USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Güncel

İŞKUR’UN İSTİHDAM OLANAKLARI GTO’DA KONUŞULDU

GTO BASIN BÜLTENİ-İŞKUR'UN İSTİHDAM OLANAKLARI GTO'DA KONUŞULDU

İŞKUR’UN İSTİHDAM OLANAKLARI GTO’DA KONUŞULDU
13-04-2023 15:08

Gaziantep Ticaret Odası ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) iş birliğinde “Aktif İş Gücü Hizmetleri ve İşbaşı Eğitim Programı” ile “Üretim Sürecine Katılım Programı (ÜSKAP)" hakkında bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

GTO’da düzenlenen toplantıda, nitelikli iş gücü ile işletme sahiplerini buluşturmayı hedefleyen Aktif İş Gücü Hizmetleri Programı ve imalat sektöründe faaliyet gösteren, ihracat odaklı işletmelerin istihdam ihtiyacını karşılayacak ÜSKAP programı tüm detaylarıyla ele alındı.

Toplantıda konuşan GTO Başkan Yardımcısı Taner Özdurak, “İstihdam eden ve istihdam edilen, başka bir ifade ile emek ve sermaye… Bu ikisi üretimin temel faktörleri… Biri eksik olursa üretim olmaz, ekonomik büyüme olmaz kalkınma olmaz.” dedi.

İş gücünün niteliği, maliyetinden daha büyük bir sorun teşkil eder

İşsizlik rakamlarının kilit bir ekonomik gösterge olduğunu ve ne yazık ki ülkemizdeki işsizlik rakamlarının arzu edilen düzeyde olmadığını vurgulayan Özdurak, bir işverenin en önemli sorunları arasında nitelikli iş gücü ve iş gücü maliyetlerinin yer aldığını belirterek, “Bu sorun, iş gücü arzı ile talebinin buluşamamasındaki en büyük etkendir. Üretim sürecinde çoğu zaman iş gücünün niteliği, maliyetinden daha büyük bir sorun teşkil eder. İşveren her türlü maliyete katlanmaya razı olur ancak bunun karşılığını verebilecek nitelikte çalışan bulamayabilir. Dolayısıyla, bugün konuşacağımız programların başta nitelikli iş gücü ihtiyacı olmak üzere iş gücü piyasasındaki sorunların çözümüne önemli katkı sunduğunu düşünüyorum. Programların, kayıt dışı istihdamın önlenmesi, nitelikli iş gücü ihtiyacının karşılanması, işsizliğin azaltılması ve işçi maliyetlerinin azaltılması gibi çok yönlü faydaları var. Öte yandan, geleceğin mesleklerine yönelik işbaşı eğitim programları da katma değer üretimi, nitelikli ihracat ve uluslararası rekabet açısından çok önemli.” ifadelerini kullandı.

Yaşadığımız felaket iş gücü piyasasında bozulmalara neden oldu

Bölgemizde yaşanan deprem felaketinin iş gücü piyasasındaki nitelikli eleman sorununu daha da büyüttüğünü kaydeden Özdurak, “Bütün toplumu derinden yaralayan bu felaket ne yazık ki işgücü piyasasında bozulmalara neden oldu. Kimi işletmeler yok oldu, işletme sahipleri, çalışanlar vefat etti. Kalanlar göç etmeye başladı. Göçenler arasında tecrübeli, nitelikli, yetişmiş elamanlar da var. Bu durum şehirlerin demografik yapısı kadar üretim yapısı açısından da gelecek kaygısı yaratıyor.” Dedi

ÜSKAP’ta çalışan sayısı kriteri 15 olmalı

Gaziantep’in pilot il olduğu Üretim Sürecine Katılım Programına (ÜSKAP) da değinen Özdurak programdan daha fazla işletmenin yararlanabilmesi için 50 olan çalışan sayısı şartının aşağı çekilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:

“ÜSKAP ile ilgili bir noktaya dikkat çekmek istiyorum. Programdan yararlanmak isteyen işverenlerde aranan şartlardan birinin 50’den fazla çalışanı olması kriteri var. Ancak Gaziantep’in pilot il olarak seçildiği programın daha etkin, daha faydalı olabilmesi için bu sayının aşağıya çekilmesi gerek. Çalışan sayısı alt limiti 15 olmalı. İmalat sektöründe faaliyet gösteren firmaların çoğunda çalışan sayısı 50’nin altında. Bölgemizde yaşanan felaketin ardından imalat sektörünün içinde bulunduğu durum göz önünde bulundurularak, daha fazla işletmenin programdan faydalanabilmesi, iş gücünün bölgeden göçünün önlenebilmesi için çalışan sayısı aşağıya çekilmeli.”

Hedefimiz işveren ile iş gücünü buluşturmak

İŞKUR Şube Müdürü Mehmet Özcan ise bugüne kadar pek çok programda Gaziantep Ticaret Odası ile iş birliği yaptıklarını söyleyerek, “Bir kamu kurumu olarak İŞKUR’un en önemli hedefi iş gücünü işveren ile buluşturmak. Hayata geçirdiğimiz Aktif İş Gücü Hizmetleri ve İşbaşı Eğitim Programı ile Üretim Sürecine Katılım Programıyla da bunu desteklemeyi amaçlıyoruz. Burada oluş sebebimiz, bu programların tüm başvuru süreçlerini, kapsamlarını ve detaylarını konuşmak… Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

İŞKUR İl Müdür V. Özlem Demirel’in de katıldığı toplantıda açılış konuşmalarının ardından İŞKUR İstihdam Uzmanları Abdullah Tamer Yılmaz ve Sinan Aksoy programların detayları ve başvuru süreçleri hakkında bilgi verdi, sunumların ardından ise soru-cevap bölümü gerçekleştirildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
Süperbaba Okulları Gaziantep’te Açıldı!
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler