USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ALDIĞINIZ ARAÇ AYIPLI MI?

09-06-2021

2. el araç almak tehlikelidir. Satıcı aracını size satarken, vurulmuş ya da arızalı kısımlarını size söylemeyebilir. Siz ilk bakışta arızasını ya da ayıplı kısmını anlayamayabilirsiniz. Böyle durumlarla karşılaşmamak için;

    •    Muhakkak expere sokarak expertiz raporu almak
    •    Ayrıca araç satış sözleşmesi düzenlemek suretiyle satıcının belirttiği tüm özellikleri içeren bir sözleşme yapmak
gerekir.

Oldu ki tüm bu aldığınız güvencelere rağmen aracı satın aldıktan sonra konu olmayan bir ayıp ortaya çıktı. Buna “Gizli Ayıp” denir. Gizli ayıp: Kişi tarafından ilk başta gözle görülemeyen veya basit bir muayene ile anlaşılamayan, sonradan kullanılmakla ortaya çıkan ayıp türüdür. Başka bir anlatımla, eserin teslim alınması ve basit muayene neticesinde görülebilen ayıplar açık, görülemeyenler ise gizli ayıplardır.

Ayıp öğrenir öğrenilmez satın aldığınız kişiye yazılı olarak bildirmelisiniz. Yazılı bildirim, ihtarname şeklinde olabileceği gibi mail ve mesaj şeklinde de olabilir.

Eğer ki isterseniz, Türk Borçlar Kanunu md. 227 gereğince sözleşmeden dönerek aracı iade edip paranızı geri alabilirsiniz. Bu durumda satıcı aracı kullandıysanız, sizden yıpranma yani amortismana ilişkin ücret kesintisi yapabilir.

İkinci olarak ayıbın giderilmesi yönünde o giderin tarafınıza ödenmesini talep edebilirsiniz.

Son olarak ise, aldığınız araca eşdeğer olarak başka bir araçla değiştirilmesini de talep edebilirsiniz.

Eğer ki satıcı bu 3 çözüm yolunu da kabul etmiyorsa, aracı şahsınız için satın aldıysanız “Tüketici Mahkemesi” , ticari amaçla satın aldıysanız “Ticaret Mahkemesinde” dava açmanız gerekecektir.

Şunu da önemle belirtmek gerekir ki, kolay anlaşılabilen bir ayıp varsa ve 30 gün içerisinde bu durumu satıcıya bildirmezseniz ayıbı kabul etmiş sayılırsınız.

Gizli bir ayıp varsa öğrendiğiniz anda bu durumu satıcıya bildirmelisiniz.

Gizli ayıplarda zamanaşımı süresi Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun md. 12. Çerçevesinde 2 yıldır.  Bu durumun istisnası, araç satılırken o ayıp hile ile saklanmışsa veya ortada satıcının ağır kusurundan söz edilebiliyorsa o zaman zamanaşımı ortadan kalkar.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?