USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Röportajlar

KANSER, OBEZİTE VE DİYABET ÇAĞIN EN ÖNEMLİ SAĞLIK PROBLEMİ

Dünya Diyetisyenler Gününde önemli uyarı:

KANSER, OBEZİTE VE DİYABET  ÇAĞIN EN ÖNEMLİ SAĞLIK PROBLEMİ
05-06-2018 11:07
Gaziantep

"Yanlış beslenme kanser diyabet obezite ve kronik hastalıklarda en önemli faktörüdür"

Türkiye Diyetisyenler Derneği Gaziantep Şubesi Başkanı Ufuk Ayşe Kepkep, 6 Haziran Dünya Diyetisyenler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, özellikle  zayıflattığı iddiası ıle piyasada satılan ürünlerin  sağlığı  olumsuz etkileyeceğini,
Kepkep ayrıca kendini diyetisyen olarak tanıtan kişilerin araştırılması gerektiğini, diplomasının mutlaka sorulmasına dikkat çekerek: “Diyetisyenlik uzmanlık isteyen bir alandır, 4 yıllık yüksek okul mezunu olmayı gerektirir ve Türkiye’de puanı en yüksek olan fakültelerden biridir” dedi.

Türkiye Diyetisyenler Derneği Gaziantep Şubesi Başkanı Ufuk Ayşe Kepkep, 6 Haziran Dünya Diyetisyenler Günü nedeniyle bir açıklama yaparak, beslenmenin önemine dikkat çekerek uyarılarda bulundu

BESLENME EN TEMEL GEREKSİNİMDİR
 
“Beslenme, yaşamdan ölüme kadar en temel gereksinimdir” diyen Kepkep, Diyetisyenliğin, yaşamda beslenme ile ilgili tüm alanları kapsadığını belirterek;
“Hastalıklarda tıbbi beslenme, çocuk tedavisi, gebe ve emziklilik beslenmesi, diyabet ve diyabette tıbbi beslenme tedavisi, toplu beslenme sistemleri, menü planlama, mutfak yönetimi ve pişirme teknikleri konusunda personel eğitimi gibi birçok alan diyetisyenlik mesleğinin kapsamındadır, bu alanlarda verilen 4 yıllık eğitimi tamamladıktan sonra beslenme uzmanı ve diyetisyen unvanını alıyoruz ” dedi.
 
KİŞİYE ÖZEL BESLENME PROGRAMINI SADECE DİYETİSYEN YAPAR

Türkiye ve dünyada kişiye beslenme eğitimini verecek ve hastalıklarda kişiye özel tıbbi beslenme tedavisini hazırlayacak tek kişinin diyetisyenler olduğunu belirten Türkiye Diyetisyenler Derneği Gaziantep Şubesi Başkanı Ufuk Ayşe Kepkep,
“Fakat şu anda toplum olarak yetkin kişilerden danışmanlık almak yerine, maalesef hiçbir tıbbi eğitim almamış sadece amacı para kazanmak olan kişilerden zayıflama diyetleri ve beslenme danışmanlığı alınmaktadır”
 
MESLEK DOLANDIRICILARINA DİKKAT!

“Bu bir meslek dolandırıcılığı, ihlali ve suçtur. Fakat kanuni açıklar ve bir denetim mekanizması olmadığından, birçok ismini vermek istemediğim firmalar sadece ürün pazarlaması yaparak, elemanlarına beslenme uzmanı logosu takıp faaliyet göstermektedir. Bunlar, çok kısa sürede zayıflatmak vaadiyle sadece para kazanmayı amaçlayan kişilerdir.”
 
SAÇINI BİLE EN İYİ KUAFÖRE EMANET MİLLET, CANINI DÜŞÜNMÜYOR

“İnsan sağlığı, ruhsal, bedensel ve zihinsel  olarakdoğru beslenme ile olur. Ama  saçını kestirirken bile en iyi ustayı arayan halkımız, söz konusu sağlığı olduğunda gereken önemi ve inceliği göstermiyor.
Yetkin ağızlardan bilgi almak yerine koca  otlara, sanatçılara, hiçbir vasfı olmayan Ayşelere, Fatmalara ve uyduruk kitaplara rağbet etmektedir”
 
BİLİM IŞIĞINDA YAPILMAYAN ŞEYLERİN GEÇERLİLİĞİ YOKTUR

“Bilim ışığında yapılmayan hiçbir şeyin gerçek değildir. Halkı dolandırmak, aldatmaktan başka bir işe yaramaz.”
 
