USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

FEMİNİZM

31-03-2021

Feminizm kelimesi Latincede kadın anlamına gelen “FEMİNA” kökünden türetilmiştir.  “İZM” isimden fiil yapan bir çeşit yapım ekidir.

Her milletin tarihine bakıldığı zaman kadınlara karşı toplumsal, politik, ekonomik ve sembolik olarak değersizleştirme politikası güdülmüştür.

Buna istinaden de “FEMİNİZM” kavramı ortaya çıkmış, kadın ve erkeğin arasındaki eşitsizlikler engellenerek kadınların sahip olması gereken hak ve özgürlüklerin kazanma yolunda mücadeleler başlamıştır.

Kadın erkek eşitliğine dayanan bu mücadele, ilk olarak 1700 lü yılların sonunda ortaya çıkmıştır.

Konfüçyüs der ki; “ Kadınlar, çocukluklarında babalarına, yetişkinliklerinde kocalarına, yaşlılıklarında oğullarına hizmet ve itaat etmek zorundadır. “ Benim bu sözden anladığım kadarıyla, kadın doğumundan itibaren her anında bir erkeğe aittir. Kadının hayatı, onuru, yaşamının anlamı bağlı olduğu erkekle birebir ilişkilidir. Yani o dönemlerde kadının değeri bağlı olduğu erkekle ölçülmektedir.

Toplumun dayatmalarına göre, erkeklerin bulunduğu konumlar ile kadınların bulunduğu konumlar farklılık göstermektedir. Patriarka ( Ataerkil)   bir toplumda erkekler, kadınlardan hiyerarşik olarak her zaman daha üst konumdadır. Bunun sebepleri arasında erkeğin, kadını boyunduruğu altında tutmaya çalışması, konumunu kadınlarla paylaşmak istememesi, kadını daha alt seviyeye layık görmesi, kadının toplum içinde var olmasını engellemek istemesi, kadının ömrü boyunca erkeğe bağlı yaşamak zorunda bırakılmak istenmesi vb. sebepler gösterilebilir.

Ütü yapma, temizlik yapma, yemek yapma, bebek-çocuk bakma hep kadınların sorumluluğu altındadır. Erkek sadece çalışıp eve ekmek getirmekte, kadın ise hem çalışıp, hem ev işlerini üstlenip, hem de çocuğuyla ilgilenmek durumundadır. Erkekler kadınlara oranla daha güçlü gösterilmekle birlikte, uygulamada bütün sorumluluk kadının üzerine yükleniyorsa, erkeğin gücü bu hayatın içerisinde nerede?

Sizin anlayışınıza göre;

KADINLAR, ERKEKLERDEN DAHA FAZLA PARA KAZANAMAZ.
RENK KONUSUNDA KADINLARA AYRI, ERKEKLERE AYRI RENK YAKIŞTIRMASI YAPILIR.
KADIN HESAP ÖDEYEMEZ.
ERKEK ADAM AĞLAMAZ.
KADINLAR FULBOLDAN ANLAMAZ.
UZUN YOLDA KADIN ARABA SÜREMEZ.

Feministlik, sadece kadınlarda görülen bir düşünce tarzı mıdır?
HAYIR

Kendini geliştirmiş, ayakları yere sağlam basan erkekler, bir kadının kendisiyle aynı seviyede olması veya hiyerarşik olarak kadının kendisinden daha yüksek seviyede olmasından korkmaz, aksine bu durumdan gurur duyar. Çünkü sağlıklı düşünce yapısına sahip bir birey, başkalarının düşüşünden ya da yükselişinden etkilenmez. Ama ne yazık ki 21. yy da birçok ülkede feminizmi sadece kadınlar savunmakta ve bu konuda mücadele etmektedir. Yani erkekler feminizmin ne demek olduğunu bilmemekte ve eşitlikle ilgili herhangi bir harekete de geçilememektedir.

Şunu bi öğrenin artık;
FEMİNİZM, ERKEK DÜŞMANLIĞI DEĞİLDİR. KADIN ERKEK EŞİTLİĞİDİR.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?