ANALİZ – KILIÇDAROĞLU GAZİANTEP’TEN NE İSTİYOR?

Murat Dai

4 yıl önce

Geçtiğimiz hafta kent gündeminde bomba etkisi yaratan bir olay yaşandı, CHP Gaziantep İl başkanı Hayri Sucu ve yönetimi dahil, 9 ilçe başkanı ve yönetimi görevden alındı, kısacası Gaziantep’te tüm parti bir gecede görevden el çektirildi. Bu Hayri Sucu’nun başına gelen ikinci görevden alma hadisesi. Hatırlayanlar olacaktır, Hayri Sucu 2019 Ocak ayında da,Sn. Kemal Kılıçdaroğlu’na karşı kurultaya gidilmesi yönünde imza verdiği için yönetimiyle beraber görevden alınmıştı. Sonrası ise malum. 31 Mart gibi hayati öneme sahip bir yerel seçim arefesinde il başkanlığına atanan Melih Meriç’in sonrasında da yönetimiyle istifa etmesi, buna ek olarak Ejder Demir’le İYİ Parti ve CHP’nin bir türlü uyuşamaması   başarısızlığa mahkum edilmiş bir CHP – İYİ Parti ittifakıyla seçimlerin kaybedilmesine yol açmıştı. Sonrasında ise il kongresine kadar olan süreçte Diş tabibi Lütfü Demir koltuğa geçmişti.

Her seferinde demokrasiden gem vuran başta Sn. Kılıçdaroğlu ve parti yönetimi nitekim ikinci kez seçilmiş başkan ve yönetimleri görevden almış oldu ve maalesef bana göre burada en büyük haksızlık Şehitkamil İlçe başkanı Mehmet Coşkun Atalamış ve Şahinbey İlçe Başkanı Zeki Gürsel’e yapıldı. Çünkü hem merkez ilçe başkanları olarak güzel çalışıyor hem de Kılıçdaroğlu – Sucu geriliminin içinde yer almıyorlardı, hele hele ilçe yöneticilerine daha bir yazık oldu.

Türk demokrasisinin ve Türk siyasal yapısının en büyük sorunlarından biri ‘Lider Sultasıdır’. Buna ilk olarak MHP Lideri Bahçeli’yi, ikinci olarak da CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nu örnek gösterebiliriz. Bazı partiler lideriyle yaşar, lideriyle biter. Buna da DSP lideri rahmetli Ecevit’i, merhum Erbakan’ı, merhum Muhsin Yazıcıoğlu’nu, eski başbakanlardan Çiller’i örnek gösterebiliriz. Fakat MHP ve CHP gibi kitle partileri liderleri değişsede siyasi hayatları devam eder. CHP’deki bu lider sultası sürdükçe CHP’nin istediği başarıyı yakalayabileceğine pek inanmıyorum. Sırf kurultaya gidilsin yönünde aleyhine imza kullanan il başkanını siyasi hesapları yüzünden görevden alması antidemokratik bir yaklaşım olarak kalacaktır.

Ne acıdır ki muhalefet partilerinin Gaziantep’teki huzursuzlukları bir türlü bitmiyor, 24 saatin siyaset için uzun bir zaman olduğunu varsayarsak Gaziantep’teki muhalefet partileri için bakalım gelecek günler nelere gebe olacak?

Bundan sonraki süreci bizde yakından takip ediyoruz, yeni atanacak il ve ilçe başkanları mevcut eski yöneticilerle çalışabilecek mi, çalışsalar da dikiş tutturabilecekler mi bu çok önemli ve daha da önemlisi henüz yeni kongreden çıkmış bir il yeniden kongre sürecine girebilecek mi? Göreceğiz.

YAZARIN DİĞER YAZILARI