USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

YAZ AYLARINDA GIDA ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT

Yaz aylarında sıcak havaların başlaması ile birlikte besinlerde bulunan mikroorganizmalar üremeye başlar ve dolapta saklanmayan açıkta kalan yiyecekler gıda zehirlenmesine yol açar.         Gıda zehirlenmeleri bakteri, virüs ve parazit gibi mikroorganizmalarla olanlar ve kimyasallarla olan zehirlenmeler şeklinde iki ana başlık altında toplanabilir.

Bakteriyel zehirlenmelerin hemen hemen hepsinde taşıyıcı besin, et veya tavuk ya da süt, yumurta gibi ürünlerdir. Ayrıca suların iyi dezenfekte olmaması, kabuklu deniz hayvanları, mantarlar diğer gıda zehirlenmelerine yol açan ürünler arasındadır..                                              Besinin henüz çiğ olduğu dönemde hijyen kurallarına sıkı bir şekilde uyulmaması, hayvanların kesim işlemlerinde temiz olunmaması, besinlerin tam bir pastörisazyondan geçirilmemesi, pişmiş besinlerin açıkta kalması, yeteri kadar soğuk dolaplarda saklanmadan tekrar tekrar ısıtılarak yenmesi veya hatalı hazırlanmış şekillerde yenmesi sonucu gıdalar zehirli hale gelir.

Zehirleme vakaları yazın artıyor!!

Yazın sıcak havaların başlaması ile birlikte besinlerde bulunan mikroorganizmalar üremeye başlar ve dolapta saklanmayan açıkta kalan yiyecekler gıda zehirlenmesine yol açar. Sinekler çöp ve pislikleri yiyeceklere taşıyarak zehirlenmeye sebep olabilir. Yaz mevsiminde artan yemekli düğün ve davetler de toplu halde besin zehirlenmelerine yol açabilmektedir.

Gıda zehirlenmeleri belirtileri genellikle, bozuk gıdanın tüketilmesini takip eden birkaç saat içinde ishal, bulantı, karın ağrısı, kusma bazen de ateş olarak görülür. Bazen de özellikle balık ve kabuklu deniz ürünlerinin zehirlenmelerinde aşırı terleme, duyu kayıpları, baş agrıları ve görme bulanıklığı gibi daha ağır belirtiler olabilir.

Evde ilk olarak yapılması bol sıvı alınması, istirahattır. Mümkün olduğunca ishali durduracak ilaçlardan kaçınılmalıdır. Çünkü bu tür ilaçlar zehirlenmeye kaçınılmalıdır. Çünkü bu tür ilaçlar zehirlenmeye sebep olan bakterilerin vücuttan atılmalarını geciktirir. Hafif ve orta şiddetli gıda zehirlenmeleri genellikle kendiliğinden geçer. İshal uzuyorsa veya kanlı ishal görülürse mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Evde veya dışarıda yemek yerken gıda zehirlenmelerini önlemek için besinleri mümkün olduğunca açıkta bırakmamalı, pişmiş yiyecekleri tekrar tekrar ısıtmamalı, meyve ve sebzeleri bol suyla güzelce yıkamalı, etleri iyice pişirmeli, ürünleri alırken üretim ve son kullanma tarihine dikkat edilmeli. Eğer konserve alacaksak, ürünün kutusu ezik olmamalı, kapağı şiş olmamalıdır. Bu tür konserveler içindeki ürünün bozuk olduğunu gösterir. Ayrıca ürünün firmasının tanınmış ve kaliteli isim yapıyor olması önemlidir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?