HAFTAYA BAKIŞ – KİMYAMIZ BOZUK, PSİKOLOJİMİZ ALTÜST

Murat Dai

3 yıl önce

Her geçen gün daha da zorlaşan bu hayat kavgasına koronavirüs  de eklenince kendisiyle beraber getirdiği zorluklar toplumun içerisine adeta bir bıçak darbesi vurdu, insanlık bu darbeyle tabir-i caizse hergün kan kaybediyor. Sağlık çalışanları ayrı, öğrencisi ayrı, çalışan kesimi ayrı, işçisi ayrı, esnafı ayrı sıkıntıda. Zor dönemlerden geçiyoruz, ne tadımız kaldı ne tuzumuz. O masallarda herşeyi anında düzelten sihirli değneğe, belki de bir mucizeye ihtiyacımız var artık. Çok mu karamsar bir tablo çizdim bilmiyorum ama bu aralar gidişatımız biraz kötü gibi.

GAZİANTEP’TE İNTİHAR VE CİNAYETLER CAN SIKICI BOYUTA ULAŞTI

Gün geçmiyor ki birçok alanda ilkleri yaşayan, birinci 500’lere,ikinci 500’lere onlarca şirket girdiren Gaziantep’te cinayet ve intihar hadisesi yaşanmasın. Her yaştan her sosyo-ekonomik seviyede vatandaş ya kendi canına kıyıyor ya bir başkasının. Vatandaşlar arasında adeta buhran yaşanıyor,en basiti trafikte dahi birine korna çalmaya, elinizi kaldırmayadurun, hemen kavga ortamını hazırlamış oluyorsunuz. N’oluyoruz diye bir durup düşünüyoruz ama cevabını inanın biz de bulamıyoruz. İnsanımızı ölüme kadar itebilen sorunların üzerine eğilmek, gerekirse bu konuda bir platform bile oluşturmak gerek belki de. Bir de neden intihar ve cinayet oranlarında bu şehrin yüksek bir ortalamaya sahip olduğunun sebebini bulmak gerek diye düşünüyorum.

ESNAFIN SUÇU NE?

Salgının ekonomik bir boyutu olduğuna hepimiz hemfikiriz, aylardır bazı sektörler Pözellikle hizmete dayalı kafe, restoran, pastane gibi işyerleri kapalı. Gel-al ve paket servis üzerine hizmet veriyor bir çoğu. Tabi bu normal zamanda iş kapasitelerinin ancak %20 - %25’ine denktir en fazla, onların sıkıntısı ayrı bir boyutta, oralarda çalışan ve aylardır ücretsiz izin yapan binlerce garson, komi, fırıncı, pişiricinin sıkıntısı apayrı bir boyutta. Bir de haftasonu kepenk kaldıramayan yüzlerce esnaf daha var. Organize sanayi bölgesi elektrik tüketiminde rekor kırarken, zincir marketler ciro patlaması yaşarken,haftasonu esnaf kapalıyken marketlerde herşeyi bulmak mümkünken küçük ve orta ölçekli esnaf can çekişir duruma geldi. Birçok esnafın vergi, sgk primi, kredi kartı, kredi ve kira borcu katlanarak artıyor.Kredi ve kredi kartı ödemelerinde gösterdikleri aksaklıktan dolayı sicili bozulan esnafa yeni kredi de verilmiyor, kangren gitgide büyüyor. Esnaf acil destek bekliyor, esnaf ekonominin can damarıdır, bu çark sadece organizeyle dönmez. GAZİANTEP’TE MUHALEFETİN GERÇEKTEN SAHİBİ YOK

Gazetemiz Hakimiyet dün böyle bir başlık atarak, CHP Gaziantep il ve ilçe başkanlıklarının aylardır boş olmasına dair bir haber yapmıştı. Düşünüyorum da muhalefet partilerinin Gaziantep’te yüzü bir türlü gülmüyor. Ana muhalefet CHP’nin parti binasına aylardır giren çıkan yok, il başkanı yok, il yöneticileri yok, ilçe başkanları yok, ilçe yöneticileri yok. CHP genel başkanı Sn. Kılıçdaroğlu olması muhtemel erken veya baskın bir seçimde sahaya kimi ve kimleri çıkartmayı düşünüyor? Diğerlerinde durum çok mu iyi derseniz, pek de parlak gözükmüyor gibi. Peki ya iktidar partisi AKP ne durumda derseniz, kongreleri sonunda oldu. Mevcut başkan Sn. Özkeçeci tek aday olarak çıktığı kongrede yeniden ipi gögüsleyerek il başkanı oldu. Yönetim kurulunun büyük çoğunluğu yenilendi. Umarım artık gerçek manada halka inebilir, dertlerini dinleyebilirler, yani inşallah. Fakat bildiğim tek birşey var ki, muhalefet genel başkanlarının Gaziantep’e el atma vakitleri geldi de geçiyor.

GAZiANTEP FK’YA OPERASYON MU ÇEKİLDİ?

Gaziantep’in futboldaki tek temsilcisi Gaziantep FK istikrarlı bir şekilde yükselip liderliğe otururken, teknik adam Sumudica’nın talihsiz ve haddini aşan açıklamarı sonrası istifa etmesiyle üst üste kaybettiği maçlar ve puanlarla bir anda kendini kupa dışında, liğde altıncı, yedinci sıralarda bulmasıyla teknik direktör Sa Pinto’nun da henüz bekleneni gösterememesiyle birçok kişinin ve spor yorumcusunun aklına Gaziantep FK’ya operasyon mu çekildi sorusu aklına geldi. Gaziantep FK, Gaziantepspor’dan sonra elimizde kalan tek değer, kıymetini bilip gerek başkan,gerek protokol gerek yönetimi ve taraftarıyla sahip çıkılması gereken bir takım. Bu şehri taraftara açın, yeniden Gaziantepspor havasına kavuşturalım, bakın o zaman kim operasyon çekebilir, anlatmak istediğimi anlayanlar, anlamıştır. Haftaya görüşmek üzere, hoşçakalın.

YAZARIN DİĞER YAZILARI