TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI

Mahmut Alper Aytar

8 yıl önce

Teknolojik gelişmeler sayesinde hemen her şeye çok hızlı bir şekilde erişebiliyoruz. Şöyle bir etrafımıza baktığımızda cep telefonları, bilgisayarlar ve internetin yaşamımızda ki vazgeçilmez yeri ve önemi bir kez daha açıkça görünmüş oluyor. Tabi bunların olumsuz etkilerini de dolaylı yollardan yaşamaktayız. Teknolojinin sorunlu kullanımının eğitim hayatımızı, meslek hayatımızı ve özel hayatımızı nasıl olumsuz yönde etkilediğini görmezden geliyoruz.

Bizler için çok büyük önem taşıyan teknoloji çocuklarımız içinde aynı önemi taşımaktadır. Biz yetişkinlerin ev içerisinde ki tavır ve davranışları çocuklarımız tarafından adeta kayıt altına alınır. Çocukların anne ve baba tavırlarını harfiyen uyguladığı, sürekli olarak gözlem yaptığı ve ebeveynlerine benzemeye çalıştıkları bilinmektedir. Annenin TV karşısında, babanın ise sürekli bilgisayar başında olduğu bir ailede çocukların kitap okuması tabiî ki beklenemez.

Televizyon ve bilgisayarın artık ev içerisinde en ulaşılabilir teknolojik araçlar olması teknoloji bağımlılığını erken yaşlarda başlayan bir sorun haline getirmiştir. Teknolojinin doğru kullanılmadığı bir ortamda çocuklarımız fiziksel, duygusal ve psikolojik olarak olumsuz etkilenmektedir. Hayat şartlarımızın oldukça hızlı değişmesi, çalışan anne sayısının artması ve çocukluk dönemimizde ki oyunlarımızın artık sosyal ortama taşınması bu tehlikeyi gün geçtikçe daha büyük bir sorun haline getiriyor. Teknoloji bağımlılığının olumsuz etkilerinden bahsetmek gerekirse bunları sosyal ve fiziksel etkiler olarak iki aşamada sıralayabiliriz.

Sosyal etkileri

Akademik başarıda düşüş, Kişisel, aile ve okul sorunları, Zamanı idare etmede başarısızlık, Yemek yememe, Sosyal aktivitelerde azalma.

Fiziksel etkileri ise

Görme sorunları, İskelet bozuklukları, Radyasyon alımı, Obezite riski, Uyku kalitesinde bozulmalar ve uykuya dalış sorunlarıdır.

Çocuğum teknoloji bağımlısı mı ?

Birkaç dakika diye bilgisayarın başına geçen çocuğunuz bilgisayar karşısında saatler harcıyorsa, geçirdiği süre sorulduğunda yalan söylüyorsa, sizlerle bu konuda iletişimden kaçıyorsa, bilgisayar başına geçmek için yemek öğünlerinden, derslerinden ya da randevularından ödün veriyorsa bir an önce bu soruna müdahale etmeniz, ilerlemesini engellemeniz ve bu davranışların sönmesini sağlamalısınız.

Ne yapmalıyız ?

Çocuklarımızın bizleri örnek aldığını ve sürekli olarak gözlem yaptıklarını unutmamalıyız. Çocuklarımıza doğru rol model olarak bu gibi sorunların önüne geçebiliriz. Cep telefonu, tablet ve bilgisayar gibi aletleri çocuklarımızı teselli etmek veya susturmak için asla kullanmamalıyız. Teknolojik aletler ile uzun süre zaman geçirmesini engellemeli ve onların sosyalleşmesine zemin hazırlamalıyız. Çocuklarımızın ilgilerini ve yeteneklerini göz önünde bulundurarak spor ve sanat etkinliklerine yönlendirmeliyiz.

YAZARIN DİĞER YAZILARI