USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

Araban’nın mega projesi OSB’nin kurulması olacak…

Araban’nın mega projesi OSB’nin kurulması olacak…

18-12-2023 17:55

İlçede işsizliği sıfıra indireceğiz…

 Kentsel dönüşümle ilçenin yüzü değişecek…

 Önlemleri almasaydık ilçe sele teslim olurdu…

 “İlçeye hiçbir şey yapmadı diyen muhalefete veya algı oluşturmaya çalışanlara şunu soruyorum mesela ne yapmadım dediğimde cevap yok

 Çat ve Harmancık Barajları bölge için çok önemli

 

 

Gaziantep’in Araban Belediye Başkanı Hasan Doğru, ilçede son dört yılda yaptıklarını ve yapacaklarını içtenlikle anlattı. Belediyeciliğin mutfağından geldiği için çalışmalarında hiç zorlamadığını kaydeden Hasan Doğru, yeni dönemde yine şans verilmesi halinde mega projelerini hayata geçireceğini dile getirdi. Doğru, Araban ilçesine kurulacak OSB ile işsizliği bitireceğini hatta Adıyaman Besni ilçesinden, Pazarcık ve Yavuzeli ilçelerinden insanların Araban’da iş sahibi olacağı ifade etti. Araban ilçesi konum itibariyle elverişli tarım alanları, sınırları Adıyaman’a uzanan, Çukurova gibi, Barak ovası gibi önemli bir ilçe olduğunu kaydeden Belediye Başkanı Hasan Doğru, tüm samimiyetiyle soruları cevaplarken, yeni dönemde Araban ilçesine hizmet etmeye devam etmek istediğini söyledi.

 

 

BELEDİYECİLİĞİN MUTLAĞINDA YETİŞTİM

 

 

2004 yılında Gaziantep Araban Belediye Başkanlığını bir dönem yaptıktan sonra ara veren Hasan Doğru, 2019 yılında tekrar belediye başkanı olarak geldiği Araban ilçesinde adeta arı gibi çalıştı. İlçenin çehresini değiştiren Doğru, işin mutfağından geldiği için hiç zorlanmadı. Doğru, “2019 yılında göreve geldiğimizde belediyecilik anlamında da bir tecrübem olduğu için işin hem mutfağında yetiştim, hem idarecilik yaptım. Belediye Başkanlığı yaptım. 10 yıl bir işin mutfağında çalıştık. 10 yılda belediye Başkanlığı sürecim var. Hiç zorlanmadan biz direk işlerimize başladık. Pandemi sürecinde biz çok fazla yatırım yapamadık. Tamamen pandemiye dönük vatandaşımıza hizmetler sunduk. Yaklaşık ilçede 10.000 civarında kırsal mahallelerimizde köylerimizde dahil konut ve işyerlerinde ilaçlama yaptık. Hijyen malzeme dağıttık” dedi.

“İLÇE BELEDİYE OLARAK 450 BİN METREKARE KİLİTTAŞI YAPTIK”

“Bugüne kadar ilçe merkezi de dahil yaklaşık 450.000 metrekare kilitli parke taş döşemesi yaptım. 30 köyümüz bitti, sadece 11 köy kaldı. Onlar da inşallah seçime kadar bitireceğim. Bu rakamı şöyle kıyaslamak açısından söylüyorum, 2014 ile  2019 yıllar arasında yapılan toplam kilit taşı köylerde dahil büyükşehrinde yaptığı hizmetler de dahil 550.000 metrekare civarında kilit taşı yapılmış. Ben sadece ilçe Belediyesi olarak bugüne kadar 450.000 metrekare kilit taşı işi yaptım.”

“KONUTLARIMIZIN ÇOĞUNLUĞUNDA DOĞALGAZ VAR”

 “38.000 m doğal gaz hattı gelmiş benim dönemde, ilk defa ilçeye doğalgaz geldi. Yaklaşık 2500 civarında konutumuz var. Şu anda 2000 civarında doğal gaz abonemiz var. Tabii bu altyapı çalışmaları olduğunda ilçede ister istemez caddesi ve sokaklar bozuluyor. Biz hem bunlarla ilgili çalışma yaptık ve ilçe merkezinde hem yama çalışması hem yeni yapım olmak üzere yaklaşık 100.000 metrekare de kilitli parke taş döşeme işi yaptık.”

“ÖNLEM ALMASAYDIK İLÇE SELE TESLİM OLURDU”

 

“İlçede2 defa sel olay oldu ilçede. Sel olayını ben öncesinden de bildiğim için çünkü ilk yaptığım dönemde de ilçemizin özellikle Yeşilova mahallesi bölgesinde ciddi bir sel baskını oluşuyordu ve ben GASKİ ile yaptığım görüşmeler neticesinde yağmur suyu altyapı çalışmasını hemen başlattım ilçede.

