USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Whatsapp yazışmalarının iş akdinin feshinde delil değeri var mıdır ?

30-05-2022
Whatsaptan atarım, Whatsaptan göndersek olur mu, arkadaşlar whatsapp grubuna göndereceğim ordan indirebilirsiniz, gün içinde lütfen whatsapp' ınızı kontrol edin, neden whatsapp' ını açmıyorsun, Whatsaptan paylaş.....
 
Whatsapp aşağı whatsapp yukarı. Küçücük bebelerden babaannelere, işçisinden patronuna, popçusundan topçusuna, cahilinden alimine kadar herkesin vazgeçemediği bir haberleşme aracı. Hatta bir ara bilgilerimizi satacaklarmış, kopyalayacaklarmıs, efendim gizlilik kalkmış falanlarına filanlarına rağmen tahtı sallanmadı bu programın.
 
Diyebilirim ki anayasal iletişim ve haberleşme özgürlüğünün adını anayasal iletişim ve whatsapp özgürlüğü olarak değiştirsen sırıtmaz. İletişim ve haberleşme ağının büyük paydasını kapmış bir programdan bahsediyoruz.
( aman ha değiştirin demedik, çarpıcı anlatım metodu kullanıyoruz şunun şurasında, sonra topa tutmayınız bizi efendiler
 
Bize whatsapp ın önemini mi anlatıyorsun Avukat bey, vereceksen ver hukuki bilgiyi geç! 
 
Sinirlenmeyin yahu, bizim de iki kelam etmek hakkımız yok mu ? İşin biraz boş laf kısmını biz de çevirelim iki dakika :) Bir kaç emoji atmaya bizim de hakkımız var. Tamam hadi tadında bırakalım bilgiyi salalım. 
 
Whatsapp Kayıtlarının Delil Niteligi Var mı ? 
 
Elcevap; bazen var bazen yok ! 
 
Haydaa ne yaptın sen, bu nasıl cevap?  demeyin. Gelin birlikte inceleyelim.
 
Yargıtay 9.Hukuk Dairesi 2018/10718 E. , 2019/559 K. sayılı kararında der ki ;
 
"......Whatsapp sistemi, telefon ve internet ortamında internet vasıtası ile iletişimi gerçekleştiren bir sistemdir. Burada kişi, kişiler ile iletişime geçtiği gibi gruplar kurarak grup içiresinde iletişim gerçekleştirilmektedir. Ancak bu sistem kendi içinde korunan ve 3. kişilere kapalı bir konumdadır. Dolayısı ile işçilerin iş akışını bozmadığı ve çalışmaların etkilemediği sürece bir grup kurmaları ve burada iletişim içinde olmaları yasak değildir. İşçilerin bu kapsamda burada iletişimlerinin kişisel veri olarak da korunması esastır.
 
Somut uyuşmazlıkta, whatsapp konuşmaları gizlilik içeren kişisel veri niteliğinde olduğundan, salt nasıl temin edildiği anlaşılamayan bu yazışmalara dayanılarak iş aktinin feshi haksız olup, kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı taleplerinin kabulü yerine reddi hatalıdır......."
 
Yine karşımıza çıktı bu kişisel verileri koruma şeysi ! 
 
Yahu ortada hayatımızın içine bu kadar girmiş bir programda insanlar sürekli bir şeyler yazar çizerken, hele de iş hayatında yoğun bir şekilde kullanılan bu programın verilerine yargı gözünü mü kapatacak ? 
 
Yargı der ki bu kayıtlar gizlilik içeren kayıtlar, işyerinde olabilirsin ama işçiler gitmiş whatsapp grubu kurmuş, yasak değil hemşehrim. ( Kararın künyesini tam hatırlayamadım ama Yargıtay başka bir kararda işyerinde whatsapp grubu kurma talebini " demokratik ve barışçıl bir talep " diye nitelendirmişti.) 
 
İşçilerin hiç mi özelleri olmayacak. İş akışını bozmasınlar, çalışma saatlerinde calışmak yerine zırt pırt mesajlaşma, birbirine caps gönderme vs işin dalgasına vurma gibi eylemlerde bulunmasınlar yeter. Burada yazdığı çizdiği özel bir konuşmayı birilerine uçuran muhbirler de olabilir. İşte böyle bir delil ile işçiyi işten çıkaramazsın diyor Yargıtay. Bu kayıtları ne şekilde temin ettiğin belli değilse kaydın içeriğine bile bakmam diyor. 
 
Peki işyerinde herkese açık whatsapp grubundan istifasını bildirmek işçiyi bağlar mı ? 
 
Yukarıda dedik ya hem evet hem hayır. İşte buradaki cevabımız da işin evet kısmını oluşturuyor. Hemen Yargıtay kararını verelim.Dikkat edin karar daha yeni tarihli bu arada.
 
Yargıtay 9.Hukuk Dairesi 2021/11924 E. 2021/16153 sayılı kararında 
 
"........davacı tarafından şirket WhatsApp grubuna gönderilen mesajda şirket çalışanlarına yönelik olarak ‘Merhaba şirketteki 14 yıllık çalışma hayatımı bitirmiş bulunmaktayım, herkes hakkını helal etsin’ şeklinde açıklama yapıldığı görülmüştür. Buna göre davacının işten kendisinin ayrıldığının kabulü gerekirken yazılı şekilde iş akdine haksız bir şekilde son verildiğinin kabulü ile kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin hüküm altına alınması hatalı olup bozma nedenidir......" 
 
Demiştir. Somut olaya bakacağız her zaman. Bu olayda mesela herkese açık whatsapp grubuna istifasını bildiren işçinin bu beyanı onu bağlamaktadır. Delilin ne şekilde elde edildiği kısmında çok şüphe bulunmamaktadır. Adam herkesin bulunduğu bir ortamda iradesini açıklamış, bunu da görmezden gelemem der yargı.
 
Çok yormayayım bir de işçi mahkemesi değil ama onlar da güzide kararlar verir Yargıtay 3.Hukuk Dairesi ne demiş çok kısaca değineyim 
 
" ........Sosyal medya hesaplarında yapılan paylaşımların, ancak hesabın sahibi veya aynı paylaşım ortamında (facebook/whatsapp) bulunan kişilerce delil olarak kullanımının mümkün olduğu düşünülebilecektir.Diğer bir anlatımla,sahte profil oluşturup paylaşımlarda bulunmak veya kişi profillerinde hesap sahibinin bilgisi, muvafakatı ve izni olmaksızın yapılan paylaşımların delil olarak sunulması halinde, bunların 6100 Sayılı HMK’ nın 189/2. maddesi kapsamında hukuka aykırı delil kabul edilmesi gerekir......." 
 
İşte işin püf noktası da bu. Yargının bakacağı en önemli nokta.
 
Bizden size tavsiye. İş hayatı zordur, burada yollar yokuştur, ayağınıza takılan taş çoktur. Yerin kulağı çıkmış, onun adına da whatsapp demişler. Haber tez uçar ve hooop karşınıza koyarlar. Siz siz olun sizi daha sonra zora sokacak yorum ve fikirlerinizi bir yerlere yazıp çizmeyin. Yorumunuz veya planınız istedigi kadar iyiniyetli olsun. Sonra onu evirirler çevirirler istedikleri bir kalıba sokarlar. Bakın yukarıda kararda örnek verdiğimiz adamcağıza,  gayet kibarca helalleşmek istemiş,belki de şirketin haksızlıkları vs herkesin içinde gündem olmasın demiş, biz şirketle aramızda husumetimizi güderiz, bunca senelik arkadaşlara yansıtmayalım demiş ama bir anda kendisini "...sen istifa etmişsin işte durum ortada..." denilip 14 yıllık tazminatından olurken bulmuş.
 
Her şeyi yazıp çizmeyin, çok gerekirse arayın konuşun. Sürekli whatsapp olmaz. Alexander Graham Bell  in kemiklerini daha fazla sızlatmayın mezarında. Bazı konular vardır dumanla bile iletişime gelmez. İçinizde saklı tutun. Bizden size tavsiye. Saygılarımla....
 
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?