RANK KAPILARINA DİKKAT

“Büyük bir rant kapısı olarak görüldüğü için, hiçbir eğitimi olmayan ve kendini diyetisyen olarak tanıtan kişiler pazarlama ve ikna kabiliyetini kullanarak, insanların umut ve duygularını sömürerek para kazanmaktadır. Şu anda Toplu Beslenme Kurumları dediğimiz yemek şirketleri, güzellik ve estetik merkezlerinin çoğunda diyetisyen bulunmamaktadır. Buralardaki istihdam önemlidir. Part time  çalıştırılmaları bile yanlıştır, tüm gün çalıştırılmalıdırlar”
 
SPOR SALONLARINA DİKKAT!

“Spor salonları son günlerde televizyonlardan ve medyadan görüldüğü üzere yanlış ve gereksiz ürün tavsiye edip,  ölümlere neden olmuşlardır. Besin destek ürünleri ve sporcu ürünleri bir diyetisyen denetim ve kontrolünde hesaplanarak gereksinimi kadar verilmelidir.Bilinçsizce aşırı kullanılan protein ve gida takviyesi  gibi ürünlerin”böbrek ve karaciğer yetmezliği ile sonuçlanan ölümcül vakalara neden olacağını, dünyaca ünlü haltercimiz Naim Sülaymanoğlu’nun buna bir örnek olduğunu söyledi. Maalesef buralarda da amaç  ürün satıp onun üzerinden para kazanmaktır.spor salonlarında diyetisyen istihdam edilmeli ve kişiye özel danışmanlık hizmeti verilmelidir demiştir.
 
NAİM SÜLEYMANOĞLU BU YÜZDEN ÖLDÜ

“Hepimizin tanıdığı milli haltercimiz Naim Süleymanoğlu’nun ölüm nedeni de budur. Gerektiğinden çok daha fazla ürün kullandırtılarak 30 yılda karaciğer yetmezliğinden öldü. Bu ürünler böbrek ve karaciğer yetmezliğine neden olduğu gibi kalp damar rahatsızlıkları ve kansere de davetiye çıkarmaktadır. Çünkü fazla protein kansere yol açar. Kesinlikle diyetisyen kontrolünde verilmelidir.”
 
ZAYIFLAMA , SAĞLIKLI YAŞAM MERKEZLERİ VE GÜZELLİK SALONLARI

“Özellikle  güzellik ve zayıflama merkezlerinde zayıflama programları  diyetisyen kontrolünde olmalı , bu alandada part time değil, tam gün Diyetisyen çalıştırılmalıdır”
 
Halkın ve ülkenin geleceğiyle oynanıyor

TÜM BAROLARI, VE STK’LARI TOPLUMSAL DUYARLILIĞA DAVET EDİYORUZ

Reklam sektörü kullanılarak özellikle çocuklara  yönelik reklamlarla  sağlık sız gıdalar özendirilmektedir. obezite, diyabet ve Alzheimer, kanser gibi hastalıklara neden olacak ürünler ulaşılması kolay yerlerde satılarak toplumun ve ülkenin geleceğiyle oynanmaktadır.
Milli gelirimizin büyük kısmı maalesef sömürgeci devletlere ilaç ve cihaz parası olarak gitmektedir. Milli değerlere sahip çıkmak, kişinin ruhen, bedenen ve aklen dinamik olmasıyla mümkündür. Biz bu ülkenin geleceğinin heba olmasını istemiyorsak, doğum öncesinden  başlayarak annelere çocuklara gençlere beslenme eğitimi vermeliyiz”
 
TÜM MÜFREDATLARA BESLENME DERSİ KONMALIDIR

Türkiye Diyetisyenler Derneği Gaziantep Şubesi Başkanı Ufuk Ayşe Kepkep, beslenmenin önemine bir daha dikkat çektikten sonra, hali hazırda Tıp Fakültelerinde bile bu alanla ilgili dersler verilmediğini belirtip, “Sağlıklı bir nesil istiyorsak kreşten Üniversiteye kadar, tüm eğitim kurumlarında müfredatlara beslenme dersi konulmalıdır” diyerek sözlerini noktaladı.

HABER//MERVE TANRIÖVER

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler