USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Dev protokol

Dev protokol
14-10-2015 10:57
Gaziantep

Bölgede enerji verimliliğinin sürdürülebilir şekilde arttırılması amacıyla kurulan “GAP Enerji Verimliliği Danışmanlığı Kuluçka Merkezi”, faaliyetlerine başlıyor.
‘’Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Enerji Verimliliğinin Artırılması Projesi’’ kapsamında kurulan GAP Enerji Verimliliği Danışma Kuluçka Merkezi’nin devir teslimine yönelik ek protokol, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Rektörlüğü’nde gerçekleştirildi.


Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya huzurunda, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu ve GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun tarafından imzalanan ek protokol, GAP Enerji Verimliliği Danışmanlığı Kuluçka Merkezi’nin binası, tefrişat malzemeleri ve enerji etüt cihazları kullanım haklarının GSO ve GAÜN’e devrini öngörüyor.
Protokol çerçevesinde, Sanayi Odası ve Üniversite ortaklığında bir danışmanlık şirketi kurularak, Kuluçka Merkezi fiili olarak faaliyetlerine başlamış olacak.
Konukoğlu, imza töreninde yaptığı konuşmada, dünyanın en önemli sektörlerinden birisinin enerji olduğuna işaret ederek, Türkiye’nin dış ticaret açığının önemli bölümünü enerji ithalatının oluşturduğunu, bu nedenle enerji verimliliğinin sürdürülebilir olması gerektiğini söyledi.


GAP Enerji Verimliliği Kuluçka Merkezi binasının Gaziantep’te olduğunu anımsatan Konukoğlu, ‘’2 yıldır sıkı bir şekilde bu iş üzerinde GAP İdaresi Başkanlığı ve Gaziantep Üniversitesi ile birlikte çalışıyoruz. Bundan sonra kuracağımız ortaklıkla, şehrimizdeki sanayicilerimizin tamamına ve evlere dahi ulaşmak istiyoruz. Ülkemizin dış ticaretinde en büyük açık enerjiden kaynaklanıyor. Sanayiciler olarak bunun bilincindeyiz. Bunu ne kadar telafi edebilirsek bizi mutlu eder. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum’’ dedi.


‘’GAZİANTEP’İN, ENERJİ VERİMLİLİĞİ REKABET GÜCÜ ARTACAK’’


Protokolün hayırlı olmasını dileyen Vali Ali Yerlikaya ise dünyada şu anda en değerli varlığın enerji olduğunu, enerjinin kullanım teknolojisini en üst düzeyde yapmak ve birim maliyetlerini aşağı çekmek, sürdürülebilir hale getirmek için bütün dünya devletlerinin yarıştığını, bu yarışın içinde Türkiye’nin de bulunduğunu belirtti.
Evsel, endüstriyel her türlü kullanımda enerjiyi daha verimli kullanmayla ilgili bilim ışığında yapılacak çalışmaların önemini vurgulayan Yerlikaya, ‘’GSO ve GAP İdaresi Başkanlığı ile beraber farkındalık oluşturacağız. Hayırlı, örnek bir çalışma olmasını temenni ediyorum. Tüm paydaşlara emeklerinden dolayı teşekkür ederek, başarılar dilerim’’ dedi.


GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil de konuşmasında, ilk protokolü 2013 yılında imzaladıklarını ve bugün de protokol sonucunda oluşturdukları merkezin devrini yaptıklarını söyledi.
GAP bölgesinin, ‘’yenilenebilir enerji, organik tarım ve turizm’’ alanlarında dünya ile rekabet edecek potansiyele sahip olduğunu, bu sektörlerle ilgili projeler hazırladıklarını anlatan Karahocagil, ‘’Enerji verimliliği çok önemli. Şu anda daha çok ciddi israf var. Danimarka 2050 yılına kadar enerji verimliliğini yüzde 50 artırmayı planlıyor. Bizim daha fazla artırabilmemiz mümkün’’ ifadelerini kullandı.
Enerji verimliliği danışmanlığının bir sektör olarak hayatımıza gireceğini vurgulayan Karahocagil, şöyle devam etti:
‘’Bölgede enerji verimliliği danışmanlığı veren henüz bir şirket yok. Hedefimiz, özellikle Gaziantep’in bu konuda rekabet gücünü artırmak. Sanayideki gücünü enerji verimliliği danışmanlığı sektöründe de lider olarak tamamlamak. Enerji Verimliliği Danışmanlığı Kuluçka Merkezi bu bakış açısıyla kuruldu. Bu Merkezin açılışını yapmıştık. Şimdi çalışmaya başlayacak. Bunun için burayı, iki önemli kurumumuza devretmemiz ve onların bir şirket kurarak çalıştırmaya başlatacak. Kuluçka Merkezi’nin ilk işini de inşallah biz vereceğiz.’’


‘’FARKINDALIK YARATACAĞIZ’’


Bugün dünyada enerji uğruna savaşlar çıktığını, enerjinin hayatın her alanında kullanılan devasa bir sektör olduğunu vurgulayan Rektör Prof. Dr. Yavuz Coşkun, şunları kaydetti:
‘’Enerjinin verimliliği, iyi kullanımı noktasında buradan çıkacak katma değerin ihracat artışı başta olmak üzere ithalatın azalması, cari açığın düşmesine kadar birçok alana etkisi olacaktır. Enerji verimliliği, yenilenebilir enerji hayati konular. Üniversite olarak gerek GSO ile gerekse diğer kuruluşlarla yaptığımız işbirliği son derece güzel bir platform oluşturdu. Meyvelerini görmeye başladık. Bazı yerlerde hala konuşulurken, Gaziantep’te artık fiiliyata döküldü. Kuluçka Merkezi, sadece bölge için değil Türkiye için merkez olacak, buradan ortaya çıkacak yeni anlayışlarla hem kurumlarımızın hem bölgede enerji kullanan herkesin verimliliği artırma noktasında bir farkındalık yaratacağız.’’
Ek protokol imza töreninde, İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Bülent Özkan da hazır bulundu.
GAP Enerji Verimliliği Danışmanlık Kuluçka Merkezi, 22 Nisan 2015 tarihinde düzenlenen törenle açılmıştı. GSO tarafından, Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü yanında tahsis edilen binada, Alman Pasif Ev Enstitüsü kriterlerine göre mimari, mekanik ve elektriksel tasarım çalışmaları yürütüldü. Merkez, sanayide ve binalarda enerji verimliliğinin artırılması için enerji denetimlerinin yapılmasında ve danışmanlık hizmetlerinin sağlanmasında önemli bir rol oynayacak.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Ekim 2024 Hakimiyet Gazetesi
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler