USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

KAPANMA MI KAPANMACIK MI?

18-05-2021

18 gündür tam kapanma değilde sanki kapanmacık gibi bir süreç yaşadık. Dışarı çıkmayan yok gibiydi, Bu durum koronoyla mücadeleye duyulan güvenin hayli azalmasına neden olmuştur.Keşke ismi tam kapanma değil de kontrollü kapanma, yarı kapanma, kısmi kapanma olsaydı. Bu kapanma sürecinde ulusal bir sınavda yaptık 300 binden fazla lisans öğrencisinin girdiği ALES ( Akademik Lisans Üstü Geçiş Sınavı) bu zamanda yapıldı.Peki bu sınav ertelenemez miydi? Tabiki ertelenebilirdi. Acaba bu sınava giren öğrencilerden kaç tanesi virüse yakalandı,virüsü başkalarına taşıdı,kaç kişinin hastalanmasına hatta vefatına neden oldu,Allah bilir.

ÖSYM’nin yapacağı TYY-AYT-KPSS gibi sınavların tarihinde şimdilik bir değişiklik gözükmüyor. Geçen yıl ki süreci hatırlıyorum da YKS ertelenmişti sonra tekrar öne çekilmişti. En azından bu yıl geçen seneki belirsizlik yaşanmıyor. Geçen yıl pandemi nedeniyle TYT sınavında öğrencilere 30 dakika ek süre verilmişti. Aynı pandemi koşullarının bu yıl da devam ediyor olması, aynı toleransın bu yıl sınava girecek adaylar içinde gösterilmesinin fırsat eşitliğinin sağlanması açısından yerinde bir karar olacağı düşüncesindeyim. Gel gör ki Milli Eğitim Bakanlığı ya da YÖK bu konuda henüz bir açıklama yapmadı. Görünen o ki bu yıl öğrencilere ek süre verilmeyecek. Tam kapanma döneminde öğretmenler yine aşılanmadı. Turistin gördüğü herkesin aşılanacağı açıklaması yapılmışken, geleceğimizin teminatı çocuklarımızın öğretmenleri neden öncelik grubunda değil anlamak mümkün değil.  Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk 425 bin öğretmenin aşı için randevu sistemine dahil edildiğini duyurdu twetter hesabından. Bakan Selçuk okul öncesi, ilkokul öğretmenleri, psikolojik danışmanlar ve okul yöneticilerinin aşılanmaya dahil edileceğini söyledi. Bu çok olumlu bir gelişme. Sayın bakan iyi güzel yapıyorsunuz da 8. ve 12. Sınıfların dersine giren öğretmenler ne olacak, onlar ne zaman aşı olacak? Asıl öğrenci ile birebir iletişim halinde olan bu sınıflarda derse giren öğretmenler değil mi? Kurs merkezleri bu hafta tekrar açılacak buradaki öğretmenler ne olacak? Pazar günü MEB; 8 ve 12. Sınıflar hariç diğer kademelerde eğitimin 1 Haziran’a kadar uzaktan olacağını söyledi. Gerçi 1 Haziran’da açılacağı da meçhul! Liselerde sınavların yapılma ısrarı da anlaşılır değildi. Nitekim Bakan Bey yaptığı açıklamada 2.dönem tek sınav olacağını ve sınava isteyen öğrencilerin katılacağını, ilk dönem notlarının geçerli olduğunu söyledi. Bu açıklamadan sınavların yapılmayacağını anlamayan yoktur herhalde. Sayın bakanın söylemleri ve sahadaki icraatları maalesef uyuşmuyor, Tarih vermeyin sayın Bakanım yüz yüze sınavlar yapılacak erteleme yok dediniz ertelendi,2023 eğitim vizyonu dediniz 2019 da kademeli olarak hayata geçecekti bu sistem ses yok, Okullarımız 2 Temmuz’a kadar açık diyorsunuz büyük ihtimal o da olmayacak.

Sonuç olarak pandemi sürecinde eğitim camiasında sürecin iyi yönetilmediği düşüncesindeyim. Söylemlerle eylemlerin uyuşmadığı gün gibi aşikar.Uzun bir kapanma daha doğrusu kısmi kapanma ardından bu hafta yeni bir dönem başlıyor. Aslında birçok işletme için henüz açılma kararı çıkmasa da sokağa çıkma yasağı en azından hafta içi 21.00’ kadar kalktı. Peki bundan sonra her şey dünden farklı mı olacak, yoksa kaldığımız yerden devam mı edeceğiz? Vaka sayıları düşerek hedeflenen sayının altına mı inecek, yoksa yine yükselişe mi geçecek? Bu soruların cevabını bulmak için bekleyip görmemiz gerekecek. Ama bu millet aç kapa, aç kapa uygulamalarından baya sıkıldı. Umarım her şey dünden daha güzel olur, kendi aşımızı üretiriz, 7’den 70’ e herkes aşılanır öğrenciler okullarına, esnaflar işyerlerine, işsiz kalanlar ilerine kavuşur.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?