HAFTAYA BAKIŞ – DEPREM MASTER PLANI ACİLEN UYGULANMALI

Murat Dai

3 yıl önce

2021 yılının ilk günlerinde, yılbaşı gecesi ve yılın ilk gününü de kapsayan bir haftasonu kısıtlamasında yılın ilk haftaya bakış yazısında sizlerleyim. 2020 yılı tüm dünyada belki de bir daha hiç hatırlamak istemeyeceğimiz bir felaket yılı olarak kayıtlara geçti, ülkemizde ise Kovid-19,depremler,kadın cinayetleri adeta 2020 yılının bir acı özeti oldu. Kaybettiğimiz binlerce vatandaşımız var, bazılarımız en yakınlarını kurban verdi bu çağın felaketine, insanoğlu herşeye rağmen dik durmaya hayatına devam etmeye çalışıyor, çünkü buna mecbur. Kaybettiklerimize Allah’tan rahmet diliyorum.

GAZİANTEP HARİTASI AYLAR SONRA YEŞİLE DÖNDÜ

Hiç şüphesiz Koronavirüs yoğunluğu bakımından dünya sıralamasında Türkiye olarak üst sıralardaydık, Türkiye özelinde de Gaziantep olarak ortalama sürekli ilk 5 şehir arasındaki yerimizi hiç kaybetmedik. Gerek özel, gerek kamu hastaneleri çok yoğun zamanlardan geçti, gün geldi filyasyon ekipleri dahi günlük vaka ve temaslı kişilere hizmet verme konusunda yetersiz kaldı, Gaziantep’te İl Sağlık Müdürlüğünde görevden almalar, istifalar ve yeni atamalar gerçekleşti. Velhasıl topyekün bir mücadele verildi, bu süreçte kendi canından dahi vazgeçen tüm sağlık personeline minnettarız, hepsi birer üstün hizmet madalyasını haketmiştir. Bugün Sağlık Bakanlığı’nın ‘Hayat Eve Sığar’ adlı uygulamasında Gaziantep vaka haritası kırmızı renkten tamamen tamamen yeşile dönmüş durumda. Bu tabloyu etkin kısıtlamalara, uyulan tedbirlere borçluyuz. Aşının da kullanıma açılmasıyla salgının sona ereceğini umut ediyorum.

GAZİANTEP KADIN ÖLÜMLERİYLE ANILMASIN

Kadına yönelik şiddet ve buna bağlı ölümler toplumumuzun kanayan yarası olmaya devam ediyor ve maalesef bir türlü bunun önüne geçemiyoruz. 2020 yılında yine kanımızı donduran, insanlığımızdan utandıran kadın cinayeti haberleri aldık. Tek kelimeyle VAHŞETTİ. Bu olayların birkaçının Gaziantep’te yaşanması ise acımıza acı ve utanç ekledi. Hala kentte davası devam eden birden çok olay var. Yeni yılın ilk gününde yine bir genç kızımız ailesiyle oturduğu evin terasından düşerek hayatını kaybetti, olayla ilgili soruşturma sürüyor. Yine kentte eşi cezaevinde olan bir anne 6 aylık bebeğinin yanı başında vurulmuş hale bulundu, intihar mı yoksa cinayet kasıtlı mı araştırılıyor. Neden, niçin sorusunu soruyoruz ama cevabını bulmak için binlerce neden var. Gitgide eriyoruz,kayboluyoruz. Kadına şiddet başta olmak üzere her türlü şiddeti lanetliyorum. İnsan canı, namusu ve onuru kutsaldır, kimsenin kimsenin kutsalına zarar verme hakkına sahip değildir.

DEPREM MASTER PLANI ACİLEN UYGULANMALI Yaklaşık 2 yıla yakın bir süre önce İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi arasında Deprem Master Planı ön protokolü imzalanmış ve geçtiğimiz aylarda da teknofest 2020’de Tübitak ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi arasında deprem master planının maliyeti, yeraltı analiz ve risk değerlendirmesi gibi birçok başlıkta işbirliği imzaları atılmıştı. Henüz Elazığ depreminden önce, bir ihmaller silsilesi sonucu kaybettiğimiz İnşaat mühendisi Korkut Küçükcan’ın ölümünden sonra İMO Gaziantep Şube Başkanı Sn. Gökhan Çeliktürk ile Hakimiyet Gazetesi olarak bir röportaj gerçekleştirmiştik. Bu röportaj da Sn. Çeliktürk önprotokol imzalanmasının üzerinden aylar geçmesine rağmen hala hiç bir somut adımın atılmadığını,Gaziantep’in olası büyük bir depremde neredeyse yarısının büyük hasar göreceği veya yıkılacağını söylemişti. Deprem master planı gerçekten yapı denetimlerinden tutun, toplanma alanlarına kadar birçok alanı kapsayan tam bir kurtuluş reçetesi. Biz de bir an önce ansızın gelen depremlere karşı master planının uygulanmasını diliyoruz.

GAZİANTEP FK NEDEN BİR İLKİ YAŞATMASIN

Yoluna Gaziantep Büyükşehir Belediyespor olarak başlayan, iki kez play-off finalinden dönen Gazişehir FK şimdi yeni adıyla Gaziantep FK bizlere Gaziantepspor’un o başarılı günlerini hatırlatacak şekilde süper ligin zirvesinde mücadele ediyor. Tüm eleştirilere rağmen süper ligin tek yabancı hocası Marius Sumudica teknik bilgisiyle takımı üst sıralara taşıdı ve başarılı bir grafik izlemeye devam ederek 14 maçlık yenilmezlik serisine ulaştı. Biz neden bir Bursa veya Başakşehir olmayalım?

Haftaya görüşmek üzere, hoşçakalın.

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI