USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

GAZİANTEP’İ BEKLEYEN TEHLİKE!

24-05-2021

Sonbahar,kış ve en sonunda ilk baharında sonuna geliyorken beklenilen yağmurlar ne yazık ki bir türlü yağmadı.Mevsim normallerinin üzerinde seyreden aşırı sıcaklar,beraberinde de çiftçiyi de bizleri de bekleyen kuraklık tehlikesinin alarmını vermeye başladı.

Bu sene havalar beklenenden erken ısınmaya başladı.Ani ısınma yüzünden zor durumda kalan çiftçi ürünlerini sıcaktan koruyabilmek için bahar yağmurlarını beklemeye başladılar.Ama ne yazık ki beklenen yağışlar bir türlü gelmeyince kuraklık alarmı verilmeye başlandı.

İlk olarak aniden ısınan havaların etkisiyle fıstık ağaçları vaktinden önce açıp,sonrasında da yağış olmayınca kuruma tehlikesi baş göstermeye başladı.Bölgemizin tarımda  önemli geçim kaynaklarının başında olan Antep fıstığı mazotun da pahalı olmasıyla sulama yapamayan çiftçilerin korkulu rüyası haline geldi.

Kısıtlı olan kaynaklarımızın yağışlarında olmaması sebebiyle bu yaz bizlerin sıkıntılı günlerin habercisi olmaya başladı bile.Belki şuan için sıkıntılı durum olmasa da beklenen yağışların yağmaması,aşırı yüksek giden sıcaklar  ve bizi bekleyen uzun,sıcak yaz günleri vatandaş olarak tedbirler almamızı gerekmektedir.

Aşırı sulama gerektiren çevre düzenlemeleri, teknik olarak  değil de manuel yolla yapılan sulamalar,boşa atkılan musluklar kaynaklarımızın kullanımı açısından halen yeterince bilinçlenmediğimizi göstermekte.Eğitime de ilk önce kendimizden ve çocuklarımızdan başlayarak suyun ne kadar önemli olduğunu ve israf etmeden tüketmenin ne kadar değerli olduğunu anlatmamız gerekmektedir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?