USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Mobil

ONUR GÜNÜMÜZ

Kurtuluş yıllarında on bir ay süreyle verdikleri çetin mücadele ve Dünya'da eşi benzeri olmayan tarihe mal olmuş örnek savunmayla şehrimizin Gazi'lik unvanı ile taçlandırılmasının 100. yıldönümünü kutlamanın büyük onur ve coşkusu içerisindeyiz.

ONUR GÜNÜMÜZ
24-12-2021 11:21
Gaziantep

Gaziantep'in Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 100. Yıldönümü çeşitli etkinliklerle kutlanılacak. Kutlama törenlerine Cumhur başkanı Recep tayyip Erdoğan'da katılacak. Gün boyu sürecek etkinliklere çevre illerden de katılım oldukça yüksek olacak. Çevre illerden şehre gelen gaziler kent genelinde vatandaşlarla bir arada olacak. Törenlerin coşku içerisinde geçmesi bekleniliyor.

CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN GAZİANTEP'E GELİYOR

Gaziantep'in Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 100. Yıldönümü kutlamalarına bu yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'da katılacak. Sabah saatlerinde başlayacak olan kutlama törenleri şehrin her tarafından coşkuya yol açacak. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep'in Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 100. Yıldönümü nedeniyle kutlama törenlerinin gün boyu süreceğini anlattı. Gaziantep'in çevre illerinden şehre gelen gazilerin törenlerde renkli görüntüler sergileyecek. Kurtuluş Savaşının en önemli dönüm noktaları arasında yer alan Antep'in kurtuluş mücadelesi şehre Gzilik unvanının verilmesinin önünü açmıştı.

UZUN SÜREN AÇLIK VE SEFALETE RAĞMEN
ANTEPLİLER BÜYÜK MÜCADELE VERDİ

1. Dünya Savaşından sonra ilk olarak 17 Aralık 1918 de İngilizler Antebe girmiş, yaklaşık bir yıl süren işgalin ardından Fransızlar ile yaptıkları anlaşma gereği Antebi Fransızlara terk etmişlerdir. 5 Kasım 1919'da gerek Fransızların gerekse onlarla hareket eden Ermenilerin baskı ve zulümleri Anteplilerin direnişine yol açtı. Antepliler işgal kuvvetlerinin üstün silah gücüne ve her türlü imkansızlığa rağmen, hiçbir yerden yardım ve destek almadan büyük bir kararlılık, irade ve dayanma gücüyle sergiledikleri, tarihe mal olmuş örnek savunmayla Şahinbey'lerin, Şehitkamil'lerin Karayılan'ların ve daha nice adsız kahramanların öncülüğünde mücadele ederek, 6317 şehit verme pahasına Antep'i düşman işgalinden kurtarmışlardı. Bu olağanüstü savunma sonunda Türkiye Büyük Millet Meclisi kendi gücüyle işgale 11 ay dayanan ve düşmana geçit vermeyen Antep''e 8 Şubat 1921 tarihi ve ve 93 sayılı kanunla Antep "Gazi"lik unvanı ile taçlandırılmıştır. Böylece şehir Gaziantep adıyla anılmaya başlanmıştır. Fransızlar Ankara Antlaşmasının ardından 25 Aralık 1921 de şehri boşalttılar ve Gaziantep iki yıl süren işgalden kurtulmuş oldu. Gazi şehrimizin Gazi adaşı Mustafa Kemal Ata türk'te, Gazianteplilerin bu kahramanlıklarını: "Türküm diyen her şehir, her kasaba ve en küçük Türk köyü Gazianteplileri kahramanlık timsali olarak alabilirler" sözüyle veciz bir şekilde ifade etmiştir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?