ve bizlerden alış veriş yapmaya başladılar. Geçen hafta durgundu işlerimiz bu haftaya baktığımızda daha hareketli. Taşlar yavaş yavaş yerine oturuyor. Önümüzdeki günlerde daha iyi olacağını düşünüyoruz. Fiyatlarımız geçen seneyle aynı örneğin, pul biberin en güzeli 25 TL. Salçaya baktığımızda 15 TL ile 20 TL arasında kalitesine göre değişiyor. Dolmalık kurutmalıklara baktığımızda eski mahsul 14 TL iken yeni mahsul ürünlerin dizisi 10 TL. Her dizide esi 50 tane bulunuyor. Patlıcan, biber, kabak fark etmiyor hepsinin 1 dizimi 10 TL” şeklinde konuştu.

“GURBETÇİLERİN GELMESİYLE MADDİ MANEVİ HAREKETLİLİK YAŞIYORUZ”

Almacı Pazarının en eski esnaflarından Turan Efendioğlu ise maddi manevi hareketliliğin yaşandığını belirterek şöyle devam etti: “Gurbetçi kardeşlerimiz gelmeye başladı. Bu hareketliliğin bayrama kadar süreceğini tahmin ediyorum. Gurbetçilerin Gaziantep’e gelmesiyle birlikte genel olarak maddi manevi hareketlilik yaşanıyor. Gurbetçilerimiz Gaziantep’e geldiklerinde hem hasret gideriyorlar hem de bir yıllık temel ihtiyaçlarını karşılıyorlar. En çok gurbetçilerin bizden talep ettikleri, dolmalık kurutmalık, pul biber, baharat çeşitleri, salca ve fıstık. Fiyatlara gelince fiyatlarımız geçen seneyle hemen hemen aynı. Ciddi bir artış olmadı. Fiyat artışı olmaması da gurbetçilerimizin daha fazla ürün almasına sebep oluyor. Ama şu da bir gerçek ki 15 Temmuz’daki darbe girişimi işimizi etkiledi. Gurbetçiler geçen sene daha fazlaydı darbe girişiminden dolayı gelen gurbetçi sayısında bir azalma görüyoruz” ifadelerini kullandı.

“BÜTÜN ESNAFIN YÜZÜ GÜLÜYOR”

Türkiye’de ve Gaziantep’te hayatın yavaş yavaş normale dönmesiyle pazarda hareketliliğin yaşandığını belirten Mehmet Selçuk Ataseven’de, “Almacı Pazarı esnafının beklediği gurbetçiler Gaziantep’e gelmeye başladı. Şuan için pazara baktığımızda hareketlilik çok iyi. Bütün esnaf arkadaşlarımın yüzü gurbetçilerin gelmesiyle birlikte gülmeye başladı. Geçtiğimiz günlerde işlerim çok durgundu şimdi çok şükür satışlarımız iyi. Önümüzdeki günlerde ben satışlarımızın daha da iyi olacağını düşünüyorum. Çünkü darbe girişiminin ardından Türkiye’de ve Gaziantep’te hayat yavaş yavaş normale dönmeye başladı” dedi.

“ÇOK ŞÜKÜR İŞLERİM İYİ”

Satışların iyi olduğunu ancak geçen seneye göre bekledikleri gurbetçilerin gelmediğini belirten Tarık Durur: “Gurbetçiler geçen seneye göre bu sene sayısı çok az. Sebebi 15 Temmuz darbe girişimi. Darbe girişiminden dolayı çoğu gurbetçimiz Gaziantep’e gelmedi. Bunda en büyük etken ise basının yapmış olduğu abartılı haberler. Biz yerli yabancı turistlerin yanı sıra tüm gurbetçilerimizi Gaziantep’e bekliyorum. Burası güllük gülistanlık hiçbir sorun sıkıntı gönül rahatlığıyla gelip gezebilirler demek istiyorum. Evet gurbetçiler geçen seneye göre bu sene az geldi ama çok şükür işlerimiz yine iyi. Çarşımızda hareketlilik devam ediyor önümüzdeki günlerde daha iyi olmasını temenni ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“HER YIL OLDUĞU GİBİ GURBETÇİLER YİNE BİZİ TERCİH ETTİ”

Gurbetçilerin genelde de tüm ihtiyaçlarını almacı pazarından aldığını vurgulayan Mahmut Efendioğlu: “Her yıl olduğu gibi gurbetçilerimiz yine bizleri Almacı Pazarı esnafını tercih etti ve ihtiyaçlarının tamamını bizden temin ediyorlar. Yoğunluğu görebiliyorsunuz pazarda ciddi bir hareketlilik var. Ancak geçen seneye göre bu yıl gurbetçi sayısının daha az olduğunu söyleyelim. Gurbetçilerimiz genelde bizden fıstık ve pastırma çeşitlerini alıyorlar. Tabi bunun yanı sıra kurutmalık ve salca tarzı alış veriş yapanlarda oluyor. Aslında ihtiyaç neyse kim neyi daha çok seviyor ve tüketiyorsa ondan alıyorlar” dedi.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
''ZAYIFLAMANIN TADI HİÇBİR YEMEKTE YOKTUR''
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler