MESLEK SEÇİMİ

Mahmut Alper Aytar

8 yıl önce

Meslek seçimi insanın hayatında vereceği en önemli kararlardan biridir. Günümüzün büyük bir kısmını mesaide geçiriyoruz. Meslek seçimi, sadece gelecekte nasıl bir işte çalışacağınızı değil, yaşam biçiminizi belirleyecek bir karardır.

Peki, doğru mesleği nasıl seçeceğiz? 

Birey öncelikle "ben neleri yapabilirim", "hangi derslerde daha başarılıyım" sorularının cevabını kendisine vermesi gerekir. Yetenek, meslekteki başarıyı ve doyumu etkileyen etkenlerden biridir. Seçilecek mesleğin gerektirdiği yeteneğe sahip olmayan bireyin, işinde başarılı olması pek de mümkün değildir. İlgi duyduğumuz alanlar genellikle yetenekli olduğumuz alanlardır. Bazen de ilgi duyduğumuz alanda yeteneğimiz olmayabilir. Örneğin; müziğe, resme, edebiyata birçoğumuzun ilgisi vardır. Ancak bu alanları meslek olarak seçecek yetenek düzeyine sahip değilsek bu ilgimizi sadece hobi düzeyinde etkinliklerle tatmin etmeliyiz. Hoşlanarak yapacağımız bir işe yönelmek hem başarımızı hem de mesleki doyumumuzu olumlu etkileyeceğinden mutlu bir yaşam sürmemize katkı sağlayacaktır.

Meslek seçerken, kişilik özelliklerimizin seçeceğimiz mesleğe uygunluğu da oldukça önemlidir. Örneğin çekingen, içe dönük, ikna gücü düşük biri için pazarlama, politika, hukuk gibi alanlar çok uygun olmayacaktır. Muhasebecilik, bankacılık, büro memurluğu gibi meslekleri seçmeyi düşünenlerin düzenli, dikkatli, kurallara bağlı, sorumluluk sahibi olmaları gerekmektedir. Belirli fiziksel özellikler ve sağlık koşulları gerektiren askeri okulları, denizcilik ve havacılıkla ilgili bölümleri seçerken bu koşullara sahip olup olmadığımıza dikkat etmeliyiz.

Seçmeyi düşündüğümüz mesleklerin bize uygun olup olmadığına karar verebilmemiz için meslekler hakkında şu soruları yanıtlamanız gerekmektedir:

Mesleği yürütürken içinde bulunacağımız çalışma ortamı nasıl? Eğitim süresi ve bu eğitimin maliyeti ne kadar? İş bulma olanakları, ülkemizde mesleğin geleceği ne durumdadır? Mesleğin gerektirdiği fiziksel ve psikolojik özellikler nelerdir? Meslekte ilerleme ve kariyer olanakları nelerdir?

Sıkça yapılan hatalar ise:

Anne babanın istediği mesleği seçmek, Akran grubunun etkisinde kalmak, Yetenekleri ve kişilik özellikleri göz ardı edilerek meslek seçmek, Popüler mesleklere yönelmek, Toplumsal önyargıların etkisinde kalmak, Alınan puana göre tercih yapmak, Bölüm değil okul ya da şehre göre karar vermek.
YAZARIN DİĞER YAZILARI