 

Biz Timurlenk bölgesi dediğimiz bölgede ilçemize yağmur suyu ve sel baskını oluşur O bölgede onu bildiğimiz için Timurlenk bölgesinde gelen suyu Başpınar deresine aktaracak şekilde yaklaşık 1500 m 800’lük boru ile kapalı sistem yağmur suyu hattı yaptık Bu niye anlatıyorum 2 sefer sel baskını yaşadık. Eğer biz bu yağmur suyu altyapısını yapmamış olsaydık emin olunuz ilçenin tamamının sel basacaktı ve birinci katlar tamamen suyuyla dolacaktı.”

“ARABAN SARIMSAĞINI DÜNYA’YA TANITMALIYIZ”

“Araban’ın sarımsağı mesela coğrafi işareti alan bir ürünümüz. Avrupa Birliği tarafından inşallah tescillenecek ve bu bir defa ilçede üretilen bir ürünün hem tanıtımı açısından hem katma değer yaratması ve o ilçe ekonomisine katkı sunması açısından çok kıymetli buluyorum. Bir soğuk hava deposu, sarımsak işleme paketleme tesisi, bunların çalışmalar devam ediyor. İnşaat halinde bunlar. Bunları da geliştireceğiz.”

“CUMHURBAŞKANIMIZ OSB PROJESİNİ ONAYLADI”

İlçe de OSB’yi en kısa zamanda hayata geçirmeyi planladıklarını kaydeden Hasan Doğru, “Bu saydığım projelerin 4 projenin yani zaten bunları biz ilçeye kattığımız zaman başka bir şey yapmaya gerek yok. Gerisi kendinden gelecek. Bu saydığım 4 projenin dördü ile de aynı anda ilgileneceğim. Zaten OSB ve küçük sanayi onaylanmış küçük sanayi kamulaştırma çalışmaları devam ediyor. 240 dönüm 240.000 metrekare de orası sanayi bakanlığı tarafından da kamulaştırması yapılacak şu anda Kıymet takdiri yapılıyor. OSB ile ilgili yer tarım bakanlığıyla sanayi bakanlığı arasında görüşmeler bitti. Bunun sadece planlaması OSB yönetimi teşekkür edecek imar plan çalışmaları yapılacak talepler alınacak. Hem küçük sanayi sitesi hem Organize Sanayi Bölgesi ikisi de cumhurbaşkanının tensipleriyle onaylandı. Bir de altıncı bölge yatırım teşvik kapsamına alındı. Nurdağı İslahiye ve Araban şuan bu üç ilçe açısından çok büyük bir avantaj sağlayacak. Çünkü yatırımcı teşvik kapsamında olan bir ilçe daha hızlı gelir ve daha çabuk yatırım yapılır. Kalkınmada öncelik bir bölge olduğu için birçok avantajları olacak ve 640 metrekarelik bir alanda benim kendi yaptığım hesabıma göre ortalama 40 ve 50 arasında bir fabrika sığacak. Şimdi bu ne demek? Ortalama 300 kişi çalışsa bir fabrikada 15.000 kişi demek 15.000 insanımıza biz istihdam yaratmış oluyoruz. Ki ilçe nüfusu 33 bin yani? Çevre ilçelerde mesela Yavuzeli’nden mesela Pazarcık köylerinden mesela Besni köylerinden bizim ilçemize çalışmak için gelecekler. Bu OSB nin oluşmasıyla birlikte ilçede bir ekonomik hareketlilik başlayacak. Bu 15.000 insanın bu ilçede böyle bir sirkülasyon olması demek Oradaki yaşayan esnafımızın orada yaşayan işletmelerin tamamının bir kazanıyorsa 10 kazanıyor demek olacak. Diğer bir projem küçük sanayi sitesi şimdi OSB lerin olduğu organize sanayi bölgelerin olduğu yerlerde tamamlayıcısı küçük sanayi siteleridir. Çünkü sanayi sitesi olmadan OSB olmaz.”

“KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ HAYATA GEÇİRMELİYİZ”

 

“Üçüncü projem nedir, kentsel dönüşüm niye kentsel dönüşüm diyorum? İlçenin şu anda üçte biri yıkık halde. Ağır hasarlar yıkıldı, temizlendi. Ve yapı stoğumuz bizim çok kötü. 1958 yılında ilçe olmuşuz. Yeni yeni işte bir şehirleşme, apartman kültürü yeni oluşuyor da bir katlı, 2 katlı, 3 katlı binalarımız var ve en az 40 yıllık  60 yıllık, 70 yıllık evler. Allah korusun oluşabilecek böyle büyük bir depremde o binaların, evlerin yıkılmaması mümkün değil. Kentsel dönüşüm mutlaka gerçekleştirmeliyiz ki. Hem ilçemiz ovanın üzerinde kurulu verimli bir tarım arazimiz var. Hem ovaya çok yayılmamalı. Hem de vatandaşlarımız daha sağlıklı, daha güzel ortamlarda yaşayabilmeli. Sonuçta biz belediye olarak vatandaşın refah ve huzur içerisinde yaşayacağı konutlarda üretmek zorundayız.

“ÇAT VE HARMANCIK BARAJLARI BÖLGE İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

“Yine çiftçilerimizi ilgilendiren Çat ile Harmacık bunlar güçlü büyük bir proje. Çat ve Harmancık barajlarının yapılmasıyla birlikte 250.000 dönüm alan bu arabanın ovasının neredeyse tamamı sulu tarıma geçecek. Ve tarımda da ürün çeşitliliğinde de ciddi bir artış olacak. Yani biz orada tarımı da geliştireceğiz. Bu 3-4 projeyi biz ilçede gerçekleştirdikten sonra emin ol ilçe başka hiçbir şeye ihtiyacı kalmayacak ve o ilçe kendi kendine yetecek ve kendi kendini de yetecek ve kendi kendini de aşacak.  Biz ova olarak araban ovası bunu yani bir hamaset olarak söylemiyorum yani Türkiye'nin en iyi makarnalık buğdayın yetiştiği yer araban ovasıdır.  Bizde bazı firmalar gelir tohum verir bunu üretin ekin sözleşme yaparlar. Onu alırlar İtalya ya makarna fabrikalarına ihraç ederler. Yani ova aslında çok güzel şimdi sarımsak siz normalde ithal gelen bir sarımsağı yiyin. Hiçbir aroma, hiçbir tat alamazsınız ama bizim araban sarımsağı yeriz ama çok keskin o bildiğimiz eski klasik sarımsağın aromasını alırsınız bu iklimden kaynaklı topraktan kaynaklı, bu anlamda da biz tarımda da ciddi bir yatırım ve hizmet yapmayı hedefliyoruz.”

 “BELEDİYECİLİKTE HİZMETTE SINIR OLMAZ”

 Yaptıkları ve yapacakları tüm icraatları anlatan Hasan Doğru sözlerini şöyle tamamladı; “Şimdi bunları yaptıktan sonra zaten belediye hizmetleri durur mu durmaz sürekli olacak. O dediğim gibi belediyeciliğin asli işi. Sosyal tesisler olacak, eksiklerimiz var bu konuda da. Onlara devam edeceğiz bunlar çünkü şeyin dışında belediyecilerin dışında bu söylediğim yatırımlar. O merkez yani  bakanlıklar düzeyinde oluşabilecek işler, o işin o kanalı. Biz sadece bu işin takibini yapacağız. Bunların bir an önce bitmesinin takibini yapacağız. Yani ilçenin çehresinin değişmesi, güzelleşmesi, oradaki yaşayan insanların huzur ve refah içerisinde yaşaması bunlar belediyeciliğin görevleri biz bu anlamda da zaten bu projelerimize devam edeceğiz. Belediyecilik bitmez, belediyecilik beşikten mezara devam eder, hizmet de bitmez. Sonsuza kadar…”

 

Peki, Hasan Doğru kimdir?

 

—Hasan Doğru Arabanlıyım. 1967 yılında Araban da doğdum. İlkokul, ortaokul ve lise Araban da 1985 Yılında bitirdim. 1991 yılında Yıldız teknik üniversitesinde elektrik mühendisi olarak mezun oldum. 92 -95 yılları arasında Şehitkamil Belediyesi’nde çalıştım. 2004 yılında Araban’da Belediye Başkanı adayı olup bir dönem belediye Başkanlığı yaptım. Daha sonra kısa bir süre serbest çalıştım. 2012 - 2018 yılları arasında da Yavuzeli Belediyesi’nde çalıştım. Bu arada 2014 yılında da AK Parti de Belediye Başkanı aday adayı oldum. Adaylık başka bir arkadaşa verilince tekrar işimize döndüm 2019 yılında yeniden Belediye başkanlığına aday oldum. Seçimi aldık halen şu anda da Araban Belediye başkanı olarak görevimi yürütmekteyim.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
Süperbaba Okulları Gaziantep’te Açıldı!
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler