ÖZ(ÜNE) GÜVEN

Mahmut Alper Aytar

8 yıl önce

Son zamanlarda sıklıkla karşılaştığımız bir kavram olan özgüvenin ne olduğunu bugün siz saygı değer okurlarımla paylaşmak istiyorum.

Özgüven kişinin kendisi hakkında ki düşünceleri ve duygularının, davranışa dönüşmüş halidir. Günümüzde ve hayatımızın her alanında, bizlerden beklenen en önemli özellikler arasında yer almaktadır.

Özgüven güç kaynağımız olup daha fazla çaba göstermemizi sağlar. Başarılı olup bununla gurur duymayı sağlar. Kendimizi bazı durumlarda, insanlarla olduğumuzda güvenli hissederken bazı durumlarda, özgüvenimizi yitiririz. Kendimize olan güven duygusu değişebilir. Fakat insanlar her alanda kendine güvenmeyi, açıkça kendini ifade edebilmeyi, yaptıklarından dolayı beğenilmeyi ve takdir edilmeyi, her ortamda rahat davranabilmeyi, becerilerini en iyi şekilde sergilemeyi ve başarılı olabilmeyi isterler. Genellikle İş hayatımızda, günlük yaşantımızda ya da okulda bir topluluk önünde konuşma yapacağımız zaman özgüven problemi ortaya çıkar. Çünkü özgüveni eksik olan bireyler karşılaştığı zorluklar karşısında baş etme becerileri düşüktür.” Başaramam, ben bu işin içinden nasıl çıkarım, herkes bana bakıyor rezil olacağım” düşünceleri kişiyi olumsuzluğa sürüklediğinden çaresiz kalırlar.

Peki bu özgüven eksikliği nasıl oluşur?

Bize her şeyi öğreten annelerimiz aslında özgüvenin oluşumunda da etkilidir. Annenin bebeğiyle kurduğu ilk iletişim, bebeğin kendine olan özgüven duygusu geliştirmesine yol açmaktadır. Çocuk gelişiminin ilk halkasını özgüven oluşturur. Bu halkanın kalitesi, diğer halkaların da sağlamlılığını sağlar. Eğer ilk halka zayıf ise, kırılmaya başlar ve karşımıza anne-baba bağımlılığı, yetersizlik, suçluluk duyguları ve kendiyle barışık olmama gibi özelliklerin gözlemlendiği özgüven eksikliği çıkar. Çocukluk döneminde ise yaşına uygun verilen sorumluluklar ile ona çocuklara 'Yapamıyorum, başaramıyorum' değil, 'Yapabiliyorum, başarabiliyorum' duygusunu vermeliyiz. Ondan alınacak ufak fikirler küçük şeyler gibi gözükse de aslında onun kendine güven duygusu geliştirmesini sağlamaktadır.

Özgüven eksikliği nasıl anlaşılır?

*Kişi kendi başına bir karar alamıyorsa,

* Hata yapmaktan korktuğu için hiçbir şey yapmamayı tercih ediyorsa,

*İçe kapanık, sessiz ve iletişimden kaçıyorsa,

*Endişeli yapısı ve yoğun endişelerinden ötürü korku sorunları varsa,

*Başkalarını memnun etmek için çabalıyorsa,

*Mükemmeliyetçi olma takıntısı varsa,

*Kişi hakkını koruyamıyor ve kendini savunamıyorsa bu kişide özgüven eksikliğinin belirtileri olduğunu gösterir.

Özgüven eksikliğini yenmek için neler yapabiliriz?

*Kendinizi tanıyın, yapabildiklerinizi ve yapamadıklarınızı fark edin,

*Kendini sevin,

* Daima kendiniz hakkında pozitif düşünün,

*Duygularını kontrol etmeyi öğrenin,

*Farklı yaş gruplarındaki insanların bulunduğu ortamlara girin,

*Sorumluluklar alın,

*Kişisel değerlendirme yapın,

*Hayır demeyi öğrenin,

 *Bir şey başarınca üstünü örtmeyip, kendinizle gurur duyun ve kendinizi ödüllendirin,

*Deneyimlerinizden ders çıkarın, aynı hatayı tekrar edip özgüveninizi zedelemeyin,

 *Başarısızlığı ve değişimi hoş karşılayın,

*Gerektiğinde uzmandan yardım alın.

YAZARIN DİĞER YAZILARI