ÇOCUKLARIMIZ VE YAZ TATİLİ

Bahar YILDIRIM

3 yıl önce

Yoğun bir okul programını geride bırakan çocuklarınız bir üst sınıfa geçti ve eğlenceli bir tatili hak ettiler. Bu süreçte çocuklar için bol bol oyun oynamak ve çizgi film izlemek, bilgisayar ve tablet ile vakit geçirmek, geç saatlerde yatmak onlara tatilde olduklarını hissettirir. Oysa siz onların, yıl boyunca öğrendiklerini unutmamaları için ders tekrarı yapmalarını, kitap okuyarak okuma ve anlama becerilerini geliştirmelerini istersiniz. Sizin beklentileriniz ders yoğunluklu ve oyun molalarıyla programlanmış bir tatil; çocuğunuz istekleri ise oyun ağırlıklı ve programsız bir tatildir.

Peki yaz tatilinde çocuğunuz ders çalışmalı mı? Doğru bir tatil planlaması nasıl olmalı? Yaz tatilinde çocuklar ne sıklıkta oyun oynamalı ve ders çalışmalı? İşte hem sizin hem de çocuklarınızın isteklerini karşılayacak ideal tatil programı için ipuçları…Tatil başlar başlamaz çocuğunuzdan ders çalışmasını beklemeyin. Defter ve kitapları ayırarak birlikte tatil döneminin ders planını çıkarabilirsiniz. Planı kendisi yaptığı için uygulama konusunda da isteksiz davranmayacaktır.

Düzenleyeceğiniz kitap okuma saatlerine tüm aile üyelerinin katılmasını sağlayın. Çocuğunuz odasında kitap okurken, salonda televizyon izlemeyin. Bu, çocuğunuzun kitap okuma konusunda isteksiz davranmasına ve size karşı güvensizlik duymasına neden olur.

Ders çalışma konusunda zorlayıcı olmayın. Oyunlarla ders çalışma yöntemlerini deneyebilirsiniz.

Çocuğunuz “ders çalışmak istemiyorum” diyorsa, sinirlenmek ve zorlayıcı ikna etme yöntemlerini denemek yerine çocuğunuzu gözlemleyin ve ilgi alanlarına yönelik kaynaklar temin edin.

Çalışmak istemeyen çocuklar için bir diğer öneri d yeni öğrendiğiniz ve çocuğunuzun ilgisini çekecek bilgileri onunla paylaşabilirsiniz. Örneğin; doğa, geri dönüşüm, tasarruf, yemek hazırlığı gibi konularda eğitici aktiviteler düzenleyebilirsiniz.Çocuğunuzun okulu tatil olduğunda ondan ders çalışmak gibi yıl boyunca yaptığı şeyleri yaz tatilinde tekrar yapmasını beklemeniz yanlış olur. Çocuğunuz yaz tatilinde ders tekrarı yaparken; oyunlarla enerjisini atmalı, ailesiyle vakit geçirmeli, spor yapmalı, kitap okumalı, gezilere gitmeli ve çevresini keşfetmeli. Çocuğunuzla evde eğlenceli aktiviteler yaparak vaktinizi değerlendirebilirsiniz.Çocuğunuza yaz tatilinde biraz özgürlük tanıyın ve bırakın yapmak istediği şeyleri yapsın. Eğer yapmasını istemediğiniz şeyler üzerinde ısrarcı davranıyorsa, ona hataları olabileceğini mutlaka hatırlatın. Çocuğunuza hayatıyla ilgili kararlar almasına izin vererek sorumluluk sahibi olmasında önemli bir adım atmış olursunuz.

YAZARIN DİĞER YAZILARI