USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

DEMİR EKSİKLİĞİNE İYİ GELEN YİYECEKLER

04-09-2019

Vücudumuz için bazı vitamin ve minerallere ihtiyaç duyar. Dışarıdan alınan bu vitamin ve mineraller, pek çok sağlık sorunun da önüne geçmektedir. Demir eksikliğinin yorgunluk, halsizlik, sinirlilik, baş ağrısı gibi sorunlara yol açmaktadır.

•Etin yanında bol salata tüketin:

Demir içeriği yüksek besinler arasında et ve et ürünleri yer alıyor. A ve B grubu vitaminlerinden ve fosfor, çinko ve selenyum gibi zengin mineraller içeriyor. Ancak bu zengin mineraller aynı zamanda kolesterol de içerdiğinden  dikkatli tüketilmesi gerekiyor. Haftada 2 gün beyaz et, 2 gün balık tüketimi yeterli ancak etin yanında C vitamini içeren bol limonlu yeşil salata tüketmek de demir emilimini arttırmaya yarıyor.

•Tahıl ve kurubaklagilleri
birlikte tüketin

Buğday, arpa,yulaf,pirinç,çavdar ve mısır gibi tahıllar A ve B vitamini ile yüksek oranda demir barındırıyor. Tahıllar özellikle kuru baklagillerle birlikte tüketildiği zaman  vejetaryanlar için demir deposu haline geliyor.

•Pekmezinde demir içeriği yüksek

Demir içeriği yüksek bir diğer besin olan pekmezin 1 tatlı kaşığında 1 mg demir bulunmaktadır. C vitamininden yüksek portakal ile birlikte tüketildiğinde demir emilimi artıyor. Ancak pekmez kalorili bir yiyecek olduğundan porsiyon kontrolü yaparak tüketilmesi öneriyor

•Yumurta tüketin!!

Vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan yumurta, önemli ölçüde demir içeriyor. Anne sütünden sonra en kaliteli protein içeriğine  sahip olan yumurta her gün  tüketilmesi öneriliyor. Yumurtanın C vitamininden zengin maydanoz, tere, mandalina gibi besinlerle zenginleştirilmesi içerisindeki demir oranını arttırıyor. Demir emilimini engelleyen çayın, yemekten sonra içilmesi gerekiyor.

•Kuru meyve tüketin

Yüksek antioksidan içeriğine sahip kuru meyveler de vitamin ve mineral açisindan oldukça zengin. Diğer kuru meyvelere oranla demir içeriği daha yüksek olan kuru üzümün 100 gramı günlük demir ihtiyacının yüzde 23’ünü karşılamaya yardımcı oluyor. Ancak yüksek enerji veren içeriğinden dolayı porsiyon kontrolüne dikkat etmek gerekiyor. Ara öğünlerde 1 yemek kaşığı kuru üzüm ve yanında 2 adet ceviz tüketilmesi öneriliyor. Bu sayede kan şekeri de dengelenmiş oluyor

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?