USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Güncel Ekonominin Sorunları

12-03-2024

Güncel Ekonominin Sorunları

 

Güncel ekonominin sorunları deyince her daim güncel olan ekonomik sorunumuz enflasyon başta gelmektedir. G-20 ülkelerinde Türkiye ve Arjantin dışında geri kalanı %10’lar seviyesini geçmeyen bir enflasyon söz konusu iken, Türkiye %64,9’a yakın ve Arjantin %198 gibi bir enflasyon rakamı ile öne çıkmaktadır. Tüik rakamları ile aylık tüfe % 6,7 olarak açıklanmasına rağmen açıklanan rakamlardan daha yüksek bir enflasyonun hissedildiğini görmekteyiz. Yakın zamanda açıklanan Merkez Bankası Enflasyon Raporu’nun paylaşımlarına göre önümüzdeki 2 yıla kadar olan sürede enflasyonda hızlı bir düşüş olmayacağı anlaşılmaktadır.

 

Bloomberg HT on X: "????G20 Ülkelerinde #Enflasyon Oranları  https://t.co/XqODWB8j3E" / X

 

Küresel manşet enflasyondaki düşüşe rağmen ülkemizde özellikle konut fiyatlarındaki katılık, gıda fiyatlarındaki artışlar enflasyondaki katılığın da temel nedeni olarak ortaya çıkmaktadır. Örneğin İstanbul’da ortalama konut fiyatındaki yükseliş bunun bir göstergesidir. Konut fiyatlarındaki son 2 yılda görülen bu hızlı artış enflasyonu da tetiklemektedir.

 

Konut fiyatlarında aylık enflasyon serisi 4. yılında - Bloomberg HT

 

Tedrici olarak yapılan politika faiz artışlarının meydana getirdiği riskler önceki Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan döneminde absorbe edilmiş gibi görünüyor. Geçtiğimiz aylarda borsa endeksinin yükselen faize endeksin düşmesi ile tepki verdiğini gördük. Yeni başkan Fatih Karahan ve ekibi ise bu yeni dönemin yine de yüksek olan enflasyon sorununa karşı çözüm önerileri geliştirmeye çalışıyor. Yine de Prof. Dr. Cevdet Akçay hocanın yorumlarına da bakarak, uzun vadede yani 3 yıllık perspektifte daha düşük enflasyon oranlarına sahip olacağız gibi görünüyor. Şimdilerde Borsa İstanbul’da bir yükseliş trendi olduğunu görmekteyiz. Borsa İstanbul’un seçimlerden çok fazla etkilenmeyeceğini düşünüyorum. Enflasyon muhasebesine geçiş nedeniyle bilançoların geç açıklanmasının bir ağır yansıması olabilir. Ancak mutedil giden bu durum, genel hacmi çok etkilemeyecektir.

Yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 23,2'den yüzde 42,8'e yükseltildi, MB  Başkanı Kavcıoğlu 500 TL'lik banknot basılmayacağını açıkladı - Medyascope

 

 

 

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?