USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Aynı Şeyleri Konuşuyoruz

Gaziantep Ticaret Odası ve Gaziantep Sanayi Odası'nın da destek verdiği çalıştaya Türkiye'nin farklı illeri ve KKTC'den gelen İMO Başkan ve yöneticileri, yerel yöneticiler, Oda ve STK başkanları, akademisyenler, inşaat mühendisleri ve sektör temsilcileri katılıyor.

 Aynı Şeyleri Konuşuyoruz
02-12-2023 22:21

Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi'ndeki çalıştayın açılışında konuşan İMO Gaziantep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez, Türkiye'nin bir deprem ülkesi olmasına rağmen kentlerin deprem riski dikkate alınarak planlanmadığını ve yapıların deprem güvenliğine sahip olmadığını söyledi. Başkan Güçyetmez, rant odaklı imar düzenlemelerinin ve imar aflarının artık son bulması gerektiğini belirterek, "Sağlıklı yapılaşma, nitelikli bilimsel/teknik kurallar, nitelikli eğitim, nitelikli mesleki hizmetler, nitelikli müteahhitlik ve nitelikli kamusal denetim ile mümkündür" dedi. 

DEPREMİ DEĞİL AFETLERİ ÖNLEYEBİLİRİZ

Başkan Güçyetmez, şöyle devam etti: "Sorunlar da çözüm önerileri de bellidir.  Hiç kimse bir mucizeden söz etmemektedir. Kentleşme ve imar politikaları rant yaratma hedefinden uzaklaştırılıp toplumsal fayda gözetilerek insan odaklı hale getirilirse, yapı üretim ve denetim sistemi zaaflarından arındırılıp işlevli kılınırsa, popülist yaklaşımlar yerine bilim, teknik ve akıl belirleyici olursa, kentlerimizin ve yapılarımızın deprem güvenliğinin sağlanması, mevcut yapı stokunun iyileştirilmesi için merkezi bütçeden kaynak aktarılırsa, merkezi yönetim-yerel yönetim-toplum işbirliği sağlanırsa, açıkçası ulusal seferberlik ilan edilirse bir doğa olayı olan depremin afete dönüşmesi engellenebilir.

Depremin afetlere dönüşmesini engellemenin yolu akıl ve bilimden geçmektedir. İnşaat Mühendislerine gereken değer verilmeli, bilimsel ve mesleki gerçeklikler artık önemsenmelidir. Bugüne kadar unutulan, görmezden gelinen, ihmal edilen, bilime rağmen kabul edilmeyen tüm konular ivedilikle hatırlanmalı, artık ele alınmalı, hukuki eksiklikler giderilmeli,yapı üretim sürecinin tüm aşamalarının uygun şekilde işlemesini sağlayacak kanunlar ve yönetmelikler bir an evvel çıkarılmalı,var olanların eksiklikleri tespit edilmeli ve de acilen yenilenmelidir. Depreme hazırlık çalışmalarına ilgili tüm kurum ve kuruluşlar katkı sunmalı. Ortak akılla hareket edilmelidir."

İMO Şube Başkanı Güçyetmez, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: "Depremi değil ama afeti önlemek mümkündür. Bunun için, yetkin mühendislik yasası çıkarılmalıdır. Mevcut yapı stoku iyileştirilmeli ve güçlendirilmelidir. Her şantiyeye tam zamanlı bir şantiye şefi görevlendirilmelidir. İmar aflarına son verilmelidir. Halkımızın bu trajedinin üstesinden geleceğine inanıyor, yeniden yapılanma ve toparlanma çabalarında onların her zaman yanlarında olduğumuzu bir kez daha belirtmek istiyoruz.”

AKGÜN: ARTIK HATALARDAN DERS ÇIKARMALIYIZ

İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Ali Akgün ise, 17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen Marmara Depremini yaşayan bir ilden geldiğini belirterek, her deprem sonrası aynı şeylerin tekrar edilmesinden vazgeçilerek artık tedbir alınmasını istedi. Başkan Akgün, "Marmara depreminin üzerinden yirmi yılı aşkın zaman geçti ama aynı şeyleri konuşuyoruz.  Artık konuşma değil, hatalardan ders çıkarma, hataları tekrarlamama zamanıdır. Biz Kocaeli İMO olarak, Büyükşehir Belediyesi ile birlikte mevcut bina envanterini çıkarmak için örnek bir proje başlattık. 120 inşaat mühendisi ile şehirdeki binaları tek tek tarayarak envanter çıkarıyoruz. Ardından büyük bir kentsel dönüşüm planlıyoruz" diye konuştu. 

YAĞCIOĞLU: TAKDİRE ŞAYAN BİR ORGANİZASYON 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti İMO Başkanı Gürkan Yağcıoğlu, da konuşmasına İMO Gaziantep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez ve yönetim kurulu üyelerini kutlayarak başladı. Başkan Yağcıoğlu, "Burkay Başkan büyük bir iş çıkarmış. Takdire şayan bir organizasyon olmuş. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Depremlerden sonra hep konuşuyoruz. Ancak artık konuşmanın yeri değil. Artık eyleme geçme zamanı. Mesela her deprem sonrası imar affını konuşuyoruz. Bana göre her şeyin affı olabilir ama imar affı asla olmamalıdır" dedi. Tutuklu inşaat mühendislerinin durumuna da dikkat çeken Yağcıoğlu, "Sık sık imar afları çıksın, yapı denetim sistemi tam olarak işlemesin, ranta dayalı politikalarla hareket edin, adalet sistemi tam olarak çalışmasın, sonra da meslektaşlarımızı tutuklayın.  Bu adil bir yaklaşım olmaz" şeklinde konuştu. 

YILDIRIM: ÇALIŞTAY BİZE VİZYON KAZANDIRACAK 

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım da, şehirdeki kurumlar arasında ortak akıl ve işbirliğinin geliştirilmesinin büyük önem taşıdığına vurgu yaparken, böylesine önemli bir çalıştaya destek olmaktan dolayı gurur duyduklarını söyledi. Yıldırım, şöyle devam etti: "İMO yönetim kurulunu tebrik ediyorum. Çalıştay, depreme hazırlık konusunda bize vizyon katacak, yol gösterecektir. Deprem tüm hayatımızı olduğu gibi ticari hayatı da kesintiye uğrattı. Artık bu tür doğal felaketleri yaşamamak için yapmamız gereken bir tek şey var. O da; 100. yılını kutladığımız Cumhuriyetimizin kurucucu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, 'En hakiki mürşit ilimdir" sözlerinde de dile getirdiği gibi bilim ve fenden ayrılmamaktadır. Tek kılavuzumuz pozitif bilimler olmalıdır."

ÜNVERDİ: BİNAYI YAPAN DA YAPTIRAN DA HEPİMİZ SUÇLUYUZ

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi ise çalıştayın açılışında yaptığı konuşmasına, "Depremden sonra suçlu arıyoruz. Aslında hepimiz suçluyuz. Çünkü binayı yapan, yaptıran, yapı denetimi tam olarak çalıştırmayan herkes suçludur"  diye konuştu. İnşaat mühendisliğine gereken önemin verilmesini isteyen GSO Başkanı Adnan Ünverdi, "İnşaat, en önemli sektörlerden birisidir. Çünkü hayatımız, yaşadığımız binaların güvenli ve sağlıklı olmasına bağlı. Bunun için de inşaat mühendisliğine en üst düzeyde önem vermek zorundayız. Bilimin gösterdiği yoldan ayrılmadan, kendimiz için, çocuklarımız için, geleceğimiz için inşaat mühendisliğine gereken önemi vermeliyiz" şeklinde açıklamada bulundu. 

Gaziantep Deprem Çalıştayı, 2 Aralık Cumartesi günü yapılacak olan oturumların ardından sona erecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler