USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Güncel

“STOKÇULAR HESAP VERECEK”

31'inci Ahilik Haftası düzenlenen törenle kutlandı, ahilik geleneği Gaziantep’te geçmişten geleceğe yaşatılacak

“STOKÇULAR HESAP VERECEK”
18-09-2018 09:06
Gaziantep

Ahilik Haftası'nın 31'inci kutlama etkinlikleri çerçevesinde Almacı Pazarı'nda tören düzenlendi. Düzenlenen törende konuşan GESOB Başkanı Ömer Küsbeoğlu, “Şartlar ne olursa olsun kimse Türkiye’yi ezemeyecektir. Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi buradan tüm stokçulara sesleniyorum. Hesap verecektir o stokçular” dedi.

COŞKULU KUTLAMALARA KATILIM YÜKSEK OLDU

Kutlamalara; Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ömer Küsbeoğlu, esnaf ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, dua edilen törende ahi geleneği anlatıldı ve Şet Kuşanma töreni yapıldı. Törende konuşan GESOB Başkanı Ömer Küsbeoğlu, yaşanan dış ekonomik saldırılar karşısında yaşanan olumsuzlukları fırsata çeviren stokçulara seslendi. Küsbeoğlu, “Şartlar ne olursa olsun kimse Türkiye’yi ezemeyecektir. Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi buradan tüm stokçulara sesleniyorum. Hesap verecektir o stokçular. Fırsatçılık yapmamak gerekiyor. Ahilik kültürü neydi Gaziantep’te? Bir zamanlar Hacı Gümbürdek vardı süt satardı bu mahallede. Sütü satılmazdı bitmezdi. Esnaf sırf o esnafın sütü eskimesin bitsin diye her gün tüm esnaf yarımşar kilo süt alırdı hem o esnaf ürününü satardı hem de vatandaşın evine süt giderdi. Dayanışma vardı” diye konuştu.

“BİZİM ECDATLARIYIZ ÖZEL İNSANLARDI”

Törende konuşan Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya ise şu ifadelere yer verdi;

“Bundan 813 yıl önce Ahilik müessesini, sistemini, öğretisini kuran Ahi Evran Hazretlerinin mekanı cennet olsun. Onun yolunda giden, onun eğitim sürecinde hamken pişen ve şuanda toprağın altında bulunan esnaf ve tacirlerimizin mekanları cennet olsun. Çok kadim bir şehir ama kadim şehrin kalbi Almacı Pazarı’ndayız. Bizim şehrimize yüzyıllardır hizmet veren, yaşamı kolaylaştıran, güzelleştiren, esnaf ve tacirlerimiz yani hizmet sektörümüzün kalbi bu pazarda atıyor. Ahi Evran, “Adımız Müslümandır” dedi. Biz uzun yıllar Orta Aya’dan göç ede ede, ecdadımız öyle bir vatan buldu ki 3 tarafı denizlerle çevrili, limanlarımız tüm dünyadaki kıtalara ticareti ulaştıran bir zenginliğe sahip. Anadolu, bize sonsuza kadar vatan oldu. Böyle bir vatanda 813 yıl önce referansı İslam olan tacir ve esnafın nasıl olması gerektiğini Ahi Evran Hazretleri gösterdi. Önce nefislerinde yaşadılar, etraflarına gösterdiler. Esnaf ve tacir olmanın bir meslek teşekkülü aynı zamanda onun kazanılmasında hizmet içi eğitimin nasıl olacağını da gösterdiler. Önce yamak, sonra çırak, sonra kalfa, sonra usta. Usta olduktan sonra da artık gönül ehli olmak gerek. Yaratılış gayesini vücut ikliminde tamamlamış olmak gerek. Bütün bunları sağlayabilmek için; helal lokma, doğru dil, doğru davranış ve bunlarda istikrar şarttır. İşte Ahi Evranlık ve onun öğretisi tam anlamıyla budur. Bizim ecdatlarıyız özel insanlardı. İslamiyet’i ticaret ile yaydılar.

Ölçü, tartı, davranış, dil konusunda esnafın kapısı, eli, gönlü açık olmalı. Ahi Evran, esnaf karakterli istikrarlı olacak anlayışını getirdi. Ama ne oldu, erozyona uğradık. Gelin başımızı öne eğelim, biraz kendimizi muhasebe edelim. Artık komşumuzun siftah etmesi anlayışından koptuk. Halen var olanların Allah sayılarını artırsın. Devamlı surette daha çok kazanma hırsı belki üzerinden kalkamayacağımızın borçların altına itti. Sonra da o borçları ödeyemeyeceğimiz zaman bazı davranış sapmalarına uğradık. Birbirimizi incitmeye başladık. O niye benden daha çok kazanıyor dedik. Eğer bu yüzyılda halen başımız dik bu vatanın üzerinde onurla, asil bir şekilde, bayrağımızın altında, dimdik imanla duruyorsak hep ecdadımızın dünyaya örnek olan davranışları ve toprağın altında yüz akı ile yatması yüzü suyu hürmetinedir.”

“BUGÜN MEDENİYETİMİZİN, TARİHİMİZİN, KÜLTÜRÜMÜZÜN HATIRLANMA GÜNÜ”

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise şu ifadelere yer verdi;

“Hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir, akıl ve ahlak ile bizi geçen bizdendir. Ahi deyince eli açık olacak, sofrası açık olacak diyoruz. Eğer bunlar yapılırsa bugün yaşadığımız sorunlar kalkacak. Bu savaşlar, gözyaşları, göçler, kalbimizdeki fitne fesat, dedikoduyu ayaklarımızın altına almanın yolu ahiliğin felsefesini yaşatmak. İşte o yüzden bugün herhangi bir gün değil. Bugün medeniyetimizin, tarihimizin, kültürümüzün hatırlanma günü. Eğer bunu hatırlamazsak, yok sayarsak kuru dal gibi savruluruz. Biz büyük milletiz, savrulamayız. Gideceğimiz yer belli, biz Alparslan’ın Anadolu’ya açıldığı, Fatih Sultan Mehmet Han’ın İstanbul’u fethettiği, Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının küllerinden doğan bir cumhuriyetin evlatlarıyız. Çok köklü bir geçmişimiz var. Beslendiğimiz nokta da burası, bunu yaşamak ve yaşatmak durumundayız. Büyükşehir Belediyesi olarak bu konuda çok hassasız. Cumhurbaşkanımızın talimatıyla yola çıkarken söylediğimiz neyse yönetimimizin bir parçası yapıyoruz. Önce insan diyoruz. İnsanlar bu değerlerle yaşayacak. Dünyanın en güzel yollarını da yapsak, şehir insanın insan şehrin aynasıdır. Artık ideolojik belediyecilik bitti, sosyal belediyecilik Cumhurbaşkanımızla birlikte yükselen bir değerdir. Kültürel belediyecilik, kimlikli şehirler bizim en büyük çalışmamız. Harabe diye bakmadık, tarihe gözümüz gibi bakıyoruz. Restore edilmeyen han kalmayacak dedik. Ahilik Kırşehir’in başkanı olarak görülüyor. Ben bu konuda Gaziantep’i Kırşehir’den daha üstün görüyorum.  500 bin mülteciyle, dibimizde savaşla, bu kadar zor dönemde, mazeret üretmek için her şey varken, ahiliği bu kadar içine koymuş, üreten esnaflarımız, yalnızca ticaret yapmıyor, mahalleye sahip çıkıyorsunuz, adaleti, komşuluğu tesis ediyorsunuz. Biz vatanımıza, milletimize, ezanımıza dair hiçbir engel tanımıyoruz. Karanlık geceyi düzenleyenlere, bugün ekonomi olarak bizi küçültmeye çalışanlara en büyük ilaç ahilik kültürüdür, esnaftır.”

Gaziantep İl Ticaret Müdürü Bilal Yazısı ise konuşmasında, “13. yüzyılda Anadolu’da temelleri atılan ve toplumsal değerleri esas alan ahilik sadece bir iktisadi miras değil aynı zamanda sosyal bir mirasımızdır. 17-23 Eylül tarihlerinde 31. Kez kutlayacağımız ahilik haftasını başta esnaf ve ahilerimizin gününü kutluyorum” diye konuştu.

Yoğun ilgi gösterilen kutlamalarda yılın çırağı seçilen oto tamirci çırağı İhsan Şişman, yılın kalfası seçilen kuyumcu kalfası Ender Doğan ve yılın ahisi seçilen marangoz ustası Hilmi Büyüknacar'a Vali Yerlikaya tarafından plaket verildi. Protokoldekilerin kaftan giydiği törende renkli görüntüler oluşurken, vatandaşlara ahi pilavı ve helvası ikram edildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler